Analiză Între alerte false cu bombă și o lovitură de stat eșuată. Republica Moldova mocnește la granița războiului început de Putin (Reuters)

Data actualizării: Data publicării:
steag al republicii moldova pe o hartĂ
Oficialii moldoveni descriu imaginea unei națiuni aflate sub constanta constrângere a unei campanii de dezinformare și propagandă orchestrate de Moscova. Foto: Profimedia Images

În contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina, Republica Moldova s-a confruntat în ultimul an cu o presupusă tentativă de lovitură de stat, alerte false cu bombe, atacuri cibernetice, notificări fictive de recrutare, manifestaţii în masă. Chișinăul declară că a avut din toate în anul care s-a scurs, conform unei analize Reuters.

Am avut o explozie de ameninţări la adresa securităţii începând din 24 februarie anul trecut, a declarat ministrul de interne Ana Revenco, făcând o trecere în revistă a crizelor care, potrivit ei, au afectat ţara şi guvernul prooccidental de la Chişinău de la invazia Rusiei în Ucraina.

Republica Moldova, această mică ţară europeană care a fost în trecut o republică sovietică, pare un creuzet geopolitic special, notează Agerpres.

În Republica Moldova se află Transnistria - o fâşie de pământ de-a lungul frontierei sale de est cu Ucraina, controlată de separatişti proruşi, unde staţionează o garnizoană de trupe ruse.  

Tot pe teritoriul Republica Moldova se află şi regiunea semiautonomă Găgăuzia, de asemenea cu o populaţie majoritar prorusă. 

Responsabilii moldoveni creionează imaginea unei naţiuni aflată sub constanta constrângere a unei campanii de dezinformare şi de propagandă orchestrată de Moscova care, potrivit lor, este concepută pentru a destabiliza şi submina guvernul preşedintei Maia Sandu, aleasă în 2020 cu promisiunea de a cere aderarea la Uniunea Europeană.

Este un război informaţional, a declarat Revenco, adăugând că aceasta pune o presiune foarte mare asupra rezilienţei psihologice a populaţiei.

Guvernul moldovean nu a prezentat dovezi în sprijinul acuzaţiilor sale privind campania ostilă a Moscovei, mai scrie Reuters, care adaugă nu a fost în măsură să verifice independent veridicitatea modului în care sunt prezentate evenimentele.

Citește și:
Washingtonul acuză Moscova că încearcă să destabilizeze Republica Moldova pentru a instala acolo un guvern pro-rus

Kremlinul, care a respins în mai multe rânduri acuzaţiile Chişinăului că ar orchestra tulburări, nu a răspuns unei cereri de comentariu pentru acest material.

Liderii de la Chişinău se concentrează întotdeauna asupra a tot ceea ce este antirusesc, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, luna trecută. Ei alunecă într-o isterie antirusească”, a mai afirmat acesta.

Totuşi, Moscova a fost deranjată de ideea că Republica Moldova - o ţară cu 2,5 milioane de locuitori, situată între Ucraina şi România, membră a NATO - s-ar putea alătura UE.

Citește și: „A murit în brațele mele”. Cum se pregătesc moldovenii de peste Nistru, înconjurați de forțele proruse, să își apere din nou pământul

Peste 400 de alerte false cu bombă

Pretinsul complot cu privire la o lovitură de stat a fost făcut public luna trecută de autorităţile moldovene, care au declarat că planul prevedea ca agitatori intraţi în Republica Moldova din Rusia şi din alte ţări din regiune să încerce să provoace confruntări violente.

Maia Sandu
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Foto: Profimedia Images

Autorităţile au expulzat doi presupuşi agenţi neindentificaţi săptămâna trecută în legătură cu tulburările, dar nu au furnizat detalii despre amploarea planului şi nici despre un eventual succes al acestuia.

Un responsabil în Ministerul Apărării de la Chişinău, Valeriu Mija, a declarat că scopul complotului era atât să dea o lovitură moralului ţării, cât şi să răstoarne guvernul: Noi credem că acest incident face parte din războiul psihologic”.

Alertele false cu bombă au devenit parte integrantă a vieţii cotidiene din Republica Moldova, consumând resurse oficiale, potrivit Ministerului de Interne, care a indicat că autorităţile au primit peste 400 de alerte false prin telefon sau prin e-mail vara trecută, ceea ce a necesitat intervenţii a circa 9.000 de poliţişti.

Aeroportul din Chişinău, instituţii de învăţământ, tribunale, spitale şi centre comerciale au figurat printre ţintele acestor alerte false cu bombă, a indicat ministerul.

Autorităţile moldovene au declarat că o serie de atacuri cibernetice în cursul anului trecut au dus la blocarea temporară a unor site-uri guvernamentale şi la piratarea telefoanelor mai multor oficiali.

Atacurile au culminat în luna august vizând un număr de sisteme informatice chiar în Ministerul de Interne. Pentru a ne bloca, cum se spune, ochii şi urechile pe teren, a remarcat Mija. Dacă le punem la un loc cu alertele false cu bombă, aceasta ne testează foarte mult capacităţile, a continuat el.

Notificări fictive de recrutare

Tensiunile crescânde între Moscova şi Occident cu privire la Ucraina au ridicat temperatura şi în Republica Moldova.

Principalul partid de opoziţie ŞOR o acuză pe Maia Sandu pentru că a luat partea Ucrainei, afirmând că aceasta creşte şansele ca Republica Moldova să fie antrenată în conflict. Formaţiunea afirmă că a colectat 6.000 de semnături pentru a cere noi alegeri.

FqDeRRjX0AA8jVh
Partidul Șor și-a adus din nou susținătorii la Chișinău pentru a striga împotriva guvernului și a președintei Maia Sandu. Captură foto: Twitter

În cursul unei manifestaţii la Chişinău săptămâna trecută, la care au participat circa 2.000 de persoane, Marina Tauber - o fostă jucătoare profesionistă de tenis, devenită deputată ŞOR - a condus mulţimea în scandări împotriva Maiei Sandu printr-un megafon.

Ea încearcă să implice ţara noastră în război, a spus el. Suntem o ţară neutră şi vrem pace”, a insistat Tauber.

Mulţimea a scandat Jos Maia Sandu!şi Jos dictatura!Responsabili ai guvernului Maiei Sandu afirmă că ei vor să evite cu orice preţ antrenarea în conflict.

Oficialii spun că o altă tactică utilizată de agitatorii antiguvernamentali este de a pune în circulaţie notificări de recrutare fictive pe reţelele de socializare, în special pe Telegram, în tentativa de a răspândi anxietatea şi de a induce mesajul că Republica Moldova se îndreaptă spre război.

Citește și: Rețea de spionaj descoperită în R. Moldova. 5 moldoveni primeau bani de la un „stat terț” pentru a răsturna conducerea țării

Trupe ruseşti în Transnistria

Circa 1.500 de soldaţi ruşi staţionează în Transnistria, cea mai mare parte dintre ei fiind recrutaţi pe plan local dintre transnistrenii care deţin paşapoarte ruseşti.

militari cu căști și puști
Soldați ruși în Transnistria. Foto: Profimedia Images

Noul premier moldovean Dorin Recean a declarat că trupele ruse ar trebui să fie retrase din regiune, în timp ce Moscova a avertizat că orice atac împotriva trupelor sale din stânga Nistrului va fi considerat un atac împotriva Rusiei.

Guvernul moldovean se confruntă cu echilibristică delicată.

În Transnistria se află centrala electrică de la Cuciurgan, care furnizează cea mai mare parte a electricităţii Republicii Moldova şi oferă separatiştilor o imensă pârghie.

În consecinţă, cele două părţi sunt blocate într-un ciclu de uzură de negocieri permanente şi de dependenţă reciprocă.

Găgăuzia, unde cea mai mare parte a oamenilor vorbesc limbile rusă şi găgăuză, de origine turcică, şi unde se află şi o statuie a lui Lenin în faţa parlamentului local, ridică propriile provocări faţă de tentativele guvernului de a se opune influenţei Rusiei.

Citește și: Siegfried Mureșan: Partidele pro-ruse de la Chișinău sunt mai active, dar nu mai puternice. Adună doar câteva mii de oameni la proteste

Încrederea moldovenilor în Vladimir Putin a scăzut de la 60%, cât era în ianuarie 2020, la 35% după începerea războiului, potrivit unui sondaj realizat luna trecută de think tank-ul Watchdog.

În Găgăuzia, această cifră este de 90%. Rădăcinile noastre sunt întrepătrunse, a declarat Valentina Koroleak, jurnalistă la televiziunea publică din Găgăuzia, când a fost întrebată din ce motiv oamenii de acolo văd invazia rusă atât de diferit faţă de cei din alte părţi din Republica Moldova. Ne-am născut în Uniunea Sovietică, am crescut cu aceşti clasici, cu aceste cântece, cu muzica aceea, spune ea.

Citește și: CNN: Putin încearcă anexarea ilegală a Transnistriei, după modelul Crimeea

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
'Iubirea' dintre Donald Trump și Elon Musk s-ar sfârși cu un divorț răsunător din cauza infocatei...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Machine Gun Kelly și Brian Austin Green nu și-au mai vorbit de doi ani: Nu au menținut niciun fel de relație
Film Now
Jennifer Garner, mai fericită ca niciodată alături de John Miller. Fosta soție a lui Ben Affleck, radiantă la...
Adevarul
La ce vârstă ar trebui să renunțați complet la consumul de alcool. Avertismentul unui neurolog
Newsweek
Ministru de Finanțe anunță dezastru: 700.000 pensii NU cresc, pensionari fără pensie de sărbători
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
Târgul de Crăciun din Timișoara se deschide pe 30 noiembrie. Vor avea loc programe artistice în fiecare zi. Foto Shutterstock
Târgul de Crăciun din Timișoara se deschide pe 30 noiembrie. Aici vor avea loc evenimente artistice în...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Secretul lui Jennifer Lopez pentru a trece peste despărțirea de Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului