Moscova acuză Republica Moldova că trece de la neutralitate la o poziţie antirusă: „E un nou atac la adresa noastră”

Data publicării:
steag al republicii moldova pe o hartĂ
Oficialii moldoveni descriu imaginea unei națiuni aflate sub constanta constrângere a unei campanii de dezinformare și propagandă orchestrate de Moscova. Foto: Profimedia Images

Moscova a acuzat din nou Republica Moldova că trece de la statutul de neutralitate stipulat în Constituţia sa la o "susţinere nesăbuită a poziţiei agresive a Occidentului", prin adoptarea de declaraţii antiruseşti precum cea votată joi în Parlamentul de la Chişinău, informează vineri Deschide.md, care citează RIA Novosti.

"Iarăşi veşti îngrijorătoare de la Chişinău. Continuă deriva Republicii Moldova de la neutralitatea stipulată chiar în Constituţia sa. Astăzi, parlamentul lor (al Republicii Moldova), la iniţiativa partidului proeuropean Acţiune şi Solidaritate, a adoptat aşa-zisa 'Declaraţie privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei'. Acesta este un nou atac la adresa noastră (a Rusiei) şi reprezintă, în fond, susţinerea nesăbuită a poziţiei agresive a Occidentului'', a scris şeful Comitetului pentru politică externă al Consiliului Federaţiei, camera superioară a legislativului rus, Grigori Karasin, într-o postare pe canalul său de Telegram.

Oficialul rus a subliniat că în astfel de acţiuni se întrevede agenda de politică internă adoptată de Chişinău: ''să se aprindă isteria care a fost deja lansată în Republica Moldova, la sugestia Kievului, cu evidentă tentă antirusă''. ''În general, toate acestea reprezintă simptome periculoase de instabilitate în politica internă şi externă a Republicii Moldova. Vom urmări cu atenţie", a conchis Karasin, potrivit Deschide.md, citată de Agerpres.

Joi, 2 martie, cu votul majorităţii deputaţilor, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaraţia cu privire la agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Potrivit parlamentarilor de la Chişinău, acest act de agresiune făţişă reprezintă o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federaţia Rusă, prevăzute inclusiv de Carta ONU, Actul final al CSCE de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Memorandumul de la Budapesta din 1994 şi de Actul fondator NATO-Rusia.

Documentul, votat în ziua în care Republica Moldova îşi comemorează eroii căzuţi în războiul din Transnistria (1992), subliniază de asemenea susţinerea de către parlamentul de la Chişinău a eforturilor comunităţii statelor democratice de a institui un tribunal special pentru agresiune şi stabilirea răspunderii pentru crimele de război comise de Federaţia Rusă în Ucraina.

Joi, Ministerul Afacerilor Externe rus a reacţionat la rândul său la declaraţia adoptată de Parlamentul Republicii Moldova cu privire la agresiunea rusă în Ucraina. "Pe 2 martie, Parlamentul de la Chişinău a adoptat o rezoluţie antirusă întocmită în spiritul unor acţiuni similare care au fost emise anterior în structurile europene şi euroatlantice şi individual în ţările UE şi NATO. Astfel, deputaţii au fost de acord cu cele mai odioase declaraţii ale curatorilor lor occidentali', subliniază un comunicat al ministerului rus.

Republica Moldova, fostă republică sovietică având ambiţii europene, se teme de la începutul invaziei ruse din Ucraina că ar putea fi următoarea ţintă a Moscovei, iar aceste îngrijorări s-au amplificat în ultimele săptămâni.

Pe baza unor documente interceptate de serviciile secrete ucrainene, preşedinta Maia Sandu a acuzat Rusia la mijlocul lunii februarie că instigă la o lovitură de stat pentru a răsturna puterea de la Chişinău.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei