Cum au devenit asasinatele jucăria preferată a lui Vladimir Putin în lupta cu rivalii politici
Tentativele de asasinat împotriva rivalilor sunt o amprentă binecunoscută a regimului de la Kremlin. De aproape un sfert de secol, mulți dintre criticii lui Putin – foști asociați, spioni, jurnaliști de investigație incomozi sau disidenți – au fost uciși sau agresați în diferite moduri pentru curajul lor de a expune Occidentului adevărul din Rusia.
Metodele de lichidare variază – de la o ceașcă cu ceai radioactiv, până la ucidere prin împușcare.
Nici căderile misterioase de la ferestre nu fac parte tocmai din registrul coincidențelor, desi este dificil de stabilit dacă au fost asasinate sau sinucideri.
De curând, un avion care îi aparține fondatorului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit în regiunea rusă Tver. «Bucătarul lui Putin» și mai mulți asociați de-ai săi care se aflau la bordul aeronavei au murit.
Familiile victimelor au învinuit autoritățile ruse, dar Kremlinul a negat în mod absolut implicarea, spunând că este "o minciună absolută" ipoteza că ar fi avut de-a face cu prăbușirea avionului.
A fost un eveniment surprinzător, însă nu este pentru prima data când Kremlinul neagă orice implicare în eliminarea vreunui rival problematic.
Opoziția politică
În vara anului 2020, Alexei Navalnîi, cel mai proeminent disident rus, s-a simțit rău în timpul unui zbor pe ruta Siberia-Moscova. Avionul a aterizat de urgență în orașul Omsk, unde Navalnîi a fost internat în comă. Două zile mai târziu, el a fost transportat la Berlin, unde a fost tratat și și-a revenit.
Apropiații săi au acuzat că a fost otrăvit de Kremlin, însă oficialii ruși au negat orice implicare, transmite euronews.
Laboratoare de analiză din Germania, Franța și Suedia au confirmat însă că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din epoca sovietică, recunoscut drept Novichok, care a fost regăsit impregnat în lenjeria intimă a acestuia.
Cu toate acestea, Navalnîi s-a întors în Rusia.
Luna aceasta, a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare, în cadrul unui proces desfășurat într-o colonie penală izolată. El a fost găsit vinovat de înființarea și finanțarea unei organizații și a unor activități extremiste.
Navalnîi se află în prezent încarcerat și ispășește deja o pedeapsă de 9 ani pentru încălcarea eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței. Acuzațiile sunt considerate în general ca fiind motivate politic.
În 2018, Pyotr Verzilov, unul dintre fondatorii grupului Pussy Riot, s-a îmbolnăvit grav și a fost, de asemenea, transportat la Berlin, unde investigațiile medicilor au constatat că a fost otrăvit. El s-a vindecat.
O altă personalitate proeminentă a opoziției ruse, Vladimir Kara-Murza, a supraviețuit a ceea ce el cataloghează drept două tentative de otrăvire în 2015 și 2017. El a fost la un pas de moarte din cauza unei insuficiențe renale.
Anul acesta, Vladimir Kara-Murza a fost condamnat pentru "înaltă trădare", diseminare de "informaţii false" despre armata rusă şi activitate ilegală în sprijinul unei organizații "indezirabile".
El a negat acuzațiile și a criticat public procesul inițiat împotriva lui.
"Susțin fiecare cuvânt pe care l-am spus. Nu numai că nu regret nimic, dar sunt mândru de asta", ar fi spus disidentul în timpul judecății.
Pe lângă faptul că a criticat așa-zisa "operațiune militară specială" din Ucraina, Kara-Murza l-a criticat deschis și pe Vladimir Putin.
Cu toate acestea, tânărul în vârstă de 41 de ani a avut un rol cheie în a convinge guvernele occidentale să sancționeze oficialii ruși pentru abuzuri ale drepturilor omului și corupție.
Cea mai mediatizată ucidere a unui rival politic din ultimii ani a fost însă cea a lui Boris Nemțov. Vicepremier în timpul lui Boris Elțîn, Nemțov a fost un politician popular și un critic extrem de dur al lui Putin.
Nemțov a fost împușcat într-o noapte geroasă de 2015 în timp ce se plimba pe unul dintre celebrele poduri ale Moscovei, în apropierea Kremlinului, când dintr-o maşină albă au fost trase mai multe focuri de armă în direcţia sa. Patru gloanţe l-au nimerit. Femeia, a cărei identitate nu a fost făcută publică, a scăpat nevătămată.
Moartea lui Boris Nemţov a adus consternare în cancelariile Occidentale.
Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au condamnat asasinatul de la Moscova la acel moment.
Uciderea politicianului rus a provocat ecouri şi peste Ocean. Preşedintele american Barack Obama a cerut o anchetă transparentă în Rusia.
Foștii spioni ruși
Unul dintre cele mai faimoase asasinate din epoca Putin a avut loc în 2006, odată cu moartea dezertorului Alexander Litvinenko.
În noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, un fost agent al serviciilor secrete ruseşti, refugiat la Londra unde colabora cu MI6, a murit la câteva săptămâni după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv.
El l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa.
”Puteţi reuşi să reduceţi la tăcere un om, dar nemulţumirea protestelor din întreaga lume vă va răsuna în urechi tot restul vieţii, domnule Putin”, a spus Litvinenko de pe patul de spital.
Rusia a negat constant orice implicare în moartea fostului agent FSB.
”El (Alexander Litvinenko - n.red.) era în stare să vorbească, a putut să spună că Putin este responsabil pentru moartea sa”, a spus Marina Litvinenko, văduva lui Alexander Litvinenko.
Acesta era implicat în cercetarea uciderii prin împușcare a jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, precum și a presupuselor legături ale serviciului rus de informații cu crima organizată.
Înainte de a muri, Litvinenko le-a spus jurnaliștilor că FSB încă mai produce otrăvuri într-o fabrică din epoca sovietică.
O anchetă britanică a constatat că Litvinenko a fost ucis de agenți ai Rusiei, cu aprobarea lui Putin.
Skripal, un colonel din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii GRU a fost recrutat să spioneze în favoarea britanicilor în anii '90.
El a fost încercerat în Rusia în 2006, după ce a fost găsit vinovat că a dezvăluit secrete de stat şi a fost eliberat în cadrul unui schimb de spioni în 2010. El s-a stabilit în Salisbury, la 140 de kilometri sud-vest de Londra.
Skripal şi fiica sa au fost găsiţi în comă, pe o bancă, în apropiere de centrul oraşului, după ce au fost într-un restaurant italian şi într-un pub.
Aproximativ 200 de militari, inclusiv trupe instruite în războiul chimic şi în decontaminare, au fost desfăşuraţi la Salisbury la acel moment să ajute în ancheta poliţiei cu privire la originea agentului neurotoxic şi modul în care a fost administrat.
Marea Britanie a blamat serviciile secrete rusești, dar Moscova a negat orice implicare.
Jurnaliștii incomozi
Critic al Kremlinul, în special al războiului sângeros în Cecenia şi al liderului pro-Kremlin al acestei republici, Ramzan Kadîrov, jurnalista de investigaţie de la Novaia Gazeta, Anna Politkovskaia a fost împuşcată în casa scărilor din blocul unde domicilia la 7 octombrie 2006, un asasinat care a coincis cu ziua de naştere a preşedintelui Vladimir Putin.
Cu un cinism înfiorător, Putin avea să declare după moartea ei că „jurnaliștii ar trebui să știe, în orice caz, experții înțeleg foarte bine, că influența ei asupra vieții politice din Rusia a fost extrem de nesemnificativă”.
Politkovskaia l-a acuzat pe Putin că a distrus democrația în Rusia, că „cei care-l critică riscă să fie împușcați, otrăviți sau judecați”. Ea a scris despre brutalitatea războiului purtat de Rusia în Cecenia, despre abuzurile trupelor rusești și ale liderului cecen sprijinit de Kremlin, Ramzan Kadîrov. Asasinarea Annei Politkovskaia a provocat o undă de şoc în Rusia şi în toată lumea. Însă doar executanţii crimei au fost condamnaţi. La 17 ani de la asasinat, nu se cunoaște cine a ordonat crima. Trupul jurnalistei a fost găsit în fața ascensorului din blocul în care locuia la Moscova. Alături de cadavrul ei a fost găsit un pistol Makarov și patru gloanțe. A fost ucisă de un asasin plătit, dar cel care a comandat asasinatul a rămas necunoscut până în prezent. În 2014, cinci bărbaţi au fost recunoscuţi vinovaţi că ar fi organizat, executat sau participat la asasinarea Annei Politkovskaia. Ei au primit pedepse grele cu închisoarea.
Iuri Shchekochikhin, un alt reporter de la Novaya Gazeta, a murit din cauza unei boli violente și subite în 2003.
Shchekochikhin investiga afacerile corupte și posibilul rol al serviciilor secrete rusești în atentatele cu bombă din 1999, atribuite insurgenților ceceni.
Colegii săi au insistat că a fost otrăvit și au acuzat autoritățile că au împiedicat în mod deliberat ancheta.
Asociații din cercul apropiat al lui Putin
Un avion care îi aparține fondatorului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit în regiunea rusă Tver. «Bucătarul lui Putin», care era pe lista pasagerilor, ar fi murit alături de ceilalți pasageri.
Deși nu l-a criticat în mod special pe Putin, Prigojin a criticat conducerea militară rusă și a chestionat motivele pentru care Rusia a intrat în război în Ucraina.
Joi, o evaluare preliminară a serviciilor de informații americane a constatat că prăbușirea care a ucis toate cele 10 persoane aflate la bord a fost cauzată de o explozie intenționată, potrivit unor oficiali care au vorbit sub protecția anonimatului.
Unul dintre ei a declarat că explozia se încadrează în "lunga istorie a lui Putin de a încerca să-și reducă la tăcere criticii".
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile potrivit cărora Kremlinul s-ar fi aflat în spatele accidentului.
"Bineînțeles, în Occident aceste speculații sunt lansate dintr-un anumit unghi", a declarat el vineri jurnaliștilor de la Kremlin.
"Toate acestea sunt o minciună absolută", a conchis acesta.
Editor : Andreea Smerea
- Etichete:
- vladimir putin
- anna politkovskaia
- wagner
- alexei navalnîi
- boris nemtov
- vladimir kara murza
- skripal
- evgeni prigojin
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News