Junta militară din Niger se pregătește pentru o invazie. În capitala Niamey au fost aduse întăriri

Data publicării:
profimedia-0793061266
Nigerul a fost aruncat în haos politic de la sfârșitul lunii trecute, când președintele Mohamed Bazoum a fost înlăturat printr-o lovitură de stat de către garda prezidențială. Foto: Profimedia Images

Forțele armate ale Nigerului au adus întăriri în capitală pentru a se pregăti pentru o potențială invazie, a declarat o sursă militară pentru CNN, la doar câteva ore după ce junta militară care conduce țara a refuzat să respecte termenul limită al unui bloc regional influent de a ceda puterea.

Un convoi militar de aproximativ 40 de camioane a ajuns în capitala Niamey, aducând trupe din alte părți ale țării pentru a se pregăti pentru o potențială invazie.

Nigerul a fost aruncat în haos politic de la sfârșitul lunii trecute, când președintele Mohamed Bazoum a fost înlăturat printr-o lovitură de stat de către garda prezidențială. Comunitatea Economică a Statelor Vest Africane (ECOWAS) a răspuns câteva zile mai târziu adoptând sancțiuni și lansând un ultimatum juntei militare aflate la guvernare: să renunțe în termen de o săptămână sau să se confrunte cu o potențială intervenție militară.

Termenul a expirat duminică fără nicio schimbare în situația politică internă. Bazoum este în continuare reținut într-o locație necunoscută. Consiliul Național pentru Salvarea Patriei, numele oficial al juntei, este încă responsabil efectiv de conducerea țării. Un lider al juntei a declarat duminică că forțele armate ale Nigerului vor închide spațiul aerian al țării din cauza amenințării unei intervenții militare.

Ce urmează nu este clar. Liderii ECOWAS spun că preferința lor este să găsească o soluție diplomatică la criză, dar și-au menținut declarațiile că sunt dispuși să recurgă la utilizarea forței ca ultimă soluție pentru a readuce la putere guvernul ales democratic din Niger.

Incertitudinea i-a neliniștit pe locuitorii din Niamey. Unii oameni s-au înghesuit la supermarketuri cumpărând produse de bază precum orezul și uleiul de gătit, în timp ce alții au încercat să fugă. 

Între timp, manifestanții pro-juntă s-au adunat duminică pe un stadion de 30.000 de locuri din Niamey pentru a-și exprima sprijinul pentru guvernul militar și opoziția față de sancțiunile ECOWAS.

În ciuda resurselor sale naturale, Nigerul rămâne una dintre cele mai sărace țări din lume. Mulți nigerieni, în special generația tânără, văd în continuare Franța ca pe o putere imperială responsabilă pentru nivelurile de sărăcie predominante în țara lor. Cei care susțin noul guvern militar văd conducerea acestuia ca pe o oportunitate de a se distanța diplomatic de influența franceză.

Viitorul guvernului ales al Nigerului este de o importanță deosebită pentru vecinii democratici și partenerii occidentali ai țării. Statele Unite și Franța au staționat sute de trupe, dintre care majoritatea angrenate în misiuni de combatere a terorismului, pe baza faptului că Nigerul era o democrație relativ stabilă într-o regiune plină de tulburări politice, terorism și insurgențe islamiste.

Rusia a încercat în ultimii ani să valorifice situația geopolitică din Africa de Vest pentru a câștiga putere și influență, în special prin grupul de mercenari Wagner. Wagner are o prezență în mai multe țări, inclusiv în Mali, țară vecină, unde un guvern militar a preluat conducerea după o lovitură de stat în 2021 . Forțele Wagner au fost contractate pentru a ajuta forțele locale de apărare împotriva revoltelor și insurgențelor și pentru a suprima opoziția.

Ministerul francez de Externe a spus că Wagner a fost în legătură cu liderii puciului din Niger, dar nu era clar dacă cele două părți se îndreaptă către un parteneriat.

„Putem vedea că Wagner este într-o logică oportunistă și prădătoare, așa că ar putea fi tentați să profite de întreaga situație”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

La scurt timp după puci, liderul lui Wagner, Evgheni Prigojin, a salutat lovitura de stat și a părut să prezinte compania militară privată noilor lideri ai Nigerului.

Vecinii democratici ai Nigerului se tem că lovitura de stat ar putea avea un efect de domino, având în vedere fragilitatea democrațiilor vest-africane precum cele din Mali și Burkina Faso.

Ambele țări susțin acum junta nigeriană. Ei au declarat într-o declarație comună săptămâna trecută că vor considera orice intervenție militară în Niger „un act de război” împotriva tuturor celor trei țări.

Ambele țări trimit delegații în capitala Nigerului, Niamey, „în solidaritate cu poporul din Niger”, potrivit Forțelor Armate maliene.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Devine obligatoriu pentru casele de schimb valutar și cazinouri: Schimbări radicale cu noi reguli împotriva...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei