Ministerul belarus pentru situaţii de urgenţă finalizează înarmarea şi pregătirea militară a personalului său pentru a fi pregătit să ajute ministerele apărării şi internelor în cazul unui conflict armat, a declarat luni şeful ministerului pentru situaţii de urgenţă, relatează Reuters.
Ministrul pentru situaţii de urgenţă, Vadim Sinyavsky, a declarat pentru televiziunea de stat Belarus 1 că angajaţii vor fi pregătiţi să ajute ministerele "în cazul unui conflict armat sau al unor revolte în care trebuie să fie implicat un număr semnificativ de personal”.
Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat la începutul acestui an că doreşte ca "fiecare om - şi nu numai un om" să fie capabil să mânuiască arme pentru a răspunde la un act de agresiune, scrie News.ro
Deşi nu şi-a trimis propriile trupe în Ucraina, Lukaşenko a permis Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a lansa invazia sa la scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022.
De atunci, Belarus şi Rusia au desfăşurat mai multe exerciţii militare comune de antrenament, iar în iunie Lukaşenko a permis ca ţara sa să fie folosită ca bază pentru armele nucleare ale Moscovei, o acţiune condamnată pe scară largă de Occident.
Lukaşenko s-a întâlnit frecvent şi cu preşedintele rus Vladimir Putin, ultima deplasare de două zile a preşedintelui belarus la Moscova încheindu-se luni, unde cei doi lideri au vorbit despre "parteneriatul strategic". Rusia şi Belarus sunt legate într-un parteneriat numit "statul uniunii", în care Moscova este de departe actorul dominant. Percepţia că Lukaşenko, un paria în Occident, depinde de Putin pentru supravieţuirea sa a alimentat temerile de la Kiev că Putin l-ar putea presa să se alăture unei noi ofensive terestre şi să deschidă un nou front în invazia şovăielnică a Rusiei în Ucraina.
Editor : V.M.