Franța își va „continua și accentua” livrările de armament către Ucraina pentru a o ajută să facă față invadatorilor ruși, a anunțat, luni, noua șefă a diplomației franceze, Catherine Colonna, aflată într-o vizită la Kiev.
„Emmanuel Macron i-a împărtăşit decizia sa preşedintelui Zelenski de a continua şi chiar a accentua sprijinul” său militar pentru Ucraina, a declarat Colonna, în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său ucrainean Dmitro Kuleba. „Acest sprijin va continua”, a afirmat şefa diplomaţiei franceze, conform AFP, citat de Agerpres.
Macron a anunţat deja la sfârşitul lui aprilie trimiterea de material militar Kievului, în special tunuri automotor de tip Caesar.
Aceste obuziere „s-au dovedit arme fiabile şi eficace”, a mulţumit Kuleba. „Însă acestea nu sunt singurele arme care sosesc din Franţa şi pentru fiecare armă noi suntem recunoscători”, a adăugat el.
Catherine Colonna a anunţat că alte livrări de echipamente militare ar putea avea loc în următoarele săptămâni, estimând la două miliarde de dolari suma totală la care se ridică ajutorul acordat de Franţa Ucrainei, atât pe plan militar, cât şi umanitar.
„La fel ca aliaţii săi, Franţa nu este în război împotriva Rusiei, însă angajamentul nostru este puternic în a acorda Ucrainei echipamente de apărare”, a adăugat ministrul francez. Obiectivul este de „a face nesustenabil preţul continuării acestei agresiuni pentru Rusia”, care şi-a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie.
Duminică, în timpul unui interviu difuzat de postul de televiziune francez TF1, ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, a acuzat Franţa că „înarmează activ Ucraina, inclusiv cu arme ofensive” şi în ciuda „bunelor relaţii de încredere care există între Macron şi Putin".
„Conversaţiile între preşedintele Republicii şi Vladimir Putin sunt conversaţii directe şi sincere”, a spus, la rândul său, Colonna.
Ea a vorbit, de asemenea, și de „cererea legitimă” a Ucrainei, care doreşte să adere la Uniunea Europeană, spunând că Franţa, care deţine preşedinţia Consiliului UE, este „favorabilă unei apropieri a Ucrainei şi chiar unei apropieri accelerate”, precum şi deschiderii de „căi de solidaritate şi căi de cooperare”.
La începutul lunii mai, Macron a propus Ucrainei să se alăture unei „comunităţi politice europene”, în plină dezbatere asupra lansării procesului de aderare a Ucrainei, apreciind că ar fi nevoie de „decenii” pentru ca această ţară să adere la UE.
Zelenski a replicat apoi, pe 21 mai, că „nu există alternative” pentru candidatura Ucrainei la UE. Mesajul de atunci al președintelui Macron a fost criticat de mai mulți înalți oficiali ucraineni, inclusiv de ministrul Kuleba și de consilierul Podoliak.
Editor : Adrian Dumitru