Israelul vorbește de „război total”, după ce Hezbollah a publicat un videoclip cu locații militare și a avertizat că vor urma și altele

Data actualizării: Data publicării:
portul haifa
Israelul a avertizat marți Hezbollah cu privire la perspectiva unui „război total”, după ce gruparea militantă libaneză a publicat un videoclip de 9 minute care ar fi fost filmat cu o dronă și care arată locații militare și civile israeliene în mai multe orașe. FOTO: Profimedia Images

Israelul a avertizat marți Hezbollah cu privire la perspectiva unui „război total”, după ce gruparea militantă libaneză a publicat un videoclip de 9 minute care ar fi fost filmat cu o dronă și care arată locații militare și civile israeliene în mai multe orașe.

Israelul se pregătește pentru declanșarea unui război împotriva grupării Hezbollah. Armata a aprobat planuri pentru o eventuală operațiune în sudul Libanului. Totul, în contextul în care tensiunile de la graniță s-au intensificat în ultima perioadă. "Suntem foarte aproape de momentul în care vom decide să schimbăm regulile jocului împotriva Hezbollah. Într-un război total, Hezbollah va fi distrus, iar Libanul va fi lovit puternic", a amenințat ministrul de Externe, citat de CNN.

În filmarea Hezbollah realizată ziua se văd orașe rezidențiale „foarte populate” la nord de orașul israelian Haifa și la 28 km sud de granița cu Liban. În alte imagini se văd un complex militar în apropiere de Haifa aparținând producătorului israelian de arme Rafael – inclusiv baterii Iron Dome, locuri de depozitare de rachete și locuri de radar – și bărci militare, nave și depozite de petrol în portul Haifa.

În răspunsul său, Katz a avertizat cu privire la repercusiuni globale ale oricărui potențial atac asupra Haifa. „(Secretarul general al Hezbollah Hassan) Nasrallah se laudă astăzi că a fotografiat porturile Haifa, care sunt operate de mari companii internaționale din China și India, și amenință că le va avaria”, a spus el.

O analiză CNN  cu privire la imaginile din videoclip a localizat mai multe zone din Haifa, inclusiv cel puțin două instalații militare: o bază în nordul Haifa și portul Haifa. Drona a zburat și deasupra unor rezervoare de petrol care se află la nord de Haifa, aeroportul din Haifa și mai multe zone rezidențiale. CNN a conchis că umbrele care se văd în imagini sunt ale unei drone care a zburat peste Haifa mai multe ore sau posibil timp de mai multe zile. Expertul militar Wim Zwijnenburg a declarat pentru CNN că o dronă vizibilă în filmare pare să fie „un model de origine iraniană al unui Qasaf-2k, posibil fabricat local”.

„Teroare psihologică”

Primarul orașului Haifa, Yona Yahav, a spus că acest videoclip induce o stare de „teroare psihologică” și a cerut un plan de protecție pentru orașul său, criticând comandanții IDF pentru că nu au vizitat Haifa de la atacul Hamas din 7 octombrie.

„Cer ca guvernul să prezinte un plan pentru apărarea masivă a Haifei și să găsească o soluție militară pentru a elimina amenințarea reprezentată de nord”, a declarat Yahav la postul de radio israelian  Reshet Bet. CNN a contactat IDF pentru a comenta videoclipul.

Hezbollah a susținut că videoclipul acesta este un „prim episod”, sugerând astfel că că mai multe videoclipuri vor apărea cu imagini de pe teritoriul israelian.

Un reprezentant Hezbollah din parlamentul libanez care a făcut referire la videoclip într-o postare pe rețelele sociale a sugerat, de asemenea, că vor urma și altele.  

Israelul s-a pregătit pentru posibilitatea ca eforturile diplomatice de a reduce ostilitățile cu Hezbollah să eșueze. Difuzarea filmării vine în momentul în care armata israeliană afirmă că a „aprobat și validat” planurile operaționale pentru o ofensivă în Liban și a luat decizii privind creșterea pregătirii trupelor pe teren. Planurile au fost aprobate de comandantul Comandamentului de Nord și de șeful Direcției de Operațiuni în timpul unei evaluări, a spus IDF într-un comunicat.

Aprobarea planurilor operaționale nu înseamnă că un război între Israel și Hezbollah este iminent – ​​dar sugerează că Israelul ia în calcul și se pregătește pentru un astfel de scenariu.

Hezbollah a lansat peste 5.000 de rachete, rachete și drone în nordul Israelului începând cu 7 octombrie, susținând că atacurile sale sunt solidare cu poporul palestinian. Hezbollah a mai comunicat că va înceta să mai tragă asupra Israelului doar dacă Israelul oprește războiul din Gaza. La rândul său, Israelul a efectuat sute de lovituri în Liban și a evacuat aproximativ 60.000 de locuitori de la granița de nord. Peste 90.000 de libanezi au fugit și au părăsit zona.

SUA au căutat o soluție diplomatică pentru a evita un război care s-ar putea răspândi în regiune și l-au trimis pe Amos Hochstein în Israel și Liban pentru a încerca să reducă tensiunile.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri