Guvernul italian va suspenda plata ratelor la creditele ipotecare, într-un efort de a diminua impactul restricțiilor impuse în toată țara din cauza răspândirii foarte rapide a noului coronavirus, relatează Financial Times.
Miniștrii guvernului italian au declarat, marți, că Italia va spori măsurile fiscale pentru a ajuta familiile și afacerile aflate în dificultate. Valoarea stimulentelor financiare va fi de 10 miliarde de euro, cu o creștere de 2,5 miliarde de euro față de suma anunțată inițial. De asemenea, pe perioada epidemiei vor fi suspendate o serie de plăți, inclusiv ipotecile.
Stefano Patuanelli, ministrul Dezvoltării Economice din Italia, a declarat că noile măsuri ar putea crește brusc deficitul bugetar al Italiei în acest an până aproape de 3%.
„Lucrăm pentru a ne asigura că nimeni nu își va pierde locul de muncă sau nu va fi plătit din cauza epidemiei de coronavirus”, a declarat Patuanelli.
Ministrul adjunct al Economiei, Laura Castelli, susține că guvernul va suspenda în întreaga țară plățile ratelor pentru creditele ipotecare, dar și alte facturi de utilități din cauza epidemiei de coronavirus. Ea a declarat că executivul italian a purtat deja discuții cu instituțiile bancare cu privire la aceste măsuri.
Începând de marți, toată Italia a intrat în carantină din cauza epidemiei de COVID-19. Prim ministru Giuseppe Conte a impus restricții pentru toți cetățenii ai țării.
Italienilor li se permite să meargă la serviciu și să-și părăsească locuințele doar pentru a-și cumpăra alimente și a-și lua tratamentele medicale. Transportul public continuă să funcționeze, iar oamenii trebuie să semneze declarații pe proprie răspundere în care să-și explice fiecare mișcare. Toate adunările publice sunt suspendate pe întreg teritoriul țării, inclusiv nunțile și înmormântările, iar barurile și restaurantele trebuie să se închidă la ora 18:00. Oricine va încălca aceste reguli este pasibil de amendă sau chiar închisoare până la trei luni.
Școlile și universitățile vor fi închise în întreaga peninsulă. Toate aceste măsuri de urgență au fost impuse după ce numărul de infecții cu COVID-19 a crescut foarte mult în ultimele două zile, Italia fiind a doua cea mai afectată țară, după China, de epidemia de coronavirus.
Până acum, în Italia s-au înregistrat 9.172 de cazuri de îmbolnărivi cu COVID-19, iar 463 de oameni au murit. 724 de pacienți infectați cu noul coronavirus s-au vindecat.
Redactor: Ștefănuț Cojocaru