La mai puțin de o lună de la alegerile parlamentare din Bulgaria, parlamentul țării urmează să fie dizolvat de președinte, în contextul în care niciunul dintre partide nu a reușit să găsească o formulă de guvernare sau să formeze o coaliție. Sâmbătă, Partidul Socialist Bulgar a anunțat că nu va încerca să formeze un guvern, iar după eșecul atât al partidului GERB, al actualului premier Borisov, dar și al partidului anti-sistem ITN, de a forma un guvern, pare că situația politică din Bulgaria intră în blocaj.
În această situație, președintele țării, Rumen Radev, va trebui să dizolve parlamentul și să convoace alegeri anticipate care ar urma să aibă loc în luna iulie. Socialiștii, ultimii care au primit un mandat de formare a unui nou guvern, spun că celelalte trei partide parlamentare au refuzat să intre într-o coaliție cu ei.
„Cele trei noi partide din parlament au arătat imaturitate politică, nu şi-au putut depăşi ego-ul. În această situaţie, în ciuda voinţei noastre pentru o schimbare, un guvern condus de noi, chiar şi unul temporar, este imposibil”, a declarat lidera partidul, Kornelia Ninova, în fața jurnaliștilor.
Rezultatele alegerilor din 4 aprilie
Marea surpriză a alegerilor parlamentare din Bulgaria din 4 aprilie, a fost partidul anti-sistem „Există un Astfel de Popor” (ITN), condus de o vedetă TV și care s-a plasat pe locul al doilea, depășind Partidul Socialist Bulgar. ITN a obținut 51 de mandate, iar socialiștii 43. GERB, principalul partid al coaliţiei de guvernământ din Bulgaria, a câştigat alegerile parlamentare, dar şi-a pierdut majoritatea.
Partidul GERB, care pentru prima dată de la înfiinţarea sa în 2006 nu a participat pe cont propriu la alegerile parlamentare, a obţinut 25,8% din voturi împreună cu partenerul său Uniunea Forţelor Democratice. Cele două formaţiuni au obținut 75 de mandate în Adunarea Naţională, parlamentul unicameral cu 240 de membri al Bulgariei.
Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi a obținut 30 de mandate, Bulgaria Democrată 27 de mandate şi „Ridică-te, Bulgaria! Golanii criminali - afară!” 14 mandate.
Editor : Adrian Dumitru