Hezbollah amenință Ciprul cu războiul. Liderul grupării teroriste spune că un conflict cu Israelul va include și insula europeană

Data publicării:
Hassan Nasrallah
Foto: Hassan Nasrallah, liderul grupării şiite libaneze Hezbollah / Sursa foto: Profimedia Images

Hezbollah are de gând să atace Ciprul în cazul unui război deschis cu Israelul, a amenințat liderul grupării teroriste, Hassan Nassrallah, în condițiile în care situația tot mai tensionată la granița dintre Israel și Liban ar putea să erupă într-un război direct între cele două țări.

„Ciprul va fi și el parte din acest război”, dacă își deschide aeroporturile și bazele pentru forțele israeliene, a amenințat Hassan Nasrallah într-un discurs televizat făcut public la doar o zi după ce Israelul a spus că există posibilitatea unui „război total” între Israel și Liban.

Comentariile făcute de liderul Hezbollah reprezintă prima amenințare directă a grupării la adresa Ciprului, un stat membru al Uniunii Europene din Mediterana, aflat la 200 de kilometri distanță de coasta libaneză.

Amenințarea vine și în contextul în care Ciprul face exerciții militare comune cu Israelul din 2014, cel mai recent în acest an, scrie CNN.

Tensiunile dintre Hezbollah și Israel s-au accentuat mai ales după atacul barbar al Hamas din 7 octombrie 2023 și după campania militară pornită de armata israeliană împotriva teroriștilor Hamas, în Gaza.

În ultimele săptămâni, mai ales, intensitatea atacurilor peste graniță între Israel și Liban a crescut, iar temerile cu privire la un război deschis sunt tot mai mari.

Lucrurile s-au înrăutățit și mai tare de marți, ziua în care Hezbollah a afișat un clip video de 9 minute dintr-o dronă în care apar instalații militare din jurul unuia dintre cele mai mari orașe israeliene, Haifa.

După apariția clipului, ministrul israelian de externe a vorbit de un „război total” în care „Hezbollah va fi distrus, iar Libanul învins decisiv”.

Ca răspuns la amenințările lui Nasrallah, președintele Ciprului, Nikos Christodoulides, a declarat că țara sa „nu se implică în niciun fel în războaie și conflicte”.

„Republica Cipru nu e parte din problemă. Republica Cipru este parte a soluției. Iar rolul nostru aici, așa cum a fost demonstrat, de exemplu, prin coridorul umanitar, este recunoscut nu doar de lumea arabă, ci și de comunitatea internațională în ansamblu”, a spus liderul cipriot.

Citiți și: ANALIZĂ Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune maximă, se apropie de dezastru

Un conflict de generații

Libanul și Israelul se află, oficial, în stare de război de decenii întregi. Israelul a lansat o invazie devastatoare împotriva vecinului său de la nord în 1982, trimițând tancuri peste graniță și ajungând până la capitala Beirut.

Forțele israeliene au ocupat sudul Libanului vreme de 22 de ani, până când forțele de ocupație au fost îndepărtate de Hezbollah, organizația pro-iraniană apărută în urma conflictului cu Israelul. Hezbollah este gruparea din regiune care are una dintre cele mai puternice forțe paramilitare.

Această organizație are ca scop principal confruntarea cu Israelul. Guvernul libanez desemnează Israelul oficial drept „stat dușman”. În marea parte din lumea occidentală, Hezbollah este categorisită drept organizație teroristă.

Deși durează de la fondarea celor două state, conflictul Israel-Liban a cunoscut o activitate tot mai intensă după apariția Hezbollah ca forță politică și paramilitară în Liban. Cele două țări fac schimburi de focuri sporadice de atunci, iar tensiunile cele mai dure au erupt în 2006, când Israelul a invadat din nou sudul țării vecine.

Conflictul a erupt după răpirea de către Hezbollah a doi soldați israelieni. Peste 1.000 de libanezi au murit în conflictul din 2006, majoritatea civili, pe lângă 49 de civili israelieni și 121 de soldați ai IDF.

Doi ani mai târziu, Hezbollah a returnat rămășițele soldaților răpiți în schimbul unor prizonieri libanezi și palestinieni deținuți în închisori israeliene, dar și a rămășițelor unor militanți islamiști. Din 2006 și până acum, capacitățile militare ale grupării libaneze au crescut semnificativ. La acea vreme, teroriștii Hezbollah se bazau doar pe rachete de tip sovietic Katiușa.

Astăzi, liderul grupării, Hassan Nasrallah, susține că organizația are peste 100.000 de luptători și rezerviști activi. În plus, se crede că ei dețin în jur de 150.000 de rachete, un număr despre care se spune că ar putea să copleșească apărările israeliene, în cazul unui război deschis. Ultimele ostilități între Israel și organzația pro-iraniană au început după atacul sângeros al Hamas împotriva Israelului, în octombrie anul trecut.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale