Şase lei au fost ucişi, sâmbătă, în Kenya de către crescătorii de animale după ce o felină le-a atacat turma, acesta fiind cel mai recent incident în conflictul recurent dintre oameni şi animalele sălbatice din această ţară din Africa de Est, relatează Reuters și Agerpres.
Cu o zi înainte, unul dintre cei mai bătrâni lei care trăia în sălbăticie în Africa a fost ucis cu suliţe de păstori Masai, în apropiere de Parcul Naţional Amboseli, din sudul ţării, în apropiere de graniţa cu Tanzania.
„În total, 10 lei au fost ucişi în ecosistemul Amboseli” de săptămâna trecută, a precizat, într-un comunicat, Kenya Wildlife Service (KWS), adăugând că au fost organizate întâlniri cu reprezentanţii populaţiilor locale.
„Discuţiile s-au axat pe modul de minimizare a riscului de conflicte între oameni şi animalele sălbatice, inclusiv pe dezvoltarea unor sisteme de prevenire care să alerteze comunităţile cu privire la prezenţa animalelor sălbatice în vecinătatea lor”, au mai precizat cei de la KWS.
Incursiunile animalelor sălbatice în zonele populate au crescut în ultimii ani în această ţară din Africa de Est, în condiţiile în care dezvoltarea urbană le-a redus zonele de habitat şi de migraţie.
Vineri, Loonkiito, un leu mascul în vârstă de 19 ani, a fost ucis cu suliţe după ce a intrat într-un ţarc pentru vite din apropierea Parcului Amboseli.
„Era un leu bătrân care se chinuia să se hrănească, iar vitele sunt o pradă uşoară. Un leu normal s-ar fi îndreptat spre animalele sălbatice din interiorul parcului”, a subliniat purtătorul de cuvânt al KWS, Paul Jinaro.
În iulie, un leu care evadase din Parcul Naţional Nairobi a provocat panică într-un cartier din sudul capitalei. Felina a fost tranchilizată de rangerii parcului, aflat la şapte kilometri de centrul oraşului, şi transportată înapoi.
În decembrie 2019, un leu a ucis un bărbat chiar în afara parcului, iar în martie 2016, un alt leu a fost împuşcat după ce a atacat şi rănit un localnic în proximitate.
În Kenya trăiesc în jur de 2.500 de lei, potrivit primului recensământ naţional al faunei sălbatice din această ţară, efectuat în 2021.
Editor : Adrian Dumitru