Live Text Ucraina acuză Rusia că a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de a-și retrage trupele din oraş

Data actualizării: Data publicării:
Ucraina acuză Rusia că a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de a-și retrage trupele din oraş
Ucraina acuză Rusia că a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de a-și retrage trupele din oraş. Foto: Profimedia Images
Din articol
Kievul afirmă că Rusia a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea sa Cum a ajuns actorul Jim Carrey pe lista neagră a Rusiei Directorul CIA îl avertizează pe șeful spionajului rus că Moscova nu trebuie să folosească arme nucleare Un soldat rus deghizat în localnic a fost arestat în Herson Lavrov se luptă cu Occidentul purtând iPhone și ceas Apple, îmbrăcat cu un tricou al unui artist american bisexual dependent de droguri Putin reia o tradiție sovietică și acordă primele sale titluri de „Mamă-eroină”. Printre premiate, soţia lui Kadîrov „Bucătarul lui Putin” apără uciderea brutală a unui dezertor din grupul Wagner Kievul retrage acreditările mai multor jurnaliști occidentali, printre care corespondenţi de la CNN şi Sky News Stoltenberg: „Lunile următoare vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina în frig şi în întuneric” Rusia a comis 46.000 de crime de război în Ucraina în ultimele opt luni de invazie Negocieri secrete la Ankara între SUA și Rusia Zelenski: „Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră” Bombardamente în Herson, în timpul vizitei lui Zelenski Un recrut rus nemulțumit de calitatea instrucției își scuipă și lovește superiorul. „O să vă rup mâinile și picioarele la toți”  Generalul Ben Hodges: HIMARS va trage în curând din Herson, apoi începe faza decisivă, eliberarea Crimeei  Zelenski vizitează Herson Cum profită Kârgâzstan de pe urma rușilor bogați care au fugit de mobilizarea lui Putin  France Presse: Absența lui Putin la summitul G20, simbol al impasului rușilor în Ucraina Ministerul britanic al Apărării: Temperaturile de îngheț și scăderea numărului de ore de lumină vor îngreuna și mai mult situația pe frontul din Ucraina France Presse: Absența lui Putin la summitul G20, simbol al impasului rușilor în Ucraina  ISW: Putem să ne așteptăm la intensificarea luptelor în regiunea Donețk  Încetarea războiului din Ucraina, cea mai bună modalitate de a redresa economia globală (Washington)

Kievul acuză Rusia de noi atrocități. Ucrainenii au descoperit sute de crime de război în zonele din Herson abandonate de forțele ruse, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. Anchetatorii au găsit cadavre de soldați și de civili. Moscova a negat tot timpul că trupele ar viza în mod intenționat civilii, dar de la începutul războiului, în urma trupelor sale au fost găsite gropi comune cu sute de victime, la Bucha, Izium și Mariupol. Zelenski vizitează luni Hersonul eliberat.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI 

Kievul afirmă că Rusia a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea sa

ACTUALIZARE 22.25 Operatorul naţional ucrainean de energie Ukrenergo a afirmat luni că Rusia a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea trupelor sale din oraş şi de pe malul drept al râului Nipru, săptămâna trecută, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Centrala energetică ce furniza electricitate pentru tot malul drept din regiunea Herson şi pentru o parte importantă din regiunea Nicolaev (Mikolaiv) este practic distrusă", a scris preşedintele Ukrenergo, Volodimir Kudriţki, pe Facebook, adăugând că este vorba de "consecinţe ale fricii neputincioase ale ocupanţilor înainte de fuga lor".

Forţele ruse s-au retras de câteva zile din Herson după opt luni de ocupaţie, ceea ce le-a permis soldaţilor ucraineni să intre vinerea trecută în oraş.

În urmă cu două zile, Volodimir Zelenski a spus că forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul.

Un convoi al Naţiunilor Unite a intrat luni în Herson, ceea ce reprezintă prima distribuire de ajutor umanitar internaţional în acest oraş, de la capturarea sa, în martie, de către trupele ruse. Într-un comunicat, ONU subliniază că Hersonul are probleme cu alimentarea cu apă şi electricitate, în centrele sanitare lipsesc medicamentele, iar centrele comerciale nu au alimente.

Cum a ajuns actorul Jim Carrey pe lista neagră a Rusiei

ACTUALIZARE 20.00 Rusia a anunţat luni că interzice intrarea pe teritoriul său a 100 de canadieni, printre care actorul Jim Carrey şi mai mulţi jurnalişti, ca răspuns la sancţiunile Canadei care au vizat în octombrie jurnalişti şi actori ruşi.

Această decizie a fost luată ca răspuns la „practica regimului premierului Justin Trudeau de a impune sancţiuni liderilor, politicienilor, parlamentarilor (...), jurnaliştilor şi personalităţilor culturale din Rusia”, a explicat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Printre cei care au primit interdicţie de intrare în Rusia se numără şi actorul şi comediantul Jim Carrey, în vârstă de 60 de ani.

Pe listă figurează de asemenea jurnaliştii Paul Workman de la postul de televiziune CTV şi Margaret Evans de la CBC, Caroline Xavier, şefa Centrului de securitate pentru telecomunicaţii, precum şi mai multe personalităţi canadiene de origine ucraineană.

Directorul CIA îl avertizează pe șeful spionajului rus că Moscova nu trebuie să folosească arme nucleare

ACTUALIZARE 19.20 Directorul agenției americane de spionaj CIA, William Burns, urma să se întâlnească luni la Ankara cu omologul său rus Serghei Narîşkin, şeful serviciului de spionaj al Moscovei. Potrivit Casei Albe, oficialul american intenţionează să transmită Moscovei un avertisment împotriva oricărui atac nuclear.

Jurnaliștii AFP nu au reuşit să confirme imediat dacă întâlnirea celor doi lideri ai serviciilor de informaţii externe a avut loc.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA a declarat că William Burns „nu poartă niciun fel de negocieri”, ci un mesaj privind „consecinţele utilizării armelor nucleare de către Rusia şi riscurile de escaladare a stabilităţii strategice”.

Directorul CIA ar mai urma să discute şi despre cazurile cetăţenilor americani deţinuţi „în mod injust” în Rusia. Printre aceştia se află baschetbalista Brittney Griner, condamnată la nouă ani de închisoare pentru trafic de droguri, deşi se afla în posesia unei cantităţi neînsemnate, şi fostul militar Paul Whelan.

Un soldat rus deghizat în localnic a fost arestat în Herson

ACTUALIZARE 19.00 Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunțat luni că ofițerii săi au arestat un soldat rus deghizat în localnic în orașul Herson, potrivit CNN.

SBU afirmă că ofițerii săi au reținut un militar rus în Hersonul eliberat. Bărbatul era îmbrăcat într-o uniformă civilă și a încercat să pretindă că este „localnic”, se arată într-un comunicat citat de CNN.

SBU a precizat că bărbatul a recunoscut că este un soldat din brigada separată 69 a forțelor armate ruse.

Serviciul de Securitate a declarat că sarcina soldatului în Herson „a fost de a colecta informații, [de a ajuta] la ajustarea focului asupra Forțelor Armate ale Ucrainei și de a efectua sabotaje”.

Lavrov se luptă cu Occidentul purtând iPhone și ceas Apple, îmbrăcat cu un tricou al unui artist american bisexual dependent de droguri

ACTUALIZARE 18.55 Încercarea lui Serghei Lavrov de a nega informațiile că ar fi ajuns la spital în Bali, lăsându-se filmat în cadru privat pe terasa unui hotel, a dat naștere unei noi controverse. Deși în public este un dușman declarat al decadenței Occidentului, în particular Lavrov profită din plin de beneficiile acestuia, de la tehnologia de vârf, până la îmbrăcămintea creată de artiști care, potrivit doctrinei oficiale ruse, reprezintă simbolul perfect al decăderii omului occidental.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ținut să contrazică informațiile apărute luni în presă, potrivit cărora ar fi ajuns la spital în Bali, din cauza unor probleme cardiace. El s-a lăsat filmat de purtătoarea sa de cuvânt, Maria Zaharova, pe terasa unui hotel, în timp ce își pregătea discursul pentru summitul G20.
Lavrov a vrut să pară relaxat, într-o ținută lejeră - pantaloni scurți și tricou -, în acord cu vremea frumoasă de afară. Numai că apariția ministrului de externe rus este total dezacord cu pozițiile sale oficiale și, implicit, ale Moscovei, în care acuză Occidentul că vrea să anuleze cultura rusă și Rusia însăși.

Serghei Lavrov are pe masă un telefon iPhone, poartă la mână un smartwatch din familia Apple, sincronizat cu smartphone-ul, iar tricoul său este o creație a unuia din cei mai mari și controversați artiști americani ai secolului XX, Jean-Michel Basquiat. Care, potrivit doctrinei oficiale a Moscovei, ar fi catalogat drept un simbol al decadenței Occidentului: Jean-Michel Basquiat era bisexual, potrivit mărturiilor apropiaților săi, și dependent de droguri.

Citește continuarea AICI

Putin reia o tradiție sovietică și acordă primele sale titluri de „Mamă-eroină”. Printre premiate, soţia lui Kadîrov

ACTUALIZARE 18.00 Liderul rus Vladimir Putin a acordat primele sale titluri de „Mamă-eroină”, reluând astfel o tradiţie sovietică ce consta în a premia femeile care aveau de la zece copii în sus, potrivit unui decret prezidenţial publicat luni, informează AFP.

Medni Kadîrova, soţia liderului cecen Ramzan Kadîrov a cărui familie numără 14 copii, potrivit site-ului oficial al preşedinţiei cecene, a devenit una dintre primele femei căreia Vladimir Putin i-a acordat titlul de „Mamă-eroină”.

A doua femeie decorată de Putin este Olga Dehtiarenko din Peninsula Iamal, situată la nord de cercul polar. Familia sa, care creşte zece copii, a câştigat în 2020 concursul naţional „Familia anului", potrivit media locale.

Nostalgic după epoca sovietică, Vladimir Putin a restabilit în august acest titlu de „Mamă-eroină”, tradus uneori prin „Mamă eroică”.

Titlul de „Mamă-eroină” a fost decernat pentru prima dată în Uniunea Sovietică în octombrie 1944 şi era menit să încurajeze natalitatea, în condiţiile în care milioane de sovietici fuseseră ucişi în Al Doilea Război Mondial. Acest ordin a încetat să existe după prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991.

„Bucătarul lui Putin” apără uciderea brutală a unui dezertor din grupul Wagner

ACTUALIZARE 17.50 Șeful grupului militar privat rus Wagner, magnatul Evgheni Prigojin, a luat apărarea unei înregistrări video brutale care ar arăta moartea unui mercenar care a dezertat în Ucraina, relatează BBC.

Prigojin, cunoscut ca „Bucătarul lui Putin”, a spus că filmarea neverificată în care Evgheni Nujin, în vârstă de 55 de ani, este lovit cu un baros arată că un „câine merită o moarte de câine”.

Nujin, care fusese condamnat pentru crimă, a anunțat în septembrie că a schimbat tabăra. A fost ținut ca prizonier de război de Ucraina și ar fi fost trimis înapoi în Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri.

După ce a fost prins de ucraineni, el a oferit detalii despre capitularea sa într-un interviu cu un jurnalist ucrainean. Nujin a spus că a fost recrutat personal de Prigojin, dar a intrat în conflictul din Ucraina cu intenția de a se preda.

Imaginile cu uciderea lui brutală au fost postate în weekend pe canalul Telegram afiliat grupării Wagner, Gray Zone.

Prigojin a spus, cu referire la înregistrarea video, că „Nuzhin și-a trădat poporul, și-a trădat tovarășii”. El a descris sarcastic filmul drept „o lucrare regizorală excelentă care poate fi vizionată dintr-o singură ședință”. „Cred că acest film se numește „Câinele merită o moarte de câine””, a adăugat el.

Kievul retrage acreditările mai multor jurnaliști occidentali, printre care corespondenţi de la CNN şi Sky News

ACTUALIZARE 16:00 Armata ucraineană a retras acreditările mai multor jurnalişti occidentali după ce au relatat din regiunea Herson, recent recucerită, au afirmat oficiali citaţi luni de dpa, potrivit Agepres.

„Recent, unii reprezentanţi ai media au ignorat interdicţiile şi avertismentele existente şi au început să relateze din Herson fără consimţământul comandanţilor militari şi al departamentelor relevante de PR, chiar înainte de finalizarea măsurilor de stabilizare”, a scris pe Facebook Statul major general, ca explicaţie pentru această măsură.

Nu este clar ce jurnalişti au fost vizaţi. Potrivit unor informaţii din media, cel puţin şase corespondenţi de la CNN şi Sky News şi-au pierdut acreditările.

Stoltenberg: „Lunile următoare vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina în frig şi în întuneric”

ACTUALIZARE 15:35 „Lunile care urmează vor fi dificile” pentru Ucraina, a avertizat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul în care această ţară sărbătoreşte eliberarea Herson, oraş-cheie din sudul ţării recucerit de la ruşi săptămâna trecută.

Retragerea Rusiei din Herson "demonstrează incredibilul curaj al forţelor armate ucrainene", dar "nu trebuie să facem greşeala de a subestima Rusia. (...) Ei încă deţin controlul asupra unor părţi mari din Ucraina. Ceea ce trebuie să facem este să întărim mâna Ucrainei", a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă de la Haga, citat de Agerpres.

Jens Stoltenberg cu mâinile împreunate la pupitrul NATO
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Foto: Profimedia Images

Rusia a comis 46.000 de crime de război în Ucraina în ultimele opt luni de invazie

ACTUALIZARE 15:25 De la declanşarea invaziei sale în Ucraina, la 24 februarie, Rusia a comis 46.432 de crime de război în teritoriile pe care le-a ocupat, crime ce au fost înregistrate ca atare de procurorii ucraineni, relatează luni Ukrinform şi EFE.

Aceste crime sunt clasificate în mai multe categorii: încălcarea legilor şi convenţiilor internaţionale de război, planificarea, pregătirea şi declanşarea unui conflict de agresiune şi propagandă de război, între altele, potrivit Biroului procurorului general al Ucrainei.

Negocieri secrete la Ankara între SUA și Rusia

ACTUALIZARE 15:10 Responsabili ruşi şi americani poartă discuţii la Ankara, a relatat luni cotidianul rusesc Kommersant, citând o sursă, potrivit Reuters.

Din delegaţia rusă ar face parte şeful Serviciului de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a indicat interlocutorul publicaţiei ruse, conform Agerpres.

Informaţia apare în momentul în care Ucraina sărbătoreşte recucerirea oraşului Herson, din sudul ţării, cel mai important succes al forţelor sale, după retragerea trupelor ruse din zonă.

Zelenski: „Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră”

ACTUALIZARE 15:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cântat imnul naţional la Herson, oraş eliberat în sudul Ucrainei, unde drapelul albastru şi galben a fost ridicat în cadrul unei ceremonii oficiale în faţa sediului administraţiei regionale.

Potrivit unei înregistrări video postată pe Twitter de şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, Volodimir Zelenski poate fi văzut cu mâna în dreptul inimii, intonând în faţa militarilor şi localnicilor cuvintele imnului naţional: „Inamicii noştri vor pieri, ca roua la soare, şi noi, fraţilor, haideţi să guvernăm în ţara noastră!”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Este imposibil să ucizi Ucraina”, a declarat Zelenski. „(Rusia) a arătat lumii întregi că poate ucide. Dar noi toţi, forţele noastre armate, garda noastră naţională şi serviciile de informaţii am arătat că este imposibil să ucizi Ucraina”, a declarat Zelenski.

„Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră”, a mai spus președintele Ucrainean, potrivit Reuters.

Zelenskiy a mulțumit NATO și altor aliați pentru sprijinul acordat și a spus că livrarea sistemelor HIMARS din Statele Unite a făcut o mare diferență în efortul de război al Ucrainei.

Un convoi al Naţiunilor Unite a intrat luni în Herson, ceea ce reprezintă prima distribuire de ajutor umanitar internaţional în acest oraş, de la capturarea sa, în martie, de către trupele ruse, transmite EFE.

Convoiul transportă alimente, apă potabilă, pături şi alte materiale pentru peste 6.000 de oameni, în cadrul unei operaţiuni la care participă Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Programul Mondial pentru Alimente, Fondul ONU pentru Copii şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, potrivit unui comunicat al ONU.

Coordonatoarea ONU pentru asistenţă umanitară în Ucraina, Denise Brown, aflată în Herson pentru a asista la primirea acestui prim convoi, a subliniat că întreaga comunitate internaţională "trebuie să acţioneze rapid pentru a ajuta" o populaţie "care întâmpină mari dificultăţi în privinţa asigurării nevoilor de bază".

În comunicat, ONU menţionează că Hersonul are probleme cu alimentarea cu apă şi electricitate, în centrele sanitare lipsesc medicamentele, iar centrele comerciale nu au alimente. Luna viitoare, ONU va trimite medicamente pentru a trata peste o mie de persoane din acest oraş.

Separat, Kremlinul a subliniat luni că oraşul ucrainean Herson aparţine Rusiei, reacţionând astfel la vizita efectuată de preşedintele Volodimir Zelenski, la câteva zile de la retragerea forţelor ruse.

"Nu vom comenta, ştiţi bine că acesta este teritoriu al Federaţiei Ruse", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în contextul în care forţele ruse s-au retras săptămâna trecută din acest oraş, capitala regiunii Herson, a cărei anexare o revendică Moscova.

Bombardamente în Herson, în timpul vizitei lui Zelenski

ACTUALIZARE 13.20 Volodimir Zelenski a stat aproximativ 30 de minute în Herson. Înainte de vizita lui acolo, dar și în timp ce președintele ucrainean se afla în orașul recent eliberat, s-au auzit mai multe bombardamente, scrie Sky News.

Bombdarmentele s-au auzit înainte ca Zelenski să ajungă ăn Herson, dar și după ce a vorbit cu civilii care au venit în cenrtul orașului să îl salute.

Ucrainenii s-au adunat în piața principală pentru a-l vedea pe președinte, unii fluturând steagul național, iar alții purtându-l pe umeri.

„Sunt foarte fericit, se vede după reacția oamenilor, reacția lor este reală. Oamenii așteptau armata ucraineană, pe soldații noștri, pe noi toți”, a declarat Zelenski, flancat de gărzi de securitate puternic înarmate.

El a spus că a fost important pentru el să viziteze orașul și să demonstreze că „ne întoarcem cu adevărat, ne ridicăm cu adevărat steagul”.

Un recrut rus nemulțumit de calitatea instrucției își scuipă și lovește superiorul. „O să vă rup mâinile și picioarele la toți” 

ACTUALIZARE 13.00 Pe rețelele sociale a fost publicată o înregistrare video în care un recrut rus își scuipă și lovește ofițerul superior căruia îi reproșează slaba calitate a instrucției și a echipamentului din dotarea trupelor.

Recrutul se plânge de faptul că militarii sunt puși să exerseze pasul de defilare și că, în cadrul ședințelor de tragere, militarii sunt puși să tragă asupra unor „ținte imaginare” și să imite zgomotul produs de armele din dotare. 

Generalul Ben Hodges: HIMARS va trage în curând din Herson, apoi începe faza decisivă, eliberarea Crimeei 

ACTUALIZARE 11.35 Generalul american în retragere Ben Hodges, fost șef al armatei americane în Europa, a transmis pe Twitter că, odată cu eliberarea Hersonului, armata Ucrainei va începe să tragă cu rachete HIMARS de pe această poziție inclusiv spre Crimeea, care este în raza de acțiune. Hodges afirmă că o contraofensivă ucraineană va elibera Mariupol și Melitopol până în ianuarie, urmând după aceea faza decisivă în Crimeea.

„HIMARS va trage în curând din Herson. Crimeea este în raza de tragere. Aceasta va degrada apărarea și liniile de comunicații ale Rusiei, în vreme ce «aripa stângă» a contraofensivei cucerește Mariupol și Melitopol până în ianuarie. Atunci începe faza decisivă a campaniei...eliberarea Crimeei”, a scris, pe Twitter, generalul american în retragere Ben Hodges. 

Fost șef al armatei americane în Europa, Ben Hodges estima la începutul lunii că Ucraina va elibera Crimeea până la vară, iar Hersonul va fi eliberat în următoarele 3-4 săptămâni. 

ACTUALIZARE 11.25 Trupele rusești s-au retras din Herson pentru a evita pierderea de vieți. Este explicația oficială pe care o dă Moscova deciziei pe care cancelariile occidentale și analiștii militari o consideră cel mai mare eșec în cele aproape 9 luni trecute de la începerea războiului din Ucraina. 

"Este o politică menită să salveze oameni, în funcție de situația individuală. A continuat, în această săptămână, cu voia președintelui Rusiei. Vladimir Putin știe detaliile și cifrele în această situație și cere o abordare atentă din partea tuturor. În acest moment, avem aproximativ 50.000 de soldați în unitățile militare, dar restul încă nu sunt implicați în luptă. Până la 80.000 sunt în zonă (în Ucraina n.r). Restul sunt pe terenurile de antrenament. Însă, trebuie acordată atenție tuturor, oriunde se află. Inclusiv pe front. Astăzi, vom analiza în detaliu retragerea trupelor noastre pe malul stâng al râului Nipru, în Herson. Însă, fiți atenți la logica potrivit căreia comandantul operațiunii speciale, generalul Surovikin, i-a dat raportul ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și fiți atenți la reacția lui Șoigu. Este aceeași logică - salvarea oamenilor", susține propaganda rusă la televiziune.

Zelenski vizitează Herson

ACTUALIZARE 11.20 Volodimir Zelenski vizitează luni Herson, oraș pe care soldații ucraineni l-au eliberat de curând. Informația vine de la mai multe surse locale, citate de agenția Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

A devenit un fel de tradiție pentru președintele ucrainean, care a vizitat până acum mai multe localități eliberate de militarii săi.

Ieri, Zelenski a acuzat Rusia de noi atrocități, după ce în Herson au fost descoperite sute de crime de război. De la începutul războiului, în urma trupelor Moscovei au fost găsite gropi comune cu sute de victime, la Bucea, Izium și Mariupol. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cum profită Kârgâzstan de pe urma rușilor bogați care au fugit de mobilizarea lui Putin 

ACTUALIZARE 10.55 Exodul sutelor de mii de ruși care au fugit de mobilizare a remodelat puternic economiile fostelor națiuni sovietice precum Kârgâzstan, unde prețurile pe piața imobiliară au crescut accelerat, iar unele afaceri locale au prins avânt. 

Orașe precum Bișkek, unde limba rusă este încă vorbită pe scară largă, au devenit destinații principale pentru rușii care aveau puține opțiuni după ce au fugit de ordinul de mobilizare, frontierele s-au închis, iar prețul biletelor de avion a ajuns la un nivel exorbitant.

Profitând de situație, antreprenorii ruși Iulia și Ilya Kuleshov și-au transformat casa închiriată în capitala Kârgâzstanului într-un centru de voluntariat, care a devenit refugiu temporar pentru ruși. „Am primit o mulțime de solicitări de la oameni care căutau un loc pentru o noapte sau două”, a declarat Kuleshova pentru The Moscow Times. Și-au numit casa cu opt dormitoare „Acoperișul roșu”. Aici au ajuns să stea 20 de ruși, despre care soții Kuleshov spun că dormeau câte trei într-o cameră, dar și pe holuri.

Aproape jumătate de milion de ruși au sosit în Kârgâzstan în primele nouă luni ale acestui an, potrivit cifrelor oficiale din Kârgâzstan, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu față de numărul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. În timp ce mulți au plecat de atunci, se crede că zeci de mii s-au stabilit în țară pe termen mediu sau lung.  

France Presse: Absența lui Putin la summitul G20, simbol al impasului rușilor în Ucraina

ACTUALIZARE 10.40 Vladimir Putin, ale cărui trupe sunt în prezent angajate într-o ofensivă în Ucraina, a ales să nu se deplaseze la summitul G20, care îşi va deschide lucrările marţi în Bali (Indonezia), probabil pentru a nu repeta experienţa de acum opt ani, când, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, a mers la totuşi la reuniunea G20 din Brisbane (Australia), unde a fost vizat de numeroase critici, sfârşind prin a pleca acasă înainte de încheierea summitului, notează luni într-un comentariu Agenția France Presse.

„La un summit, trebuie să ai întâlniri şi să te fotografiezi. Or, cu cine avea să vorbească şi să se fotografieze?”, întreabă retoric politologul rus Aleksei Malaşenko, „deloc surprins” de această decizie.

Alegând să nu plece în Indonezia, preşedintele rus se cruţă de umilirea unei primiri glaciale, dar riscă să-şi izoleze şi mai mult ţara, deja vizată de sancţiuni occidentale severe, notează Agerpres.

Căci, cu sau fără Putin în Bali, ofensiva rusă în Ucraina va domina agenda G20: conflictul, virulent criticat de ţările occidentale, a provocat sau agravat într-adevăr numeroase crize mondiale, în special economică şi climatică.

Ministerul britanic al Apărării: Temperaturile de îngheț și scăderea numărului de ore de lumină vor îngreuna și mai mult situația pe frontul din Ucraina

ACTUALIZARE 10.30 Iarna care vine va aduce o „schimbare a condițiilor de conflict” atât pentru forțele rusești, cât și pentru cele ucrainene, se arată în evaluarea de luni a Ministerului britanic al Apărării.

Londra spune că soldații se vor confrunta cu „provocări unice”, iar condițiile dure ar putea influența orice decizie luată de armata rusă.

Reducerea orelor de lumină – de la aproximativ 15-16 ore pe zi în plină vară la mai puțin de nouă ore în timpul iernii – va duce la „mai puține ofensive și la linii de front defensive mai statice”, mai spun britanicii.

Ministerul Apărării a precizat că va exista, de asemenea, o „lipsă de dorință de a lupta pe timp de noapte” din cauza capacității mai reduse de vedere pe timp de noapte.

Între timp, scăderea temperaturilor înseamnă că soldații care nu au îmbrăcăminte de și cazare pentru vreme de iarnă vor suferi foarte probabil „răni cauzate de frig”, se mai arată în evaluarea publicată la începutul celei de-a 264 zi de război.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„În plus, fereastra „orei de aur” în care se poate salva un soldat rănit grav este redusă la aproximativ jumătate, ceea ce face ca riscul de contact cu inamicul să fie mult mai mare”, a precizat Ministerul Apărării.

O creștere probabilă a precipitațiilor, a vitezei vântului și a zăpezii va oferi, de asemenea, „provocări suplimentare pentru moralul deja scăzut al forțelor rusești, dar va prezenta și probleme pentru întreținerea armelor”, mai notează britanicii.

„Exercițiile de bază, cum ar fi curățarea armelor, trebuie să fie adaptate la condiții, iar riscul de defecțiuni ale armelor crește”, a adăugat Ministerul Apărării de la Londra.

France Presse: Absența lui Putin la summitul G20, simbol al impasului rușilor în Ucraina 

ACTUALIZARE 10.25  Vladimir Putin, ale cărui trupe sunt în prezent angajate într-o ofensivă în Ucraina, a ales să nu se deplaseze la summitul G20, care îşi va deschide lucrările marţi în Bali (Indonezia), probabil pentru a nu repeta experienţa de acum opt ani, când, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, a mers la totuşi la reuniunea G20 din Brisbane (Australia), unde a fost vizat de numeroase critici, sfârşind prin a pleca acasă înainte de încheierea summitului, notează luni într-un comentariu Agenția France Presse. 

„La un summit, trebuie să ai întâlniri şi să te fotografiezi. Or, cu cine avea să vorbească şi să se fotografieze?”, întreabă retoric politologul rus Aleksei Malaşenko, „deloc surprins” de această decizie. 

ISW: Putem să ne așteptăm la intensificarea luptelor în regiunea Donețk 

ACTUALIZARE 9.20 Ucraina a obținut o victorie importantă în operațiunea de eliberare a părții vestice a regiunii Herson, care a culminat cu retragerea trupelor rusești din oraș, încheiată în 11 noiembrie, potrivit unui raport al Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW), scrie BBC.

Vladimir Putin vrea să păstreze această zonă-cheie, ceea ce i-ar fi permis să își reia ofensiva în Ucraina de pe pozițiile de pe malul vestic al Niprului. Acest considerent a fost probabil mai important în calculele lui Putin decât valoarea simbolică a păstrării singurului centru regional pe care trupele sale îl capturaseră de la 24 februarie 2022.

Succesul Ucrainei a fost în mare parte rezultatul utilizării sistemelor de rachete HIMARS de înaltă precizie furnizate de SUA, care au fost folosite pentru a întrerupe liniile de aprovizionare rusești.

Munițiile HIMARS pe care Statele Unite le-au dat Ucrainei nu sunt potrivite pentru distrugerea podurilor, focoasele lor fiind prea mici și nefiind optimizate pentru astfel de lovituri. Armata ucraineană a dezvoltat o tactică pentru a ocoli această limitare, lansând mai multe lovituri țintite asupra podului cheie Antonovski și a drumului peste barajul Kahovka, astfel încât să avarieze carosabilul și să îl facă inutilizabil, fără a distruge efectiv podurile și fără a deteriora grav barajul în sine.

Ofensiva rusă în regiunea Donețk se va intensifica în următoarele săptămâni, pe măsură ce vor sosi mai multe trupe mobilizate, împreună cu forțele retrase din vestul Hersonului.

Forțele ucrainene din zonă vor fi într-o situație dificilă, iar Kievul va trebui probabil să deturneze trupe pentru a se apăra împotriva noilor ofensive rusești.

Este puțin probabil ca rușii să obțină câștiguri operaționale semnificative, în ciuda eforturilor reînnoite, deși este probabil ca, în timp, cu prețul unor pierderi uriașe, să reușească să captureze Bahmut.

Rușii mobilizați s-au dovedit a fi insuficient antrenați, slab echipați și foarte reticenți în a se angaja în luptă.

Ei nu sosesc în unități mari cu un grad ridicat de coeziune, ci sunt trimiși în principal singuri sau în unități mici pentru a înlocui unități care au luptat fără odihnă timp de nouă luni, au suferit pierderi grele în efective și echipamente și sunt ei înșiși în mare parte demoralizați, potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului.

ACTUALIZARE 9.00 Ucrainenii au respins atacuri rusești în apropierea a șapte așezări în ultima zi, scrie Kyiv Independent.

Forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Novoselivske, Stelmakhivka și Bilohorivka în regiunea Luhansk și Bilohorivka, Kurdiumivka, Vodiane și Marinka în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General.

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat patru rachete și, au efectuat 13 lovituri aeriene și aproximativ 60 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete, potrivit sursei citate.

ACTUALIZARE 8.00 Trupele ruse care au ocupat o parte din regiunea Herson recent recucerită de armata ucraineană au comis "aceleaşi atrocităţi" ca şi în alte părţi din Ucraina pe care le-au ocupat, a declarat Volodimir Zelenski.

"S-au găsit cadavrele celor ucişi: cele ale unor civili şi ale unor militari. În regiunea Herson, armata rusă a lăsat în urmă aceleaşi atrocităţi ca şi în alte regiuni ale ţării noastre, unde a putut să intre", a spus Zelenski, care a promis să "găsească şi să aducă în faţa justiţiei fiecare criminal". Preşedintele ucrainean a anunţat, de asemenea, că au fost înregistrate 400 de "crime de război" ruse, fără a preciza dacă au vizat doar regiunea Herson.

Forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, a declarat, de asemenea, preşedintele ucrainean, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul, notează Reuters.

Locuitorii au întâmpinat cu bucurie trupele ucrainene în centrul Herson vineri, după ce Rusia a abandonat singură capitala regională pe care o cucerise de la începutul războiului.

Încetarea războiului din Ucraina, cea mai bună modalitate de a redresa economia globală (Washington)

ACTUALIZARE 7.40. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat luni că încetarea războiului din Ucraina este cea mai bună modalitate de a aborda problemele economiei globale, fiind un mesaj aparent adresat Rusiei înainte de summitul G20 din Indonezia.

"Încetarea războiului dus de Rusia constituie un imperativ moral şi pur şi simplu cel mai bun lucru de făcut pentru economia globală", a declarat Janet Yellen jurnaliştilor, în marja întrevederii cu omologul său francez Bruno Le Maire.

Oficial, invazia Ucrainei nu se află pe agenda clubului celor 20 mari economii ai cărui lideri se reunesc marţi şi miercuri pe insula indoneziană Bali. Moscova a cerut G20 să se concentreze mai degrabă pe problemele economice şi financiare decât pe probleme politice şi de securitate. Dar războiul lansat acum nouă luni de Vladimir Putin are repercusiuni economice profunde, creşterea preţurilor la energie şi la alimente. Gazda summitului, Indonezia, preluând astfel poziţia multor ţări din Sud, cere negocieri de pace şi refuză să condamne direct Moscova.

Vladimir Putin, care a decis să nu participe la G20 şi este reprezentat de ministrul de externe Serghei Lavrov, se află sub presiune pentru a prelungi acordul existent care permite exporturile de cereale ucrainene şi care expiră la 19 noiembrie.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este vârsta maximă până la care poți conduce în România? Ce prevede Codul Rutier
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Cristian Tudor Popescu îi sugerează lui Iohannis ce să discute cu Trump. „Nu vreți și România?”
Newsweek
Se dau 3.000 lei în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii spune care pensionari iau banii. Și cum?
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...