Încă un şoc. Theresa May, depăşită în sondaje de Corbyn, cel care voia ieşirea din NATO
Data actualizării: Data publicării:
După eşecul în scrutinul anticipat din 8 iunie, conservatorii britanici primesc o nouă lovitură.
Pentru prima oară, liderul laburist, Jeremy Corbyn, conduce în sondaje. Potrivit unei cercetări YouGov, citată de Times, numărul britanicilor care îl consideră pe Corbyn potrivit pentru funcţia de premier este mai mare decât al celor care cred acelaşi lucru despre Theresa May. La o diferenţă mică, ce-i drept - 35% în favoarea lui Corbyn şi 34 - în favoarea lui May.
Tendinţa reprezintă o lovitură şi pentru Theresa May personal, nu doar pentru că este prim-ministru în exerciţiu şi are acum concurenţă tot mai accentuată, ci şi pentru că a avut iniţiativa organizării alegerilor anticipate. Mizând pe o victorie categorică a conservatorilor în faţa laburiştilor, lucrurile au luat o turnură diferită pe măsură ce campania electorală s-a apropiat de final.
Presa britanică a fost foarte acidă la adresa Theresei May, încă din momentul exit-poll-urilor, care anunţat o înfrângere răsunătoare pentru conservatori. Ziarele care o lăudau după Brexit, au schimbat foaia, criticând-o pe şefa Executivului d ela Londra. "Eşec", "înfrângere", "şoc" şi "pariu pierdut" sunt sintagmele pe care britanicii le-au citit în această dimineaţă pe primele pagini.
Sondajul YouGov vine într-un moment important pentru dinamica procesului de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Astăzi se împlineşte un an de la referendumul prin care Marea Britanie a ales să părăsească UE. Potrivit unui anunţ de ultimă oră făcut de premierul Theresa May la Consiliul European de la Bruxelles, cetăţenii europeni din Marea Britanie vor avea aceleaşi drepturi ca şi acum, după ieşirea ţării din Uniune.
Cine este Corbyn
În vârstă de 68 de ani şi devenit preşedinte al Partidului Laburist în 2015, Jeremy Corbyn a devenit cunoscut pentru orientarea sa anti-SUA, anti-UE, anti-NATO, anti-liberală. S-a declarat prieten al Hamas și Hezbollah, a militat pentru ieşirea Marii Britanii din NATO, şi-a dorit naționalizarea căilor ferate și a utilităților, ar scoate sectorul privat din sfera serviciilor publice.
E drept, în iulie 2016, după o lungă perioadă în care refuzase să facă acest lucru, Jeremy Corbyn s-a distanţat în sfârşit de cele două grupări teroriste, spunând că regretă faptul că s-a declarat prieten al acestora. Iată cum îl descria profesorul Tom Gallagher, într-un articol din noiembrie anul trecut: „Dar tacticile crude și obiectivele fundamentaliste ale grupărilor islamiste din Orientul Mijlociu și ale celor marxiste din America Latină nu erau o problemă pentru Corbyn (un ateu). Ele au înlocuit clasa muncitoare albă din statele emisferei nordice, devenind un fel de avangardă a unei rezistențe împotriva caracatiței capitalismului global situată pe Wall Street și Casa Albă. În 1984, la puțin timp după ce Armata Republicană Irlandeză (IRA) a încercat să o asasineze pe Margaret Thatcher și pe restul miniștrilor săi la o conferință a Partidului Conservator, Corbyn l-a invitat pe Gerry Adams (la acel moment considerat a fi liderul IRA) să îi fie oaspete în parlament. A apărut de nenumărate ori alături de militanți palestinieni care apărau acţiuni militare întreprinse deopotrivă împotriva soldaților și civililor israelieni. A descris uciderea lui Osama Bin Laden de către trupele americane drept o conspiraţie, dar și o tragedie comparabilă chiar cu evenimentele de la 11 septembrie. Luna trecută, pus în fața unor dovezi fotografice potrivit cărora ar fi apărut pe o platformă alături de un radical din Orientul Mijlociu care ar fi tolerat uciderea militarilor britanici, Corbyn a spus simplu că nu își amintește de așa ceva”.