BBC: Viktor Orban se află în cea mai mare criză politică de până acum, după demisia președintei Ungariei

Data publicării:
Katalin Novak și Viktor Orban în Serbia
Foto: Profimedia Images

Ungaria e zguduită în ultimele zile de un scandal politic cu ramificații mari pentru guvernul lui Viktor Orban, în urma unor demisii la vârful statului ungar. Scandalul riscă să degenereze și să devină, conform BBC, prima amenințare serioasă la stabilitatea guvernării autoritare a lui Orban, care și-a consolidat puterea în dauna instituțiilor democratice și declanșând o alunecare în autoritarism fără precedent într-un stat al Uniunii Europene.

Președinta Katalin Novak și ministra justiției, Judit Varga, și-au asumat împreună răspunderea pentru decizia de a-l grația pe Endre K, un fost director adjunct de orfelinat de stat. Endre K a fost condamnat și încarcerat după ce i-a convins pe copiii de la orfelinat să-și retragă acuzațiile de abuz sexual la adresa directorului orfelinatului. Proteste de anvergură au fost declanșate de apariția informațiilor.

Endre K s-a numărat printre cei 25 de deținuți grațiați de președinta ungară în timpul unei vizite a Papei Francisc, anul trecut. Numele său a devenit public, însă, abia anul acesta, pe 2 februarie.

Situația este una extrem de problematică pentru guvernul lui Orban, care încearcă să pozeze în apărătorul valorilor tradiționale și al familiei.

Demisiile celor două oficiale de rang înalt ale statului ungar au declanșat o avalanșă de acuzații și critici la adresa premierului, atacat pentru felul în care conduce țara. Orban se află la putere continuu din 2010.

Demisiile care șubrezesc guvernul Orban

Această dublă demisie, venită după proteste tot mai accentuate, îl privează pe Viktor Orban de doi aliați esențiali pentru stabilitatea regimului său.

Președinta Novak, scrie BBC, era prezentată cu imaginea de „mama națiunii” și asociată cu politicile de încurajare a natalității, populare în Ungaria. Katalin Novak, spre deosebire de stilul inflamator și agresiv al premierului Orban, folosea un ton mult mai puțin aspru și promova o formă de incluzivitate politică din rolul ei ceremonial de șefă a statului.

De cealaltă parte, Judit Varga, o apropiată a lui Orban, a condus „cruciada” lui Orban împotriva instituțiilor europene și era cunoscută pentru atacurile furibunde la adresa „birocraților bruxellezi”. Varga urma să fie vârful de lance la alegerile europene din acest an, însă în urma acestui scandal și a demisiei sale, ea s-a retras complet din viața publică.

Două alte personaje cheie au ajuns în bătaia focului – șeful comunicațiilor lui Viktor Orban, Antal Rogan, care se ocupă și de serviciile secrete; și Zoltan Balog, un episcop protestant și consilier personal al premierului ungar.

Balog este acuzat că a făcut lobby din umbră pentru grațierea lui Endre K. El neagă acuzația.

Orban pierde aliați

La câteva minute de la anunțul demisiei lui Judit Varga, fostul ei soț, un puternic „baron” al Fidesz, a criticat dur întregul regim construit de Orban în Ungaria.

„Nu vreau să mai fac parte nici măcar un minut în plus dintr-un sistem în care vinovații reali se ascund în spatele fustelor femeilor.

Pentru multă vreme am crezut într-o Ungarie ideală, națională, suverană și civică. Totuși, în ultimii ani, și mai ales astăzi, am început să realizez că totul este doar un produs politic, o falsă imagine care servește doar două scopuri: să protejeze puterea și să acumuleze bogăție imensă”, a declarat el.

Această declarație a fost urmată de un interviu de peste o oră și jumătate, duminică seară, pe un canal de YouTube critic guvernului. Interviul a fost urmărit de 1,4 milioane de ori.

De atunci, Magyar publică pe Facebook în fiecare zi noi critici la adresa guvernului Orban. Marți, l-a luat în colimator pe Antal Rogan, întrebându-l de ce tace și de ce „se ascunde în spatele purtătorului de cuvânt al premierului”.

„La început păreai un tip mult mai dure. De ce te ascunzi de votanți? De ce nu ai mai ținut o conferință de presă de ani de zile? Ți-e frică să răspunzi la întrebări”, a scris Magyar, atacându-l direct pe Rogan.

Apoi, atacurile s-au îndreptat spre ginerele lui Orban, soțul Rahelei Orban, Istvan Tiborcz.

„Dragă Istvan, ești o persoană foarte talentată. La vârsta de 37 de ani deja ai o avere de 100 de miliarde de forinți (aprox. 260 milioane de euro – n. red.), atât de multe hoteluri, bănci, fonduri de investiții, foste proprietăți de stat valoroase.

Ce alte companii ai mai obținut recent? Care este numărul total de granturi și împrumuturi de la stat pe care le-ai obținut ca să-ți faci portofoliul? Ai mai vizitat recent sate din Borsod, unde copii se joacă în curte fără haine groase, în timpul iernii?”, a criticat el.

Răspunsul guvernului Orban prin vocea publicațiilor de presă afiliate a fost unul furios.

„Nu răspundem încercărilor disperate ale unor oameni aflați în situații disperate. Trebuie să ne demonstrăm puterea, pentru că haitele de hiene, acești nemernici complet amorali și mincinoși au simțit miros de sânge și cred că le-a venit momentul”, a scris Zsolt Bayer în cotidianul afiliat guvernului, Magyar Nemzet.

Bayer a propus, în stilul obișnuit al liderilor autoritari neofasciști, o manifestație cu susținători ai guvernului, o „demonstrație de putere”, pe 15 martie, de ziua aniversării Revoluției Ungare din 1848.

Un alt propagandist, Zsolt Jeszenzsky, a atacat furibund mișcarea de protest:

„Cei care o proclamă pe Judit Varga o aliată a pedofililor, care fac spume la gură cerându-i capul, sunt aceeași gloată satanică și sinistră care a cerut executarea lui Iisus Hristos în fața lui Ponțiu Pilat. Aceste gunoaie, acești șobolani de canal nu s-au schimbat în ultimii 2000 de ani”, a scris el în aceeași publicație afiliată guvernului.

Din partea lui Viktor Orban, însă, rămâne doar tăcere. Cel puțin pentru moment. Este, fără îndoială, cea mai mare provocare pentru Viktor Orban, aflat la putere neîntrerupt, vreme de 14 ani, scrie BBC. Este de așteptat ca premierul ungar să reacționeze mai dur sâmbătă, când va avea loc discursul său anual despre starea națiunii. Cu o zi înainte este planificat și un protest anti-guvernamental.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri