Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la Granada, la cel de-al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene (CPE). Întrebat dacă a cerut ajutor militar suplimentar, șeful statului a spus că a discutat cu omologii săi despre dronele căzute pe teritoriul țării noastre, în contextul atacurilor cu drone asupra porturilor ucrainene de la granița cu România. Acesta a declarat că "alături de NATO suntem în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă" și a catalogat atacurile rusești drept "crime de război". Totodată, șeful statului speră ca până la finele anului cantitatea lunară de cereale ucrainene care trece prin România să se dubleze și să "ajungem la 4 tone de grâne pe lună".
"Am discutat chestiunile legate de dronele care au căzut în România ca urmare a atacurilor rusești asupra porturilor de la Dunare. Am primit nu doar încurajări, ci și răspunsuri concrete. Bunăoară, SUA au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană, alături de NATO suntem în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă. Se lucrează la asta. Lucrurile se mișcă.
Armata a mutat mai multe arme de apărare în zonă. Sperăm să nu apară incidente nedorite.
Oricum aceste atacuri asupra porturilor sunt crime de război, fiindcă acolo sunt infrastructuri civile, nu e nimic militar ce poate fi atacat", a declarat președintele Iohannis despre măsurile care vor fi luate în zona de graniță.
Totodată, președintele a mai spus că speră ca până la finele anului să se dubleze cantitatea de cereale care tranzitează România cu destinație externă.
"În ceea ce privește tranzitul produselor agricole, noi acum suntem la o capacitate de peste 2 milioane de tone pe lună. Avem într-adevăr ambiția să creștem. Nu pot să garantez eu că vom crește la 4 tone, dar asta ne dorim, ca până la sfârșitul anului să ajungem la 4 tone de grâne pe lună.
Aceste chestiuni sunt foarte importante. Evident, pentru economia Ucrainei, dar gândiți-vă și la cei care primesc aceste produse agricole. Multe sunt destinate unor state care depind de aceste produse agricole, de grâul Ucrainean", a mai spus Klaus Iohannis, cu privire la cantitatea de cereale ucrainene care trece prin România.
Discursul integral al președintelui la Comunitatea Politică Europeană:
"Am terminat întâlnirea într-un format care se numește Comunitatea Politică Europeană. Un format care a apărut ca și o necesitate, fiindcă suntem vecini, suntem apropiați, cu mult mai mulți decât suntem în UE. Acest format a ajuns astăzi la al treilea summit, a fost a treia întâlnire aici, prima a fost la Praga, a doua a fost de 1 iunie lângă Chișinău. Întâlnirea din Moldova a fost foarte bună, cu multă substanță, și, poate unii își amintesc, că am avut acolo câteva rezultate interesante.
Astăzi, întâlnirea de aici din Spania, de la Granada, a debutat cu o întâlnire în plen, o întâlnire în care tema centrală a fost Ucraina, nu numai prin faptul că preșesintele Zelenski a participat și s-a adresat, ci și prin faptul că aceste chetsiuni legate de securitate ne preocupă pe toți.
Temele care s-au dezbătut de data aceasta au fost multe – securitate, războiul, energie, climă, mediu democrație și așa mai departe.
Ne-am împărțit pe grupuri de lucru, așa-numite mese rotunde. Eu am fost în grupul de lucru care a discutat despre energie, mediu și prevenirea schimbărilor climatice, chiar am condus acest grup de lucru, împreună cu premierul norvegian.
Temele abordate au fost de maximă importanță. În prezentarea mea, le-am explicat colegelor și colegilor cum abordăm noi chestiunea energiei, prin diversificare, prin folosirea gazului și a energiei nucleare ca energii de tranzit, până vom avea suficiente regenerabile ca să acoperim o mare parte din consumul național.
Am expus și importanța educației pentru a preveni schimbările climatice. Le-am spus cum am introdus săptămâna verde în școli pentru a conștientiza tânăra generație aceste chestiuni.
Am abordat și chestiunea prevenției și a managementului dezastrelor, intervenții extrem de importante, unde specialiștii noștri sunt foarte apreciați.
Pompierii noștri au intervenit în repetate rânduri, ultima dată în Grecia, când au avut probleme majore, Grecia fiind lovită de 4 dezastre în această vară și noi am intervenit de fiecare dată și i-am ajutat.
Din păcate, dezastre au fost și-n altă parte, inundații au fost în foarte multe locuri din Europa. Focuri de pădure au fost foarte multe.
Acestea vin în urma schimbărilor climatice, care sunt deja ușor de observat. Este vital să prevenim schimbări climatice catastrofale."
Editor : Andreea Smerea