Guvernul nipon ia în calcul desfășurarea de rachete hipersonice până în jurul anului 2030, într-o încercare de a se pregăti de viitoare provocări de securitate, în condițiile accentuării tensiunilor cu Coreea de Nord și China și în contextul războiului din Ucraina. Japonia vrea să-și crească puterea de descurajare prin întărirea capacităților sale de contra-atac.
Ministerul Apărării de la Tokyo vrea să-și accentueze capacitatea de contraatac în contextul în care războiul din Ucraina a modificat mediul de securitate global, iar seriile de rachete lansate de Coreea de Nord şi mişcările militare ale Chinei ameninţă Japonia, scrie publicația japoneză Nikkei, citată de Reuters și Agerpres.
Rachetele hipersonice pot zbura cu o viteză de cel puţin cinci ori mai mare decât viteza sunetului şi pe o traiectorie complexă, ceea ce le face dificil de interceptat.
Japonia plănuieşte revizuirea strategiei sale de securitate şi a altor documente cheie în materie de apărare până la sfârşitul acestui an.
Potrivit Nikkei, poziţia Japoniei în ce priveşte capabilităţile de contraatac şi rachetele hipersonice ar putea fi menţionată în aceste documente.
O propunere este ca Japonia să adopte rachete cu rază lungă în trei etape, prima fiind achiziţia de rachete americane Tomahawk, ceea ce s-ar putea realiza, cu aprobarea Statelor Unite, într-un termen scurt.
În etapa a doua, Japonia ar putea moderniza rachete de coastă Type 12, extinzându-le raza de acţiune la peste 1.000 km de la cea actuală de sub 200 km.
Rachetele hipersonice vor fi adoptate, probabil, în etapa a treia, adaugă sursa citată.
Editor : Adrian Dumitru