MAE confirmă implicarea unei familii de români în violențele din Leeds. „Situația minorilor nu a fost adusă la cunoștința consulatului”

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-07-19 120654
Foto: captură video

MAE precizează, într-un comunicat emis vineri, că s-a autosesizat în seara zilei de 18 iulie, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, după informațiile din presa britanică privind tentativa de preluare a unor copii dintr-o familie de români, în îngrijirea statului, la care unii localnici au răspuns cu violență la Leeds. Consulul este în legătură cu familia și cu autoritățile britanice. Reprezentantul Consulatului le-a recomandat „ferm” acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză. De asemenea, până la stabilizarea situației din zonă, consulul a fost în legătură directă cu reprezentanții cultelor religioase din localitate, care au transmis cetățenilor români aceleași recomandări potrivit MAE. 

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale, serviciile sociale și comunitare din cadrul consiliului local Leeds. De asemenea, consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetățeni români implicată în incident, cât și cu autoritățile locale de poliție pentru monitorizarea situației. În contextul discuțiilor cu cetățenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză, în conformitate cu legislația aplicabilă, dispozițiile instanței de judecată, în interesul minorilor. 

În acelasi timp, și atașatul pe linia afacerilor interne din cadrul Ambasadei României la Londra este în contact cu omologii. 

De asemenea, până la stabilizarea situației din zona în care locuiesc cetățenii români, consulul general al României la Manchester a fost în legătură directă cu reprezentanții cultelor religioase din localitate, care au transmis cetățenilor români aceleași recomandări. 

Din informațiile existente la acest moment, situația minorilor nu a fost anterior adusă la cunoștința consulatului nici de către părinții minorilor, motiv pentru care nu au solicitat asistență consulară, și nici de către autoritățile locale. 

Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetățenilor români implicați în acest caz, cu autoritățile locale și cu reprezentanții comunității românești pentru a identifica cele mai bune soluții legale în vederea soluționării situației cetățenilor români minori, în condiții de calm și siguranță”, arată comunicatul MAE.

O mulțime furioasă, din care pare că făceau parte și români, a distrus și răsturnat o mașină de poliție și a dat foc unui autobuz în Leeds. În înregistrările distribuite pe rețelele sociale se aud strigăte în limba română.

„Serviciile sociale au luat cinci copii de la părinţii lor după ce un bebeluş de 7 luni a fost transportat la spital cu o rană la cap. Au atacat poliţia şi au dat foc la lucruri”, a relatat jurnalistul Sulaiman Ahmed, potrivit Sky News.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale