Cetăţenii europeni din Marea Britanie vor avea aceleaşi drepturi ca şi acum, după ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Este anunţul făcut de premierul Theresa May la Consiliul European de la Bruxelles. Astăzi se împlineşte un an de la referendumul prin care Marea Britanie a ales să iasă din Uniunea Europeană. Membru din 1973, Regatul Unit a devenit astfel primul stat care va părăsi UE.
Theresa May a avut doar 10 minute n care să le spună celorlalţi lideri europeni ce planuri are. Şefa executivului de la Londra a promis că drepturile celor 3 milioane de cetăţeni ai ţărilor membre UE care se află pe teritoriul britanic vor fi respectate, un lucru pe care a evitat să-l spună clar până acum. Nimeni nu va fi deportat în momentul când Marea Britanie va ieşi din UE iar cei care sunt în ţară de cel puţin cinci ani vor primi rezidenţă permanentă.
Theresa May, premierul Marii Britanii: Aceasta este o problemă importantă, am dorit să fie una dintre primele chestiuni dezbătute în cadrul negocierilor.
Liderii europeni au spus că acest prim pas este bun, dar că multe alte chestiuni rămân neclare.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Theresa May a spus foarte clar că cetăţenii UE care sunt în Marea Britanie de cinci ani vor avea drepturi depline. Este un început bun.
Christian Kern - cancelarul Austriei: Aceasta este o primă ofertă, dar nu rezolvă întreaga problemă. Este în continuare neclar ce se va întâmpla cu mulţi dintre oamenii ce vor fi afectaţi.
La Bruxelles încă mai există speranţa că Brexitul poate fi întors, dar acest sentiment nu este foarte răspândit.
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Însăşi Uniunea Europeană a fost construită pe baza unor visuri ce păreau imposibil de atins. Aşa că... cine ştie? Puteţi spune că sunt un visător, dar nu sunt singurul... Mulţumesc!
Charles Michel, premierul Belgiei: Nu sunt un visător şi nu sunt singurul.
Xavier Bettel, premierul din Luxemburg: Nu visez la situaţii. Le-a luat nouă luni să scrie o scrisoare prin care ne anunţau de invocarea articolului 50.
Discuţiile pentru Brexit au început oficial pe luni, pe 19 iunie, şi ar urma să se încheie în martie 2019, când România va deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.
La un an de la referendum, situaţia Marii Britanii este încă neclară, atât intern cât şi extern. Guvernul este vulnerabil după ce conservatorii au pierdut majoritatea, nu a fost prezentat niciun plan clar pentru viitoarea relaţie cu Bruxelles-ul iar principalele promisiuni din campania electorală de anul trecut au fost abandonate. În plus, doar 44 la sută dintre cetăţenii Marii Britanii mai susţin ieşirea din blocul comunitar.