„Întreaga lume știe că Rusia a fost un agresor”. Georgia condamnă Kremlinul la aniversarea de 15 ani a invaziei rusești din 2008

Data publicării:
Irakli Garibașvili
Premierul georgian, Garibașvili, la evenimentele de comemorare a invaziei rusești de acum 15 ani. Foto: Profimedia Images

Georgia a denunțat, marți, Rusia, la împlinirea a 15 ani de când statul agresor a invadat această țară, în 2008. Guvernul georgian a cerut încetarea ocupației regiunilor georgiene Osetia de Sud și Abhazia și a spus că „întreaga lumea știe” că Rusia a fost un agresor.

„Ştim de mult timp că Rusia a fost un agresor, ştim acest lucru şi întreaga lume ştie acest lucru”, a declarat prim-ministrul guvernului Georgiei, Irakli Garibaşvili, conform AFP, citat de Agerpres.

Garibașvili l-a criticat, totodată, și pe Mihail Saakașvili, fostul președinte al țării din perioada invaziei rusești, aflat, în prezent, în detenție. El l-a acuzat pe Saakașvili că a provocat războiul din Osetia de Sud din 2008 și că acest lucru „a dus” la intervenția regimului criminal de la Kremlin și la recunoașterea de către acesta a regiunilor separatiste. Este o tactică mai veche a Kremlinului de a inventa „state” pe teritoriile vecinilor pentru a putea, apoi, să adâncească tensiuni - așa cum a făcut în Republica Moldova (Transnistria) și în Ucraina (Donețk, Luhansk).

„Evident, această nenorocire, această tragedie, acest război a avut loc sub autorităţile precedente. Ele nu au făcut nimic pentru a preveni acest război”, a spus Garibașvili în timpul unei vizite la cimitirul Mujatgverdi din Tbilisi, unde sunt înhumaţi militarii care şi-au pierdut viaţa în timpul acelui conflict.

Garibaşvili a declarat, cu ocazia împlinirii marţi a 15 ani de la războiul din august 2008, că militarii georgieni au dat dovadă de „mare eroism şi abnegaţie”, dar Georgia a văzut şi „acţiunile ruşinoase ale comandantului suprem Saakaşvili”.

Şeful guvernului georgian a afirmat, anterior, marţi, într-un mesaj pe Facebook cu ocazia comemorării a 15 ani de la acele evenimente, că Georgia „rămâne ataşată căii paşnice de restabilire a integrităţii teritoriale şi a reunificării ţării”.

„Ne animă credinţa de neclintit că o Georgie paşnică, unită, puternică şi dezvoltată este cea mai bună perspectivă pentru georgieni, oseţi, abhazi, pentru toate popoarele care trăiesc pe pământul nostru, şi facem totul pentru ca acest obiectiv să devină realitate cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Invazia rusească din Georgia, premergătoare celei din Ucraina

Pe 8 august 2008, trupele georgiene au intrat în Osetia de Sud - teritoriu separatist, cu o populaţie de doar 30.000 de locuitori - cu scopul de a restabili controlul asupra regiunii rebele, argumentând că trebuiau să acţioneze imediat, deoarece Rusia se pregătea să ocupe militar regiunea, potrivit uneia dintre versiunile evenimentelor de atunci.

Rusia a răspuns cu atacuri aeriene împotriva obiectivelor militare georgiene de pe teritoriul ţării din Caucaz şi şi-a desfăşurat trupele în Osetia de Sud într-o operaţiune pe care Kremlinul a denumit-o „impunerea păcii”, și care a dus la respingerea georgienilor din regiune.

Nemulţumite de rezultat, forţele ruse au pătruns pe teritoriul georgian atât în Osetia de Sud, cât şi în Abhazia secesionistă, deplasându-şi tancurile până în oraşul Gori, la doar 75 de kilometri de Tbilisi, înainte de a se retrage complet din fosta republică sovietică.

Ulterior, Kremlinul a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud, o decizie susţinută şi de Venezuela, Nicaragua, Nauru şi Siria, dar care a fost în mare parte condamnată de comunitatea internaţională.

Georgia, care a rupt relaţiile diplomatice cu Rusia la momentul respectiv, continuă să nu recunoască independenţa celor două teritorii şi consideră trupele ruse drept forţe de ocupaţie. Georgia a pierdut 412 oameni în războiul din august 2008, inclusiv 170 de soldaţi şi angajaţi ai ministerului de interne, în timp ce Rusia a suferit pierderi de ordinul a 67 de militari în ofensiva sa împotriva armatei georgiene.

Potrivit informaţiilor disponibile, preşedintele de atunci al Georgiei, Mihail Saakaşvili, a ordonat operaţiunea militară în Osetia de Sud pe 7 august 2008, la ora 23:35. O serie de surse arată faptul că, la acea oră, armata regulată a Rusiei invadase deja Georgia, deşi Kremlinul susţine că a adus forţele armate în Georgia pe 8 august 2008.

Opoziţia georgiană acuză actualul guvern de derivă autoritară şi simpatii pro-Moscova pe fondul războiului din Ucraina, ceea ce a dus la înrăutăţirea relaţiilor dintre Georgia și Ucraina, dar şi cu Occidentul.

Mai mult, aceasta susţine că fondatorul partidului aflat la putere, Visul Georgian, miliardarul Bidzina Ivanişvili, fost premier, ar fi, de fapt, „conducătorul din umbră” de la Tbilisi şi promotorul intereselor Kremlinului în Georgia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Fiica Loredanei Groza a urcat pe scenă alături de mama sa. Elena, radiantă într-o ținută asortată cu cea a...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...