Lunga listă a victimelor lui Putin. Cine sunt oamenii despre care se crede că au fost asasinați la comanda liderului de la Kremlin
Asasinatele sunt o amprentă binecunoscută a regimului de la Kremlin. De aproape 30 de ani, mulți dintre criticii lui Putin - foști asociați, spioni, jurnaliști incomozi, disidenți și rivali politici, dar și oameni apropiați dictatorului rus care l-au deranjat - au fost uciși, agresați sau șicanați în diferite moduri, fie pentru că au devenit incomozi, fie pentru că au avut curajul de a expune Occidentului adevărul din Rusia. Evgheni Prigojin, Anna Politovskaia, Aleksander Litvinenko, Boris Nemțov și Alexei Navalnîi sunt doar câteva nume de pe lista lungă a celor care au murit pentru că au avut curajul să se revolte împotriva lui Vladimir Putin.
Metodele prin care Putin ar fi ales să își lichideze adversarii variază. Fie că este vorba de o ceașcă cu ceai radioactiv sau alte forme de otrăvire, fie execuție prin împușcare, detenție îndelungată și chinuitoare, căderi misterioase de la ferestre sau de pe clădiri, toate au oripilat opinia publică internațională, care a catalogat regimul de la Kremlin drept o dictatură.
Evgheni Prigojin
Prigojin, fondatorul grupului de mercenari care a luptat alături de armata Rusiei în Ucraina, supranumit "bucătarul lui Putin", a avut o dispută de durată cu conducerea militară a Rusiei care a culminat cu o revoltă pe faţă la sfârşitul lunii iunie 2023. Aceasta a luat repede sfârşit, dar a fost percepută drept cea mai serioasă provocare pentru controlul pe care Putin îl exercită asupra puterii de un sfert de secol.
Prigojin a murit într-un accident de avion la exact două luni mai târziu. Kremlinul a respins anterior drept «o minciună absolută» ideea că acesta ar fi fost ucis la ordinele lui Putin. Liderul de la Kremlin a sugerat în octombrie că prăbuşirea a fost provocată de detonarea unor grenade de mână în interiorul avionului. Alte nouă persoane şi-au pierdut viaţa în accident: doi membri de top ai Wagner, patru gărzi de corp ale lui Prigojin şi trei membri ai echipajului.
Însă nu este pentru prima data când Kremlinul neagă orice implicare în eliminarea vreunui rival problematic.
Pavel Antov
În decembrie 2022, în prima zi de Crăciun, magnatul rus Pavel Antov, supranumit regele cârnaților, ar fi căzut de la fereastra unui hotel din Rayagada, India, la doar câteva zile după ce acesta a împlinit 65 de ani.
Politicianul și milionarul criticase pe WhatsApp războiul lui Putin cu Ucraina, după un atac cu rachete asupra Kievului, dar a șters rapid mesajul, susținând că l-a scris altcineva, relata BBC la acea vreme.
Autoritățile din India au precizat la acea dată că afaceristul a căzut de pe un hotel, la câteva zile după decesul prietenului cu care plecase în călătorie, Vladimir Bidanov, care a fost și el găsit mort în același hotel din Rayagada. Potrivit acestora, cei doi au călătorit prin junglă și "au băut mult".
Antov era membru al partidului de guvernământ Rusia Unită, proprietarul unei companii de cârnați și președintele comitetului pentru agricultură și mediu din Vladimir, Rusia.
Alături de Bidanov, Antov a călătorit în India pentru a vizita zonele de junglă din statul Odisha din estul țării. Anchetatorii indieni au declarat pentru WSJ că vacanța a fost marcată de consumul excesiv de alcool, care a început în timpul călătoriilor cu avionul în țară și a continuat pe măsură ce vizitau zonele rurale.
Bidanov, care împărțea o cameră cu Antov, a murit după un atac de cord de ziua lui Antov. Trupul său a fost incinerat a doua zi, iar Antov a fost vizibil afectat de pierderea prietenului său. La două zile după moartea prietenului său, un membru al personalului hotelului l-a văzut pe Antov care s-a ridicat brusc de la masă ridicând pumnii în aer și îndreptându-se spre acoperișul hotelului. Membrul personalului s-a grăbit să-și alerteze colegii, însă când personalul hotelului a ajuns pe acoperiș, au văzut corpul neînsuflețit al lui Antov în partea laterală a clădirii cu trei etaje.
Ravil Maganov
Directorul Lukoil, Ravil Maganov, a criticat în mod fățiș invazia Rusiei în Ucraina, potrivit CNBC. La scurt timp după începerea războiului, compania petrolieră a cerut "încetarea cât mai rapidă a conflictului armat".
Maganov, la fel ca Antov, a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova în septembrie 2022. Cu toate acestea, o declarație a companiei Lukoil, care a fost retrasă ulterior, arăta că bărbatul de 67 de ani a murit "în urma unei boli grave".
Dan Rapoport
Omul de afaceri Dan Rapoport a fost găsit fără viață în fața locuinței sale din Washington în august 2022. Rapoport era un susținător al lui Alexei Navalnîi și un critic al invaziei Rusiei în Ucraina. El a fost transportat la spital, unde a fost declarat mort. Potrivit polițiștilor, în momentul în care a fost găsit, Rapoport purta șlapi portocalii, o pălărie neagră, avea la el permisul de conducere și 2.620 de dolari cash.
În raportul poliției, consultat de Daily Beast, se arată că autoritățile au fost chemate în legătură cu o tentativă de sinucidere (in reference to a jumper; jumper, în jargonul poliției americane, înseamnă tentativă de sinucidere prin aruncare de la înălțime - n.red.).
Totuși, soția lui Rapoport a respins ipoteza că s-ar fi sinucis și ar fi lăsat în urmă un bilet, ipoteză lansată tot de presa rusă.
"Nu a fost niciun bilet, nicio sinucidere, nicio călătorie la Londra, nicio plecare", a spus Alena Rapoport pentru publicația RBC, potrivit Daily Beast.
Dan Rapoport, un critic al războiului din Ucraina s-a născut la Riga, Letonia, avea 52 de ani, era om de afaceri și investitor, care a deținut un club în Moscova. El a fondat o firmă de consultanță în tehnologie pentru atragerea de investiții pentru start-up-urile din acest domeniu, Rapoport Capital.
Ivanka Trump, fiica fostului președinte Donald Trump, a locuit cu familia ei la Washington într-o locuință care i-a aparținut lui Dan Rapoport. Rapoport era un susținător al lui Alexei Navalnîi și un critic al războiului din Ucraina.
Mihail Lesin
Ministrul rus al Presei, Mihail Lesin, a fost găsit mort în noiembrie 2015 într-o cameră de hotel din Washington, după ce a suferit un "traumatism la cap".
Lesin, care a fondat rețeaua de televiziune în limba engleză Russia Today (RT), intenționa să încheie un acord cu FBI pentru a se proteja de acuzațiile de corupție de care era acuzat, potrivit Daily Beast.
Ani de zile, Lesin s-a aflat în miezul vieții politice din Rusia și ar fi știut multe despre culisele celor mai bogați și puternici oameni din Rusia.
Boris Nemțov
Cel mai mediatizat asasinat politic a fost cel al lui Boris Nemțov. Vicepremier în timpul lui Boris Elțîn, Nemțov a fost un politician popular și un critic extrem de dur al lui Putin.
Nemțov a fost împușcat într-o noapte geroasă de 2015 în timp ce se plimba alături de o doamnă pe unul dintre celebrele poduri ale Moscovei, în apropierea Kremlinului, când dintr-o maşină albă au fost trase mai multe focuri de armă în direcţia sa.
Patru gloanţe l-au nimerit. Femeia, a cărei identitate nu a fost făcută publică, a scăpat nevătămată. Moartea lui Boris Nemţov a adus consternare în cancelariile Occidentale. Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au condamnat asasinatul de la Moscova la acel moment.
Uciderea politicianului rus a provocat ecouri şi peste Ocean, când preşedintele american de la acea vreme, Barack Obama, a cerut o anchetă transparentă în Rusia.
Boris Berezovsky
Boris Berezovsky a fost un oligarh rus care a fugit în Marea Britanie după ce s-a certat cu Putin. El a amenințat că îl va da jos pe liderul de la Kremlin cu forța. A fost găsit mort în locuința sa din Berkshire în martie 2013, aparent în urma unei sinucideri. Berezovsky era un prieten apropiat al lui Alexander Litvinenko, disidentul rus care a murit la Londra, în 2006, după ce a fost otrăvit cu poloniu. Litvinenko era fost agent KGB care s-a întors împotriva Kremlinului şi fugit din Mosova. Din exil, a continuat atacurile, până când a fost otrăvit cu un izotop radioactiv foarte rar şi a murit încet, în chinuri groaznice.
Serghei Magnițki
Avocat și expert în fiscalitate, Magnițli a murit în detenție în Moscova în 2009, după ce cu un an mai devreme a descoperit o fraudă de 230 de milioane de euro în dauna bugetului public, fraudă în care erau implicați oficiali ai Fiscului și ai Internelor din Rusia. Magnițki a expus faptele, însă a sfârșit acuzat de autorități de comiterea acestora, apoi a fost arestat și închis.
Serghei Magnițki a fost torturat în închisoare până la moarte. William Browder, asociat american al avocatului rus, a expus și mediatizat cazul lui Magnițki, determinând oficialii SUA să adopte o lege care să-i sancționeze pe oficialii Moscovei implicați în acte de corupție și încălcare a drepturilor omului.
Natalia Estemirova
Natalia Estemirova a fost o jurnalistă care a colaborat uneori cu Anna Politkovskaia. Aceasta era specializată în dezvăluirea încălcărilor drepturilor omului comise de Rusia în Cecenia.
A fost răpită în 2009 din fața casei sale și a fost găsită ulterior într-o pădure din apropiere împușcată în cap. Nimeni nu a fost condamnat pentru uciderea ei.
Stanislav Markelov și Anastasia Baburova
Avocatul specializat în drepturile omului Stanislav Markelov a reprezentat-o pe Anna Politkovskaia și pe alți jurnaliști care l-au criticat pe Putin.
El a fost împușcat de un bărbat mascat, lângă Kremlin, în 2009. Jurnalista Anastasia Baburova, care se plimba cu el, a fost și ea împușcată când a încercat să-l ajute.
Aleksander Litvinenko
Unul dintre cele mai faimoase asasinate din epoca Putin a avut loc în 2006, odată cu moartea dezertorului Alexander Litvinenko.
În noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, un fost agent al serviciilor secrete ruseşti, refugiat la Londra unde colabora cu MI6, a murit la câteva săptămâni după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv. El l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa.
"Puteţi reuşi să reduceţi la tăcere un om, dar nemulţumirea protestelor din întreaga lume vă va răsuna în urechi tot restul vieţii, domnule Putin", a spus Litvinenko de pe patul de spital.
Rusia a negat constant orice implicare în moartea fostului agent FSB.
"El (Alexander Litvinenko - n.red.) era în stare să vorbească, a putut să spună că Putin este responsabil pentru moartea sa", a declarat Marina Litvinenko, văduva sa.
Acesta era implicat în cercetarea uciderii prin împușcare a jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, precum și a presupuselor legături ale serviciului rus de informații cu crima organizată. Înainte de a muri, Litvinenko le-a spus jurnaliștilor că FSB încă mai produce otrăvuri într-o fabrică din epoca sovietică.
O anchetă britanică a dezvăluit că Litvinenko a fost ucis de agenți ai Rusiei, cu aprobarea lui Putin.
Anna Politovskaia
Critic al Kremlinul, în special al războiului sângeros din Cecenia şi al liderului pro-Kremlin al acestei republici, Ramzan Kadîrov, jurnalista de investigaţie de la Novaia Gazeta, Anna Politkovskaia a fost împuşcată în casa scărilor din blocul unde domicilia la 7 octombrie 2006, un asasinat care a coincis cu ziua de naştere a preşedintelui Vladimir Putin.
Cu un cinism înfiorător, Putin avea să declare după moartea ei că "jurnaliștii ar trebui să știe, în orice caz, experții înțeleg foarte bine, că influența ei asupra vieții politice din Rusia a fost extrem de nesemnificativă".
Politkovskaia l-a acuzat pe Putin că a distrus democrația în Rusia, iar "cei care-l critică riscă să fie împușcați, otrăviți sau judecați".
Ea a scris despre brutalitatea războiului purtat de Rusia în Cecenia, despre abuzurile trupelor rusești și ale liderului cecen sprijinit de Kremlin, Ramzan Kadîrov.
Asasinarea Annei Politkovskaia a provocat o undă de şoc în Rusia şi în toată lumea.
Trupul jurnalistei a fost găsit în fața ascensorului din blocul în care locuia la Moscova. Lângă cadavru a fost lăsată și arma crimei, un pistol Makarov și patru gloanțe. A fost ucisă de un asasin plătit, dar cel care a comandat asasinatul a rămas necunoscut până în prezent.
În 2014, cinci bărbaţi au fost găsiți vinovaţi că ar fi organizat, executat sau participat la asasinarea Annei Politkovskaia. Ei au primit pedepse grele cu închisoarea.
Serghei Skripal
Skripal, un colonel din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii GRU a fost recrutat să spioneze în favoarea britanicilor în anii '90. El a fost încercerat în Rusia în 2006, după ce a fost găsit vinovat că a dezvăluit secrete de stat şi a fost eliberat în cadrul unui schimb de spioni în 2010.
El s-a stabilit în Salisbury, la 140 de kilometri sud-vest de Londra.
Skripal şi fiica sa au fost găsiţi în comă, pe o bancă, în apropiere de centrul oraşului, după ce au fost într-un restaurant italian şi într-un pub.
Aproximativ 200 de militari, inclusiv trupe instruite în războiul chimic şi în decontaminare, au fost desfăşuraţi la Salisbury la acel moment să ajute în ancheta poliţiei cu privire la originea agentului neurotoxic şi modul în care a fost administrat. Marea Britanie a blamat serviciile secrete rusești, dar Moscova a negat orice implicare.
Paul Klebnikov
Paul Klebnikov a fost redactor-șef al ediției rusești a revistei Forbes. El scrisese despre corupție și investigase viețile oligarhilor.
Acesta a fost ucis în 2004 într-un atac armat în timp ce se deplasa cu mașina, aparent un asasinat la comandă, potrivit datelor Comisiei pentru protecția jurnaliștilor.
Serghei Iușenkov
Serghei Iușenkov a fost un politician rus care a încercat să demonstreze că statul rus se află în spatele atentatului cu bombă asupra unui bloc de apartamente.
El a fost ucis în 2003 printr-un singur foc de armă în piept, la doar câteva ore după ce organizația sa politică, Rusia Liberală, fusese înregistrată ca partid de către Ministerul Justiției, relatează BBC.
Editor : Andreea Smerea
- Etichete:
- vladimir putin
- asasinate
- alexei navalnîi
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News