Mai mulți militari nord-coreeni au fost „foarte probabil” ucişi în Ucraina (ministru sud-coreean)

Data publicării:
parada militara coreea de nord
Foto: Profimedia

Militari nord-coreeni au fost, foarte probabil, ucişi în Ucraina după ce au fost trimişi acolo pentru a ajuta Rusia, a declarat marţi noul ministru sud-coreean al apărării, potrivit AFP, Reuters şi Yonhap, preluate de Agerpres.

Presa din Ucraina a relatat în weekend că cel puţin şase ofiţeri nord-coreeni au murit în timpul unui atac cu rachete ucrainean, joi, în apropiere de Doneţk, în estul Ucrainei ocupat de Rusia.

Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a afirmat marţi în cadrul unei audieri parlamentare că acest lucru este „foarte probabil”.

„Evaluăm ca fiind foarte probabil să fi existat victime în rândul unor ofiţerilor nord-coreeni şi soldaţi în Ucraina, având în vedere diverse circumstanţe”, a spus ministrul.

Totodată, Seulul se aşteaptă ca Phenianul să trimită mai mulţi soldaţi pe frontul ucrainean pentru a-şi sprijini aliatul rus, care a lansat o operaţiune militară pe 24 februarie 2022.

„Chestiunea desfăşurării de trupe regulate se explică foarte probabil prin acordurile reciproce (dintre Moscova şi Phenian), care seamănă cu o alianţă militară între Rusia şi Coreea de Nord”, a mai spus Kim Yong-hyun.

Rachete nord-coreene în Ucraina

Experţii afirmă de câteva luni că forţele ruse desfăşoară în Ucraina rachete nord-coreene, în ciuda dezminţirilor din partea Moscovei şi Phenianului. Potrivit Seulului, Coreea de Nord a trimis mii de containere cu arme în Rusia pentru a fi folosite în Ucraina.

Statul est-asiatic, care este dotat cu arma nucleară, şi-a consolidat legăturile militare cu Moscova în ultimii ani. În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o rară vizită la Phenian pentru a semna un acord de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Recenta intensificare a testării şi producţiei de piese de artilerie şi rachete de croazieră de către Coreea de Nord ar putea fi legată de transporturile de mărfuri către Rusia, avertizează experţi.

În virtutea sancţiunilor ONU, Phenianului i se interzice efectuarea oricăror teste de arme folosind tehnologie balistică. Cu toate acestea, Moscova şi-a folosit dreptul de veto în martie la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a pune capăt sistemului de monitorizare a sancţiunilor ONU care-l vizează de multă vreme pe aliatul său.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri