Kamala Harris și Joe Biden vor începe campania împreună. E prima deplasare a președintelui SUA de la retragerea din cursa prezidențială

Data publicării:
Joe Biden Kamala Harris
Foto: Profimedia Images

Kamala Harris şi Joe Biden vor avea, săptămâna viitoare, prima lor deplasare comună de campanie după ce preşedintele democrat şi-a anunţat retragerea din competiția prezidenţială americană împotriva lui Donald Trump, relatează AFP preluată de News.ro.

Joe Biden, care şi-a promovat bilanţul din ultimele luni ale mandatului şi care o susţine pe vicepreşedinta SUA în postura de candidată la prezidențiale, urmează să apară alături de Kamala Harris  la un eveniment organizat la 15 august în statul Maryland, în apropiere de Washington.

El va vorbi „despre progresele pe care le fac în vederea reducerii costurilor poporului american”, arată un comunicat de presă de la Casa Albă, care adaugă că alte detalii urmează să fie anunțate ulterior.

Inflaţia rămâne un punct slab al democraţilor, care se află la putere înaintea alegerilor din noiembrie.

Kamala Harris a dat un impuls taberei democrate, după ce Biden a anunţat că se retrage în urma unei dezbateri dezastruoase cu Trump care a provocat îngrijorări cu privire la vârsta şi acuitatea sa mentală.

Prima femeie de culoare şi de origine sud-asiatică vicepreşedintă din istoria Statelor Unite a organizat o serie de adunări care au atras mulți oameni. Harris a strâns o sumă-record din donaţii şi a șters avansul fostului preşedinte republican în sondaje.

În schimb, Joe Biden a fost discret şi a apărut în public de câteva ori pe perioada unei preşedinţii care pare de-acum găunoasă, în contextul în care rămâne la Casa Albă aproape şase luni, până când succesorul său îşi va prelua mandatul, în ianuarie.

Preşedintele SUA, care se află în prezent într-un weekend prelungit la casa sa de la malul mării în Delaware, nu va avea apariţii politice mari pentru a o susţine pe Kamala Harris înaintea Convenţiei Naţionale de învestire a Partidului Democrat, care urmează să înceapă la 19 august, la Chicago.

Însă unele semne arată că veteranul democrat vrea să-şi promoveze bilanţul, în contextul în care se pregăteşte să se retragă după aproape o jumătate de secol de carieră în politica americană. Este vorba despre a face tot ceea ce-i stă în putere pentru a ajuta la garantarea victoriei lui Harris împotriva lui Trump, cel pe care l-a înfrânt în alegerile din 2020.

15 august, o dată marcată și de negocieri cu liderii Egiptului şi Qatarului 

Kamala Harris a apărut foarte prezentă alături de Joe Biden la un eveniment de prim-plan săptămâna trecută, când i-au primit pe jurnalistul american Evan Gershkovich şi pe alţi deţinuţi eliberaţi în cadrul unui vast schimb de deţinuţi cu Rusia.

Potrivit site-ului Politico, Kamala Harris vrea susţinerea lui Joe Biden în state-cheie precum Pennsylvania şi Michigan, în care actualul președinte al SUA continuă să fie populae, mai ales în rândul alegătorilor albi în vârstă.

Biden urmează să vegheze, la rândul său, ca lumina reflectoarelor să rămână aţintită asupra lui Harris şi să participe la campanie doar în mod limitat şi autonom, potrivit aceleiaşi surse.

Preşedintele democrat a intervenit dur la începutul acestei săptămâni pentru a avertiza împotriva unei repetări a evenimentelor care au urmat alegerilor din 2020, când Trump şi-a contestat înfrângerea iar susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul, o zi sângeroasă şi traumatixantă în politica americană.

„Dacă Trump pierde, nu sunt sigur deloc” că va exista o tranziţie paşnică a puterii, a declarat Joe Biden la CBS News în primul său interviu după ce s-a retras din alegeri, spunând că se teme de violenţe.

Una dintre celelalte priorităţi ale mandatului său este să exercite presiuni în vederea ajungerii la un armistiţiu şi opririi Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, un subiect care continuă să-i împartă pe democraţi.

Biden şi liderii Egiptului şi Qatarului au invitat beligeranţii să reia negocierile la 15 august, adică în ziua intervenţiei sale comune cu Harris în vederea ajungerii la un acord.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
Salariu minim european. Care români iau 650 lei în plus pe lună? Din ce lună?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto