Guvernul din Republica Democrată Congo a anunțat sâmbătă din greșeală că a erupt încă un vulcan, în condițiile în care țara este deja greu încercată de erupția, în urmă cu o săptămână, a vulcanului Nyiragongo, care a devastat zone întregi și a provocat evacuări în masă ale populației. Gafa guvernului l-a determinat pe președinte să iasă într-o conferință de presă și să-i asigure pe oameni că „situația este sub control”, deși rămâne încă periculoasă.
Guvernul de la Kinshasa a anunţat iniţial că sâmbătă dimineaţă a avut loc o erupţie a vulcanului Murara, adesea considerat un crater secundar al Nyamuragira, unul dintre cei doi vulcani mari şi foarte activi din regiune, alături de vulcanul Nyiragongo, care a erupt la data de 22 mai.
Ulterior, Guvernul Republicii Democrate Congo (RDC) a actualizat informaţiile anunţând că a fost vorba despre o „alertă falsă”, relatează Agerpres. „Un avion tocmai a survolat întreaga zonă a versanţilor vulcanului. Nu a fost detectată nicio erupţie”, a comunicat Guvernul, precizând că fumul „perceput ca fiind activitate vulcanică” provenea, de fapt, de la „arderea intensă a cărbunelui”.
Observatorul Vulcanic de la Goma a confirmat că există o „activitate intensă” a vulcanului Nyamuragira, dar nu a fost constatată vreo erupție.
Gafa intervine în condițiile în care guvernul este tot mai criticat că gestionează prost criza umanitară apărută în urma erupției vulcanului Nyiragongo. Cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar între 900 şi 2.500 de locuinţe au fost distruse, în urma acestui dezastru natural.
„Când nu e război, e vulcanul”
Regiunea Goma este o zonă cu activitate vulcanică intensă, având şase vulcani, printre care se numără Nyiragongo şi Nyamuragira, cu înălţimi de 3.470 de metri, respectiv 3.058 de metri.
Nyiragongo, ale cărui fluxuri de lavă ameninţă în mod direct oraşul Goma, capitala provinciei Kivu de Nord, a erupt sâmbătă, 22 mai, fără semne premergătoare. Două fluxuri uriaşe de lavă s-au scurs pe versanţii Nyiragongo, unul dintre acestea oprindu-se în suburbiile din nord-estul orașului Goma.
Joi, în faţa riscului de producere a unei noi erupţii sau chiar a apariţiei lavei în zona urbană din Goma ori sub apele lacului, autorităţile au dispus evacuarea oraşului timp de cel puţin două săptămâni.
Conform cifrelor anunţate vineri de autorităţile din provincia Kivu de Nord (nord-estul RDC), aproape 400.000 de persoane au părăsit Goma (capitala provinciei), după ordinul de evacuare „preventiv” şi „obligatoriu” emis în ziua precedentă. Guvernul a fost criticat pentru că evacuările s-ar fi făcut haotic, în panică, ceea ce a dus la blocaje în circulație.
Această criză intervine într-o regiune care deja a fost devastată de violență timp de trei decenii. Când nu e război, e vulcanul - spune, aproape resemnată, populația din zonă.
Accesul la apă potabilă este cu precădere dificil. Președintele a promis că autoritățile vor începe să distribuie apă celor care au fost nevoiți să părăsească în grabă regiunea.
Ce este erupția limnică
Președintele Felix Tshisekedi a declarat sâmbătă într-o conferință de presă că situația rămâne „cu siguranță gravă, dar este sub control”, însă le-a cerut oamenilor să nu se întoarcă încă la Goma. „Nu mai este lavă în crater, dar vulcanul rămâne activ, așa că trebuie să fim precauți și de ceea nu vrem să ne pripim și să aducem înapoi acasă populația”, a explicat președintele.
Goma se află pe malurile lacului Kivu, aflat la poalele vulcanului Nyiragongo. Potrivit Observatorului Vulcanic, peste 60 de cutremure au zguduit zona în numai 24 de ore, iar aceste seisme facilitează înaintarea lavei către lacul Kivu.
Oamenii de știință au avertizat în privința unui scenariu catastrofic - o erupție limnică. Este un tip rar de catastrofă naturală, atunci când lava interacționează cu un lac de mare adâncime, ceea ce duce la emanații bruște ale dioxidului de carbon înmagazinat pe fundul lacului. Aceste degajări masive de gaz toxic sufocă animalele sălbatice și oamenii. O asemenea erupție poate genera și tsunamiuri în lac, întrucât concentrația mare de dioxid de carbon dislocă apa.
Totuși, Observatorul Vulcanic din Goma consideră că o alunecare de teren sau un cutremur puternic, care să destabilizeze apele de adâncime ale lacului și să ducă la emanații de gaze, este acum mai puțin probabil să se producă, deși „nu poate fi exclus” în totalitate acest scenariu.
Editor : Luana Pavaluca