Instanța supremă a ONU declară ilegale coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate

Data publicării:
CIJ
Avizul CIJ spune că Israelul ar trebui să plătească despăgubiri palestinienilor pentru daunele cauzate de ocupație. Sursa foto: Profimedia Images

Cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite a declarat ilegale colonizările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate și cere Israelului să pună capăt ocupației, într-un important aviz consultativ emis vineri.

Concluziile judecătorilor de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) nu sunt obligatorii, dar au o importanță conform dreptului internațional și ar putea slăbi sprijinul pentru Israel, notează Reuters.

„Așezările israeliene din Cisiordania și Ierusalimul de Est și regimul asociat cu acestea au fost stabilite și sunt menținute cu încălcarea dreptului internațional”, a spus președintele Nawaf Salam, citind concluziile unui complet de 15 judecători.

Avizul spune că Israelul ar trebui să plătească despăgubiri palestinienilor pentru daunele cauzate de ocupație. De asemenea, constată că Consiliul de Securitate al ONU, Adunarea Generală și toate statele au obligația de a nu recunoaște ocupația ca fiind legală și de a nu acorda ajutor sau sprijin pentru menținerea acesteia.

Cazul provine dintr-o cerere din 2022 din partea Adunării Generale a ONU, anterioară războiului din Gaza care a început în octombrie.

Israelul a capturat Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est - zone ale Palestinei istorice pe care palestinienii le doresc ca stat - într-un război din 1967 și de atunci a construit așezări în Cisiordania și le-a extins constant.

Liderii israelieni au susținut că teritoriile nu sunt ocupate în termeni legali, deoarece se află pe terenuri în dispută, dar Națiunile Unite și majoritatea comunității internaționale le consideră drept teritorii ocupate de Israel.

În februarie, peste 50 de state și-au prezentat punctele de vedere în fața curții, reprezentanții palestinieni cerând instanței să constate că Israelul trebuie să se retragă din toate zonele ocupate și să demonteze coloniile ilegale.

Israelul nu a participat la audieri, dar a depus o declarație scrisă prin care a spus instanței că emiterea unui aviz consultativ ar fi „dăunătoare” încercărilor de a rezolva conflictul israeliano-palestinian.

Majoritatea statelor participante au cerut instanței să constate ocupația ilegală, în timp ce câteva, inclusiv Canada și Marea Britanie, au susținut că ar trebui să refuze să dea un aviz consultativ.

Statele Unite, cel mai puternic susținător al Israelului, au cerut instanței să limiteze orice aviz consultativ și să nu dispună retragerea necondiționată a forțelor israeliene din teritoriile palestiniene.

În 2004, CIJ a pronunțat o hotărâre consultativă conform căreia o barieră de separare israeliană în jurul celei mai mari zone din Cisiordania era „contrară dreptului internațional”, iar coloniile israeliene au fost stabilite cu încălcarea dreptului internațional. Israelul a respins această hotărâre.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale