Prim-ministrul guvernului Ungariei, Viktor Orban, se află în mijlocul unui scandal politic uriaș, după ce un fost aliat al său, ex-soțul fostei ministre Judit Varga, Peter Magyar, a făcut publică o înregistrare compromițătoare de 2 minute în care sunt incriminați oameni ai guvernării Orban pentru corupție, scrie Politico.
Judit Varga, una dintre cele mai aprige apărătoare ale lui Orban în trecut, a demisionat în mod surprinzător luna trecută, în mijlocul celui mai mare scandal care a afectat guvernarea de aproape 15 ani a premierului ungar.
Varga era una dintre protejatele lui Orban, dar de când a ieșit din lumina reflectoarelor, fostul ei soț, Peter Magyar, la rândul său un aliat al lui Orban în trecut și un aparatcik loial al Fidesz, s-a profilat ca principalul adversar al premierului ungar.
Marți, după săptămâni întregi de critici dure la adresa lui Orban, Magyar a făcut publică o înregistrare în care poate fi auzită fosta lui soție incriminându-i pe membri ai guvernării Orban într-un scandal de corupție.
Magyar susține că înregistrarea de două minute, făcută anul trecut, dovedește că șeful de cabinet al lui Orban, Antal Rogan, un personaj extrem de influent în Ungaria, a falsificat documente în legătură cu o uriașă dispută de corupție care îl implică și pe Pal Volner, fost secretar de stat în ministerul justiției ungar, pe vremea când ministră era Judit Varga. Volner a demisionat în 2021, după ce procurorii l-au pus sub acuzare pentru luare de mită.
Publicarea acestei înregistrări – pe care Magyar a dus-o personal la procuratura din Budapesta, în fața camerelor jurnaliștilor, - este cea mai nouă răsturnare de situație într-o intrigă politică de anvergură care hipnotizează Ungaria de luni de zile.
„Asta ne arată că sistemul de justiție se află sub influență politică, după ce personaje cheie s-au implicat pentru a influența investigații, iar Varga știa de toate astea”, a declarat politiciana de opoziție Katalin Cseh, membră a Parlamentului European.
„Sunt dovezi clar că sistemul ungar de justiție nu este unul liber și nici independent. Este și unul dintre primele cazuri în care un apropiat din anturajul lui Orban vorbește”, a adăugat ea.
Un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a respins acuzațiile lui Magyar, și l-a acuzat pe fostul oficial Fidesz că-și „hărțuiește” fosta soție.
Varga, care declara în februarie că se retrage din viața publică, a transmis un comunicat pe rețelele sociale, marți, în care s-a declarat „scârbită” de faptul că Magyar a făcut publică înregistrarea, acuzându-l pe acesta de șantaj și de violență domestică.
Ea a mai spus că a fost „terorizată” de Magyar, la acea vreme soțul ei, și că a spus ce acesta „voia să audă” în acea înregistrare.
Peter Magyar a devenit cel mai aprig adversar politic al lui Viktor Orban
Magyar e un fost aparatcik al Fidesz și fost aliat al lui Orban, avocat, cunoscut public în Ungaria cel mai mult pe vremea când era soțul lui Varga.
Cei doi au trei copii împreună, iar pe vremea când încă erau în grațiile lui Orban li se făcea reclamă ca „o familie model” pe paginile revistelor și ziarelor, în condițiile în care premierul ungar avea nevoie de personaje pentru ideologia sa reacționară.
Magyar s-a aflat pe poziții în consilii de stat și a avut diferite roluri în administrație, inclusiv în precedenta președinție ungară a Consiliului UE.
De la ultimul scandal major din Ungaria, cel în urma căruia Varga și fosta președintă Katalin Novak au demisionat, Magyar a apărut ca principală voce disidentă și a anunțat planuri de formare a unui nou partid politic.
Pe 15 martie, de ziua maghiarilor, Magyar a organizat un miting anti-guvernamental în centrul Budapestei, la care au participat mii de oameni. Acolo, el a acuzat Fidesz că cheltuiește milioane de euro anual pe propagandă.
În ciuda apariției sale rapide ca forță politică anti-Orban, opoziția maghiar nu a reușit până acum să obțină vreo victorie serioasă în fața premierului ungar, acesta reușind să se consolideze de-a lungul anilor și să transforme Ungaria într-un regim hibrid, de autocrație semi-concurențială.
Editor : Adrian Dumitru