Live Text Ucrainenii au eliberat Andriivka, la sud de Bahmut. Kievul, atacat de ruși cu drone kamikaze. ONU a găsit mine la centrala Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
ucraina razboi
Război în Ucraina. Foto: Facebook/Armata ucraineană
Din articol
SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari Armata rusă susţine că a avansat doi km în 24 de ore în estul Ucrainei Un deputat ucrainean suspectat de colaborare cu Rusia a fost reţinut de Kiev Marea Britanie avertizează că Rusia pregătește atacarea navelor civile în Marea Neagră UE vrea să mute toate exporturile cerealelor ucrainene pe „coridoarele terestre de solidaritate”: „Acum suntem pregătiţi” Fost ofițer MI6: Rusia „aproape a abandonat" ideea de a câștiga războiul pe cale militară UE îi dă 1,5 miliarde de euro Ucrainei pentru a o ajuta să-şi repare infrastructura Rusia nu vrea să revină în acordul cerealelor din Marea Neagră. Peskov: „Este imposibil” Rusia crește din nou limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu Putin și Lukașenko discută despre mercenarii Wagner, economie și amenințările externe Ucrainenii au eliberat Andriivka, la sud de Bahmut Belarus înarmează Ministerul pentru situaţii de urgenţă pentru a fi pregătit în caz de conflict armat Un important colonel rus, comandantul Regimentului Leningrad, a fost ucis în Ucraina Reznikov: Ucraina va continua să atace Crimeea ocupată şi Podul Kerci Kremlinul acuză Ucraina că a atacat o navă rusească Jurnalist AFP, rănit într-un atac cu dronă în apropiere de Bahmut Spania trimite încă patru tancuri Leopard Ucrainei Mine antipersonal, găsite în instalaţia Centralei Nucleare Zaporojie Casa Albă spune că nu susține atacuri pe teritoriul Rusiei SUA vor trimite până la 400 de milioane de dolari în ajutor militar Ucrainei Rușii lansează un atac aerian asupra Kievului  Capacitatea Rusiei de a bruia dronele încetineşte avansul ucrainean, potrivit armatei Cele mai importante informații din ziua precedentă:

Suntem în ziua 517 a războiului pe scară largă început de Rusia în Ucraina. Forțele ruse au lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei de marţi, a anunţat administraţia militară a capitalei ucrainene, potrivit Reuters. „Nu au existat victime sau distrugeri în capitală”, a transmis Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului, notează The Guardian. Între timp, contraofensiva ucraineană se confruntă cu dificultăţi din cauza capacităţii Rusiei de a bruia dronele. Oleksandr Tarnavskyi, comandantul forţelor ucrainene din sud, spune că ruşilor li se provoacă pierderi grele, dar este clar că progresul este lent, relatează CNN.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari

ACTUALIZARE 21:25 Statele Unite au anunţat marţi încă un pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, transmit agenţiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Această nouă tranşă de asistenţă militară cuprinde muniţii pentru sistemele de rachete antiaeriene Patriot şi NASAMS, muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS, drone Hornet, proiectile de mortier de calibrul 60 mm şi 120 mm, rachete aer-sol Hydra, vehicule blindate, rachete antitanc şi alte echipamente preluate din stocurile armatei americane, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Dintre aceste echipamente se remarcă dronele Hornet, oferite acum în premieră Ucrainei.

Acest ajutor este menit să ajute „ucrainenii să recupereze” teritoriile ocupate de trupele ruse, afirmă într-un comunicat separat secretarul american de stat Antony Blinken.

De când Rusia a atacat Ucraina şi a ocupat noi teritorii ale acesteia în februarie anul trecut, Washingtonul a oferit Kievului zeci de pachete de asistenţă militară, care împreună depăşesc suma de 43 de miliarde de dolari.

Noul pachet de ajutor militar survine în timp ce armata ucraineană îşi continuă contraofensiva lansată la începutul lunii iunie şi prin care încearcă recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, având ca prim obiectiv străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea, dar rezultatele sunt deocamdată modeste.

Aproape lipsită de sprijin aerian, în timp ce armata rusă îşi foloseşte avioanele şi elicopterele de atac, armata ucraineană a recuperat doar puţin mai mult de 200 de kilometri pătraţi de teritoriu, cu preţul unor pierderi semnificative, inclusiv de echipamente occidentale (tancuri, blindate, obuziere etc.), şi se loveşte de rezistenţa trupelor ruse dispuse pe mai multe linii defensive fortificate şi protejate de câmpuri dense de mine.

Potrivit The New York Times, în primele două săptămâni ale contraofensivei armata ucraineană a pierdut circa 20% din armamentul greu, rata pierderilor scăzând ulterior, după ce comandanţii ucraineni au făcut schimbări tactice, recurgând mai mult la atacuri susţinute de artilerie pentru a epuiza trupele ruse, acestea din urmă beneficiind însă de o superioritate cantitativă a artileriei, pe care o folosesc la rândul lor intens.

Armata rusă susţine că a avansat doi km în 24 de ore în estul Ucrainei

ACTUALIZARE 20:00 Armata rusă a anunţat marţi că a avansat în ultimele 24 de ore doi km în estul Ucrainei, în apropiere de nodul feroviar de la Liman, recucerit de ucraineni în octombrie anul trecut, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Forţele ruse au avansat pe o lungime a frontului de patru kilometri şi pe o adâncime de până la doi kilometri, a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova. Aceeaşi sursă susţine că în urma „operaţiunilor de contraatac reuşite” a fost cucerită localitatea Sergheevka.

Rusia a lansat recent un nou atac în zona respectivă, până în nord-estul Ucrainei, la câteva săptămâni de la începutul contraofensivei ucrainene, care se concentrează mai mult în sud.

În urmă cu două săptămâni, ruşii susţineau că au avansat 1,5 km către Liman. Armata ucraineană nu a mai raportat de la începutul lui iulie atacuri ruseşti în jurul localităţii situate la circa 50 de km la nord-est de Kramatorsk, cel mai important oraş din estul Ucrainei controlat de forţele ucrainene.

Ucrainenii au afirmat că un bombardament rus asupra Limanului a ucis în 8 iulie opt oameni şi a rănit alţi 13, reaminteşte AFP.

Un deputat ucrainean suspectat de colaborare cu Rusia a fost reţinut de Kiev

ACTUALIZARE 19:55 Un deputat ucrainean suspectat de colaborare cu Rusia a fost arestat şi plasat în arest preventiv, a anunţat biroul procurorului general al Ucrainei marţi, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Oleksandr Ponomariov - un deputat din partea unui partid în prezent interzis în Ucraina, acuzat de legături cu Rusia - a fost plasat în arest preventiv, fără cauţiune, de către tribunalul districtual Pecersk din Kiev, a indicat biroul procurorului într-un comunicat.

Ponomariov, deputat al partidului Platforma de Opoziţie - Pentru viaţă (prorus), a fost arestat pentru 60 de zile fără a putea fi eliberat pe cauţiune, transmite publicaţia Ukrainska Pravda.

Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi Biroului de Stat de Investigaţii au indicat că Ponomariov este suspectat de înaltă trădare, pe baza materialelor anchetei pe care au desfăşurat-o timp de mai multe luni.

Potrivit materialelor organelor de anchetă, deputatul respectiv a trecut de partea inamicului încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022 şi a plecat imediat în Berdiansk, ocupat de trupele ruse.

Pentru a-şi păstra propria avere şi companiile care se aflau în oraşul Berdiansk ocupat de ruşi, el a început să coopereze cu invadatorii.

Din cauza unor dispute comerciale cu ocupanţii, deputatul a decis să se întoarcă în zona neocupată a Ucrainei.

În acelaşi timp, conform datelor operative, companiile afiliate lui oferă în continuare spaţii pentru armata rusă, căreia îi furnizează alimente, combustibil şi lubrifianţi, conform media ucrainene citate

Marea Britanie avertizează că Rusia pregătește atacarea navelor civile în Marea Neagră

ACTUALIZARE 19:50 Marea Britanie deține informații care indică faptul că armata rusă ar putea trece de la atacuri asupra instalațiilor de cereale ucrainene la atacuri asupra transportului maritim civil în Marea Neagră, a declarat marți ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, potrivit Reuters.

Premierul britanic Rishi Sunak a împărtășit aceste informații cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unei convorbiri telefonice de marți, a declarat Woodward.

Informațiile Marii Britanii indică, de asemenea, că Rusia a amplasat mine marine suplimentare în apropierea porturilor ucrainene, a precizat ea.

UE vrea să mute toate exporturile cerealelor ucrainene pe „coridoarele terestre de solidaritate”: „Acum suntem pregătiţi”

ACTUALIZARE 19:40 Uniunea Europeană este pregătită să exporte aproape integral produsele agricole ucrainene prin „coridoarele de solidaritate”, în urma retragerii Rusiei din înţelegerea care permitea transportul acestor produse printr-un coridor naval sigur în Marea Neagră, a declarat marţi comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, potrivit Reuters.

„Coridoarele de solidaritate” sunt trasee rutiere şi feroviare prin statele UE învecinate cu Ucraina. Aceste coridoare au fost create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte produsele agricole după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră în urma războiului declanşat de Rusia în februarie 2022.

Chiar şi după încheierea înţelegerii cu Rusia care a permis până săptămâna trecută folosirea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, aceste coridoare terestre au continuat să fie utilizate pentru exporturile de produse ucrainene.

Potrivit comisarului european pentru agricultură, 60% din exporturile ucrainene au fost expediate prin aceste coridoare şi 40% prin porturile ucrainene de la Marea Neagră în perioada când înţelegerea cu Rusia a fost în vigoare.

Fost ofițer MI6: Rusia „aproape a abandonat" ideea de a câștiga războiul pe cale militară

ACTUALIZARE 19:30 Rusia „aproape a abandonat” ideea de a câștiga militar războiul din Ucraina, a declarat un fost ofițer de informații britanic MI6, adăugând că a eșuat în îndeplinirea obiectivelor sale, potrivit Sky News.

Cu un număr din ce în ce mai mare de atacuri asupra unor zone nesemnificative, Rusia pare să folosească „toate stocurile de rachete” pentru a exercita alte tipuri de presiune asupra Ucrainei și a comunității internaționale, a declarat Christopher Steele pentru Sky News.

„Ceea ce vedem este, de fapt, un atac asupra comerțului liber. Putin are cu siguranță ambiții de a contesta modul în care funcționează piața mondială și sistemul occidental, așa cum îl vede el, de guvernare în lume. Rusia aproape că a abandonat ideea de a câștiga acest război din punct de vedere militar în orice sens convențional”, a spus el.

UE îi dă 1,5 miliarde de euro Ucrainei pentru a o ajuta să-şi repare infrastructura

ACTUALIZARE 17:00 Uniunea Europeană a virat marţi 1,5 miliarde de euro Ucrainei „pentru a o ajuta să menţină statul funcţional şi să-şi repare infrastructura”, a postat pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Această plată face parte din programul UE de asistenţă financiară pentru Kiev în valoare de 18 miliarde de euro în 2023.

Ursula von der Leyen a condamnat cu fermitate loviturile ruseşti asupra facilităţilor de depozitare a cerealelor şi a infrastructurii ucrainene.

„În timp ce Rusia îşi continuă războiul crud, continuăm să sprijinim Ucraina”, a mai postat ea, adăugând că „mai mult va urma”.

Rusia nu vrea să revină în acordul cerealelor din Marea Neagră. Peskov: „Este imposibil”

ACTUALIZARE 16:55 Kremlinul a declarat marţi că este imposibil deocamdată ca Rusia să revină în acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, întrucât partea acordului legată de interesele ruseşti „nu este pusă în aplicare”, respingând astfel apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ca Moscova să prelungească pactul expirat pe 17 iulie, potrivit Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Guterres a cerut luni Rusiei să permită Ucrainei să-şi reia exportul de cereale în deplină siguranţă din porturile sale de la Marea Neagră, în pofida a ceea ce Rusia numeşte „operaţiunea sa militară specială”, în conformitate cu o propunere pe care i-a făcut-o preşedintelui Vladimir Putin.

Secretarul general al ONU, care anterior i-a trimis o scrisoare pe tema acestui acord preşedintelui rus Vladimir Putin, îndemnase Moscova luni să reia Iniţiativa Mării Negre, „esenţială pentru a asigura stabilitatea aprovizionării şi a preţurilor” la alimente pe plan mondial.

Citește continuarea AICI

Rusia crește din nou limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu

ACTUALIZARE 16:50 Rusia a crescut din nou limita maximă de vârstă la care bărbații pot fi înrolați în armată, de la 27 la 30 de ani. Măsura, votată marți de Duma de Stat, va permite creşterea netă a numărului de rezervişti potenţiali ai armatei ruse, în timp ce Moscova a mobilizat deja aproape 300.000 în septembrie 2022 pentru ofensiva sa în Ucraina.

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a votat marţi o lege care prevede creşterea limitei de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu de la 27 la 30 de ani, în timp ce conflictul armat cu Ucraina intră în cea de-a 18-a lună, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Începând de la 1 ianuarie 2024, cetăţenii cu vârsta între 18 şi 30 de ani vor fi convocaţi pentru serviciul militar”, potrivit acestei legi adoptate în a doua şi a treia lectură de Dumă, etapa cea mai importantă a procesului legislativ în ţară.

Citește continuarea AICI

Putin și Lukașenko discută despre mercenarii Wagner, economie și amenințările externe

ACTUALIZARE 16:40 Preşedintele Vladimir Putin a discutat timp de două zile cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko despre grupul de mercenari Wagner, cooperarea economică şi ameninţările externe, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Lukaşenko, mediator în conflictul mercenarilor conduşi de Evgheni Prigojin cu conducerea militară a Rusiei, a ajuns duminică la Sankt Petersburg pentru dialogul respectiv. Cei doi şefi de stat se întâlnesc frecvent sau discută telefonic, după ce liderul de la Minsk a permis folosirea teritoriului belarus ca bază pentru forţele ruse care au atacat Ucraina.

Potrivit lui Peskov, preşedinţii nu au încheiat nicio înţelegere nouă, însă „în cadrul relaţiilor foarte strânse îşi sincronizează poziţiile, îşi sincronizează ceasurile”, scrie Agerpres. Purtătorul de cuvânt a precizat că agenda discuţiilor a inclus „tema grupului Wagner, tema comerţului şi a cooperării economice, Statul Unional şi ameninţările externe la graniţele ţărilor noastre”.

Citește continuarea AICI

Ucrainenii au eliberat Andriivka, la sud de Bahmut

ACTUALIZARE 14:30 Armata ucraineană susține că a făcut mici progrese împotriva forțelor ruse în părți din sudul Ucrainei și la sud de Bahmut în est. Progresul a fost mai lent decât era așteptat dar Ucraina a spus că încearcă să minimizeze victimele, deoarece forțele sale se confruntă cu linii defensive fortificate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit Statului Major ucrainean, rușii s-au retras din Andriivka, la sud de Bahmut, în urma unei operațiuni ofensive ucrainene. Ucraina desfășoară operațiuni ofensive atât la nord, cât și la sud de orașul Bahmut, din regiunea Donețk.

ucraina razboi
Război în Ucraina. Foto: Facebook/Armata ucraineană

Trupele ucrainene au avut succes și în direcția Staromaiorske, unde au alungat forțele ruse, potrivit Statului Major. Staromaiorske este situat pe frontul de sud, în vestul îndepărtat al regiunii Donestk.

Belarus înarmează Ministerul pentru situaţii de urgenţă pentru a fi pregătit în caz de conflict armat

ACTUALIZARE 13:30 Ministerul belarus pentru situaţii de urgenţă finalizează înarmarea şi pregătirea militară a personalului său pentru a fi pregătit să ajute ministerele apărării şi internelor în cazul unui conflict armat, a declarat luni şeful ministerului pentru situaţii de urgenţă, relatează Reuters.

profimedia-0787493717
Președintele din Belarus, Alexandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Ministrul pentru situaţii de urgenţă, Vadim Sinyavsky, a declarat pentru televiziunea de stat Belarus 1 că angajaţii vor fi pregătiţi să ajute ministerele "în cazul unui conflict armat sau al unor revolte în care trebuie să fie implicat un număr semnificativ de personal”.

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat la începutul acestui an că doreşte ca "fiecare om - şi nu numai un om" să fie capabil să mânuiască arme pentru a răspunde la un act de agresiune, scrie News.ro Deşi nu şi-a trimis propriile trupe în Ucraina, Lukaşenko a permis Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a lansa invazia sa la scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022.

Citește continuarea AICI

Un important colonel rus, comandantul Regimentului Leningrad, a fost ucis în Ucraina

ACTUALIZARE 13:20 Un lider militar rus de rang înalt, colonelul Evgheni Vașunin, comandantul Regimentului Leningrad, a fost ucis pe frontul din Ucraina. Informația a fost confirmată de șeful Adunării Legislative din Sankt Petersburg, Alexandr Belski, potrivit TASS.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Colonelul Vașunin a murit pe 14 iulie, în timp ce el și unitatea lui încercau să ajute un grup de militari ruși prinși în încercuire de soldații ucraineni, potrivit anunțului făcut de Alexandr Belski.

Comandantul Regimentului Leningrad a fost încercuit la rândul său și a suferit răni care în cele din urmă i-au fost fatale. Regimentul Leningrad este format în principal din soldați recrutați din regiunea Sankt Petersburg.

Reznikov: Ucraina va continua să atace Crimeea ocupată şi Podul Kerci

ACTUALIZARE 13:10 Ucraina va continua să atace Crimeea ocupată şi Podul Kerci care leagă peninsula ucraineană, anexată de Moscova în 2014, şi teritoriul rus, a anunțat marți ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, relatează CNN.

Briefing of Ukrainian Defence Minister Oleksii Reznikov, Kyiv, Ukraine - 03 Feb 2022
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. Foto: Profimedia Images

Rusia bombardează intensiv, de o săptămână, oraşul Odesa şi regiunea Odesa, până pe Dunăre, iar Ucraina continuă să atace în Crimeea. Drone ucrainene au lovit marţi un depozit rusesc de muniţie, la o săptămână după un atac cu drone navale la Podul Kerci. „Toate aceste ţinte sunt ţinte oficiale, deoarece le reduc (ruşilor) capacitatea de a lupta împotriva noastră (şi) ajută la salvarea de vieţi în Ucraina”, declară într-un interviu acordat CNN Reznikov, potrivit News.ro.

Întrebat dacă scopul Ucrainei este să scoată în mod permament din uz Podul Kerci, Reznikov răspunde că „este o tactică normală să distrugi liniile logistice ale inamicului, pentru a-i opri opţiunile de a primi mai multă muniţie, mai mult carburant, mai multă hrană, etc. Acesta este motivul pentru care folosim aceste tactici împotriva lor”.

Kremlinul acuză Ucraina că a atacat o navă rusească

ACTUALIZARE 13:00 Rusia anunță că a respins un atac cu drone al Ucrainei în Marea Neagră. Ministerul Apărării de la Moscova susține că ucrainenii ar fi încercat noaptea trecută să atace cu drone navale un vas de război din flota rusească a Mării Negre.

Ar fi vorba de nava Serghei Kotov. Rușii susțin că ucrainenii au folosit două șalupe de mare viteză fără echipaj uman, dar echipajul navei le-a detectat și le-a distrus la timp. Moscova susține că în momentul atacului nava sa de patrulare s-ar fi flat la 370 de kilometri sud-vest de baza sa de la Sevastopol, ceea ce o plasează în apele internaționale ale Mării Negre, la est de România și Bulgaria.

Jurnalist AFP, rănit într-un atac cu dronă în apropiere de Bahmut

ACTUALIZARE 10:45 Un jurnalist care lucra pentru agenţia de ştiri Agence France-Presse a fost rănit luni într-un atac cu dronă întreprins de ruşi în timp ce relata de la o poziţie a artileriei ucrainene în apropiere de oraşul Bahmut, din estul ţării, devastat de lupte, au declarat reporterii AFP care au asistat la atac, scrie The Guardian.

Dylan Collins, în vârstă de 35 de ani, este cetăţean american stabilit în Liban, dar se afla în misiune în Ucraina. El a suferit multiple răni provocate de şrapnel în urma atacului, care a avut loc într-o zonă împădurită de lângă Bahmut.

Jurnalistul a fost evacuat la un spital din apropiere, unde este tratat. Medicii au declarat că viaţa nu-i este în pericol. El este conştient şi vorbeşte cu colegii, a precizat AFP.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Spania trimite încă patru tancuri Leopard Ucrainei

ACTUALIZARE 10:35 Spania a trimis Ucrainei încă patru tancuri Leopard 2, ca parte dintr-un nou lot de echipamente militare și umanitare, a anunțat luni Ministerul spaniol al Apărării, relatează CNN. 

Într-o declarație, ministerul a declarat că transportul a plecat din portul Santander și urmează să ajungă la destinație la începutul lunii august. Pachetul include:

  • 4 tancuri Leopard 2A4
  • 10 vehicule blindate de transport M-113
  • 10 camioane de marfă
  • 1 vehicul blindat polivalent
  • 5 ambulanțe, dintre care 2 care sunt blindate

Mine antipersonal, găsite în instalaţia Centralei Nucleare Zaporojie

ACTUALIZARE 10:30 Agenţia Internaţională a Energiei Atomice a văzut „câteva mine” antipersonal într-o zonă tampon a Centralei Nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de forţe ruse, anunţă AIEA, însă aceste mine nu reprezintă, în opinia agenţiei ONU, o ameninţare la adresa instalaţiilor nucleare, relatează AFP, citată de The Guardian.

„Într-o inspecţie, la 23 iulie, echipa AIEA a văzut câteva mine situate în zona tampon situată între barierele perimetrelor interior şi exterior ale instalaţiei”, a anunţat luni, într-un comunicat AIEA.

Aceste dispozitive explozive se află într-o zonă de acces reglementată, în care personalul însărcinat cu exploatarea centralei nu are acces, precizează AIEA luni, fără să comunice numărul exact al minelor văzute de către membri săi.

Nicio mină nu a fost observată în perimetru interior, precizează agenţia. „AIEA este la curent cu plasarea unor mine în exteritorul perimetrului instalaţiei şi în anumite locuri în interiorul (acestuia)”, declară directorul AIEA Rafael Grossi, citat în acest comunicat.

„Prezenţa unor astfel de explozivi în instalaţie nu este conformă normelor de siguranţă ale AIEA şi oreientărilor în domeniul securităţii nucleare”, subliniază şeful agenţiei ONU, cu sediul la Viena.

Potrivit unei evaluări AIEA, „o detonare a acestor mine nu ar trebui să afecteze sistemele de sigutanţă şi de securitate ale instalaţiei”, declară Rafael Grossi.

Organizaţia anunţă că şi-a continuat inspecţiile în perimetrul centralei, dar că nu a descoperit echipament militar greu înăuntru.

Casa Albă spune că nu susține atacuri pe teritoriul Rusiei

ACTUALIZARE 10:20 Casa Albă a transmis că nu susţine atacuri în interiorul Rusiei, declaraţie ce survine după ce două drone din Ucraina au lovit luni clădiri în Moscova, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Ca o chestiune generală, nu susţinem atacuri în interiorul Rusiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-o conferinţă de presă.

Rusia a anunţat măsuri dure cu represalii împotriva Ucrainei după cele două lovituri cu drone, între care una în apropiere de sediul Ministerului Apărării, în ceea ce a numit un act dezlănţuit de teroare.

Citește continuarea AICI

SUA vor trimite până la 400 de milioane de dolari în ajutor militar Ucrainei

ACTUALIZARE 07:50 Administraţia Biden va trimite până la 400 de milioane de dolari în ajutor militar suplimentar Ucrainei, inclusiv o varietate de muniţii pentru sisteme avansate de apărare aeriană şi un număr de drone mici de supraveghere Hornet, au declarat luni oficiali americani, în contextul în care atacurile în război s-au intensificat, incluzând lovituri la Moscova şi în Crimeea, relatează AFP, potrivit News.ro.

Pachetul include o serie de muniţii - de la rachete pentru sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) şi sistemul naţional avansat de rachete sol-aer (NASAMS) la Stingers şi Javelins. Armele sunt furnizate prin intermediul autorităţii prezidenţiale de retragere, care permite Pentagonului să ia rapid articole din propriile stocuri şi să le livreze Ucrainei, adesea în câteva zile.

Oficialii au declarat că SUA trimit, de asemenea, runde de artilerie obuzier şi 32 de vehicule blindate Stryker, împreună cu echipamente de demolare, mortiere, rachete Hydra-70 şi 28 de milioane de cartuşe pentru arme de calibru mic. Hornets sunt nano-drone minuscule care sunt folosite în mare parte pentru colectarea de informaţii.

Ucraina le-a primit în trecut şi de la alţi aliaţi occidentali. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru AP, deoarece pachetul de ajutor nu a fost încă anunţat.

Rușii lansează un atac aerian asupra Kievului 

ACTUALIZARE 07:40 Rusia a lansat un atac cu drone kamikaze asupra Kievului în primele ore ale zilei de marţi, a anunţat administraţia militară a capitalei ucrainene, potrivit Reuters.

„La periferia Kievului, sistemele de apărare aeriană sunt angajate (în respingerea atacului)”, a declarat Serhiy Popko, şeful administraţiei, pe canalul de mesagerie Telegram.

„Alerta aeriană a durat 3 ore... Toate țintele aeriene au fost detectate și distruse în apropierea Kievului”, se arată în comunicat citat de The Guardian. „Conform informațiilor din acest moment, nu au existat victime sau distrugeri în capitală”, a transmis Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului. 

Rusia a vorbit despre luarea unor măsuri dure de represalii împotriva Ucrainei după ce două drone au avariat luni dimineaţă clădiri din Moscova, inclusiv una aflată în apropierea sediului Ministerului Apărării, în ceea ce a numit un act de teroare neruşinat.

Nimeni nu a fost rănit în atacul, despre care un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că vor fi mai multe, dar o dronă a lovit aproape de clădirea din Moscova unde armata rusă ţine şedinţe de informare despre ceea ce numeşte „operaţiunea sa militară specială”, o lovitură simbolică care a subliniat raza de acţiune a acestor drone.

Drumurile din apropiere au fost închise temporar, ferestrele de la ultimele două etaje ale unei clădiri de birouri lovite de o a doua dronă într-un alt cartier al Moscovei au fost spulberate, iar resturile erau împrăştiate pe jos, a declarat un reporter Reuters care a văzut urmările incidentului. „Dormeam şi am fost trezită de o explozie, totul a început să tremure”, a declarat pentru Reuters Polina, o tânără care locuieşte în apropierea clădirii înalte.

Capacitatea Rusiei de a bruia dronele încetineşte avansul ucrainean, potrivit armatei

ACTUALIZARE 07:30 Contraofensiva ucraineană se confruntă parţial cu dificultăţi din cauza capacităţii Rusiei de a bruia dronele, potrivit oficialilor militari. Oleksandr Tarnavskyi, comandantul forţelor ucrainene din sud, a declarat că ruşilor li se provoacă pierderi grele, dar este clar că progresul este lent, relatează CNN.

Unul dintre motive, potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Inhat, este că Rusia are un avantaj major în războiul electronic.

„Din păcate, ocupanţii ne-au luat-o cu mult înainte în această privinţă. Nu trebuie să doborâţi o dronă cu rachete antiaeriene sau tunuri antiaeriene. Poţi pur şi simplu să o forţezi să aterizeze, să o interceptezi cu ajutorul războiului electronic”, a declarat el la televiziunea ucraineană.

„Rusia are astăzi sisteme puternice care interferează cu activitatea forţelor noastre de apărare. Are destule astfel de sisteme. Ucraina a făcut progrese în războiul electronic, dar am început târziu, ar fi trebuit să dezvoltăm [acest domeniu] mai devreme”, a adăugat Inhat.

leksandr Kurbatov, de la apărarea teritorială a oraşului Dnipro, a declarat luni că unităţile ucrainene lucrează din greu pentru a avansa într-o zonă cunoscută sub numele de Vremivskyi Ledge.

El a spus că forţele ruseşti aduc noi unităţi de „militari foarte calificaţi” care folosesc acoperirea întunericului şi coridoarele atent proiectate prin câmpurile minate pentru a ataca poziţiile ucrainene.

Valerii Shershen, un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene din sud, a recunoscut că progresul a fost lent, spunând că „unităţile de atac au avut succes parţial şi au avansat în teritoriul inamic de la 350 de metri până la 1,4 kmp”.

Statul major al armatei ucrainene a declarat că operaţiunile ofensive au continuat în direcţia Melitopol şi Berdiansk, iar unităţile îşi consolidează poziţiile.

Rusia a efectuat 58 de lovituri aeriene în ultima zi - mai mult decât media recentă, a precizat statul major. Unele au avut loc în apropierea oraşului Kupyansk din Harkov, care a fost eliberat de ucraineni în septembrie anul trecut şi care a fost o ţintă a atacurilor ruseşti. Dar oficialii ucraineni spun că ruşii sunt ţinuţi la est de râul Oskil.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Rusia încearcă să „blocheze complet” exporturile de cereale, afirmă guvernatorul din Odesa
  • Aproape 30 de nave s-au oprit în apropierea terminalului portuar ucrainean Izmail
  • Un aliat al lui Putin acuză SUA că plănuiește atacuri cibernetice împotriva Rusiei
  • Zelenski se opune vehement prelungirii restricţiilor pentru exportul cerealelor ucrainene în UE
  • „Stai după copac! Ferește-te!”. Noi imagini ale bombardamentului rusesc cu dronă asupra portului ucrainean Reni
  • Rusia își rezervă dreptul de a lua „măsuri dure de represalii”
  • De ce atacul asupra porturilor ucrainene de la Dunăre este mai grav decât asupra portului Odesa. Cerealele s-au scumpit pe burse
  • Kremlinul respinge acuzaţiile că a vizat catedrala din Odesa
  • Ucraina afirmă că a eliberat săptămâna trecută peste 16 km2 în est şi sud
  • Una dintre cele două drone care au vizat Moscova a căzut lângă o academie militară
  • Ucraina confirmă atacurile cu drone asupra Moscovei şi Crimeei
  • Depozit de muniţie din Crimeea, atins în atacul cu dronă
  • Rusia anunţă că a descoperit urme de explozibili pe o navă de cereale străină (TASS)
  • Insurecția lui Prigojin, povestită de un subofițer Wagner
  • Curajul militarilor ucraineni nu mai e de ajuns
  • Mesajul lui Zelenski după atacul rușilor din Odesa și înaintea Consiliului NATO-Ucraina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri