Live Text A 96-a zi de război. Luptătorii de la Azovstal, ținuți prizonieri în Donețk, riscă pedeapsa cu moartea
Cel puțin 242 de copii au fost uciși în Ucraina și peste 400 răniți, în trei luni de război. Bilanțul a fost anunțat de procuratura generală de la Kiev, care anchetează sute de cazuri de crime de război. Cei mai mulți copii ar fi fost uciși în Donețk, acolo unde se poartă în ultima vreme lupte grele. Volodimir Zelenski a ieșit din regiunea Kiev, pentru prima oară de la începutul invaziei. A mers în nord, la Harkov, la 60 de kilometri de granița cu Rusia. A vrut să vadă distrugerile din cel de-al doilea mare oraș ucrainean și să dea mâna cu militarii care îl apără. În același timp, l-a demis pe șeful serviciului de securitate din regiune. Acesta nu ar fi lucrat pentru apărarea orașului, ci s-a gândit doar la el însuși, a explicat Zelenski, în mesajul din această noapte. La numai câteva ore după vizita sa, în Harkov au căzut din nou bombe.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Putin semnează un decret pentru facilitarea cetățeniei ruse pentru copiii orfani din Ucraina
ACTUALIZARE 23:59 Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică procesul de obținere a cetățeniei ruse pentru copiii ucraineni care fie sunt orfani, fie sunt lipsiți în prezent de îngrijire părintească. Măsura vizează în special teritoriile parțial ocupate din Donbas, scrie The Guardian.
Kievul susține că Rusia deja a deportat deja 2.000 de copii orfani din Ucraina.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Erdogan a vorbit la telefon cu Putin și Zelenski: vrea să facă un coridor maritim pentru cereale
ACTUALIZARE 23.00. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vorbit luni la telefon cu Vladimir Putin și apoi cu Volodimir Zelenski.
Erdogan i-a spus lui Zelenskiy că vrea să creeze o rută maritimă sigură pentru exportul de produse agricole ucrainene și vrea să înființeze la Istanbul un „centru de monitorizare” la care să participe Moscova, Kievul și Națiunile Unite.
Vineri, Zelenski declara că 22 de milioane de tone de cereale, reprezentând aproape jumătate din exporturile de cereale ale Ucrainei, sunt blocate de de Rusia pe rutele lor de export prin Marea Neagră și Marea Azov.
Turcia depune toate eforturile pentru a continua negocierile dintre Moscova și Kiev și este pregătită să ofere mai mult sprijin, inclusiv mediere, i-a mai spus Erdogan lui Zelenski, potrivit CNN.
Erdogan a vorbit luni și cu Vladimir Putin, iar potrivit Kremlinului, Moscova ar sprijini un export „neîngrădit” de cereale ucrainene. Rusia este, de asemenea, pregătită să „exporte volume semnificative de îngrășăminte și produse agricole”, dacă sancțiunile impuse țării vor fi ridicate, a adăugat Putin.
„Atunci când s-a discutat despre situația din Ucraina, accentul a fost pus pe problemele legate de asigurarea unei navigații sigure în Marea Neagră și Marea Azov”, spune comunicatul Kremlinului.
Cei doi lideri au avut o discuție „aprofundată” pe subiectul cooperării bilaterale, în primul rând în domeniul comercial și economic, a precizat Kremlinul.
Zelenski, către liderii UE: De ce sunteți dependenți de Rusia și nu invers?
ACTUALIZARE 22:50 Volodimir Zelenski le-a reproșat șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană că nu sunt solidari în fața Rusiei. Liderul de la Kiev a susținut un discurs prin videoconferință în fața liderilor care participă luni și marți la Consiliului European, la care se discută despre al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. „Certurile interne trebuie să înceteze. E momentul să nu mai fiți divizați” - le-a cerut Zelenski celor 27 de state membre, care nu par să ajungă la un acord în privința embargoului asupra petrolului rusesc.
„Sunt recunoscător tuturor celor care susțin al șaselea pachet de sancțiuni și încearcă să-l facă eficient. Cu toate acestea, din păcate, acest lucru nu se întâmplă din anumite motive. De ce sunteți dependenți de Rusia și nu invers? Rusia trebuie să fie dependentă de voi. De ce poate Rusia să câștige în continuare aproape un miliard de euro pe zi din vânzarea de resurse energetice? De ce băncile unui stat terorist încă lucrează cu Europa și cu sistemul financiar global? Fiecare dintre aceste întrebări importante nu se referă doar la pachetele de sancțiuni sau la războiul din Ucraina. Toate acestea sunt despre voi și despre noi. Toate acestea sunt despre însăși Europa”, le-a spus Volodimir Zelenski liderilor europeni.
Biden: Lupta Ucrainei face parte dintr-o luptă mai mare care unește popoarele - între democrație și autocrație
ACTUALIZARE 21:44 În discursul său de Memorial Day, președintele Joe Biden s-a referit și la Ucraina și la lupta pe care această țară o duce împotriva invadatorilor.
„În acest moment, când un război de agresiune este purtat din nou de Rusia pentru a distruge libertatea și democrația și însăși cultura și identitatea Ucrainei vecine, vedem atât de clar ce este în joc – libertatea nu a fost niciodată gratuită, iar democrația a avut mereu nevoie de luptători care s-o apere.
Astăzi, în lupta perenă pentru democrație și libertate, Ucraina și poporul ei se află pe front, luptând pentru a-și salva națiunea.
Dar lupta lor este parte a unei lupte mai mari care unește popoarele, este o luptă în care atât de mulți patrioți, al căror somn veșnic e aici, au participat – este o luptă între democrație și autocrație; între libertate și represiune; o bătălie pentru principii democratice esențiale, pentru domnia legii, pentru alegeri libere și corecte, pentru libertatea de a vorbi și de a scrie, libertatea credinței, libertatea presei – principii care sunt esențiale într-o societate liberă”, a spus președintele Joe Biden, luni, în timpul discursului său de Memorial Day, ziua în care sunt onorați soldații americani care au căzut la datorie.
Klaus Iohannis: Speculațiile că se rupe unitatea UE sunt alimentate de narativul rusesc
ACTUALIZARE 20:55 Dacă astăzi și mâine nu se ajunge la o concluzie la summitul UE, discuția va continua cu Comisia și se va relua la o dată ulterioară, ceea ce, sigur, nu ar fi foarte bine, dar nu ar fi nici o catastrofă, a declarat luni președintele Klaus Iohannis, întrebat ce se va întâmpla dacă liderii UE, reuniți la Bruxelles, nu ajung la un acord cu privire la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Punctul central al acestui nou pachet de sancțiuni este interzicerea importurilor de petrol, măsură față de care Ungaria se opune, împiedicând adoptarea noilor măsuri de pedepsire a Rusiei pentru invazia din Ucraina.
Întrebat ce spune asta despre unitatea UE, președintele Klaus Iohannis a aratat că în Uniune există un interes general, dar și un interes național, însă unitatea Uniunii în această criză rămâne de nezdruncinat și orice „speculații” cu privire la ruperea acestei unități sunt alimentate mai degrabă de propaganda rusă.
„În Consiliul nostru, nu se votează pe majoritate, ci se discută în consens - dacă toată lumea este de acord se ia decizia, dacă nu este de acord, decizia nu se ia. Dacă nu se ajunge la o înțelegere astăzi sau mâine pe pachetul 6 de sancțiuni, deocamdată nu se va întâmpla nimic, ci se va continua negocierea până când se găsește o formă care este acceptabilă.
Trebuie să înțelegem cu toții, nevoia unor noi sancțiuni este recunoscută de toată lumea, vorbim însă concret de tehnicalități - ce fel de sancțiuni, ce se sancționează, unde se impune un embargo și unde nu se impune. Dacă astăzi și mâine nu se ajunge la o concluzie, discuția va continua cu Comisia și se va relua la o dată ulterioară, ceea ce, sigur, nu ar fi foarte bine, dar nu ar fi nici o catastrofă, ca să mă exprima așa.
Iar unitatea este nezdruncinată. Noi mergem împreună în această chestie și anumite speculații care vin, că se rupe unitatea Uniunii Europene și că ne vom despărți, sunt speculații care trebuie să spun că sunt alimentate de narativul rusesc. Nu se va întâmpla așa ceva!” a dat asigurări președintele Iohannis.
Franța: Vom continua și vom accentua livrările de armament și ajutor militar către Ucraina
ACTUALIZARE 20:00 Franța își va „continua și accentua” livrările de armament către Ucraina pentru a o ajută să facă față invadatorilor ruși, a anunțat, luni, noua șefă a diplomației franceze, Catherine Colonna, aflată într-o vizită la Kiev.
„Emmanuel Macron i-a împărtăşit decizia sa preşedintelui Zelenski de a continua şi chiar a accentua sprijinul” său militar pentru Ucraina, a declarat Colonna, în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său ucrainean Dmitro Kuleba. „Acest sprijin va continua”, a afirmat şefa diplomaţiei franceze, conform AFP, citat de Agerpres.
Macron a anunţat deja la sfârşitul lui aprilie trimiterea de material militar Kievului, în special tunuri automotor de tip Caesar.
Aceste obuziere „s-au dovedit arme fiabile şi eficace”, a mulţumit Kuleba. „Însă acestea nu sunt singurele arme care sosesc din Franţa şi pentru fiecare armă noi suntem recunoscători”, a adăugat el.
Catherine Colonna a anunţat că alte livrări de echipamente militare ar putea avea loc în următoarele săptămâni, estimând la două miliarde de dolari suma totală la care se ridică ajutorul acordat de Franţa Ucrainei, atât pe plan militar, cât şi umanitar.
„La fel ca aliaţii săi, Franţa nu este în război împotriva Rusiei, însă angajamentul nostru este puternic în a acorda Ucrainei echipamente de apărare”, a adăugat ministrul francez. Obiectivul este de „a face nesustenabil preţul continuării acestei agresiuni pentru Rusia”, care şi-a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie.
Joe Biden: SUA nu vor trimite în Ucraina rachete care pot lovi Rusia. Reacția Moscovei
ACTUALIZARE 19:15 Statele Unite nu vor trimite în Ucraina rachete care pot ajunge în Rusia, a declarat luni președintele Joe Biden, potrivit Reuters. Moscova a catalogat această decizie drept una „rațională”.
„Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete” care pot ajunge în Rusia, le-a spus Joe Biden luni reporterilor de la Casa Albă.
Comentariul său a venit ca urmare a relatărilor că administrația americană se pregătește să trimită Kievului sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, în războiul de rezistență împotriva invaziei Rusiei.
Ucraina a cerut sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS), care pot lansa prooiectile la sute de kilometri distanță.
Potrivit CNN și The Washington Post, preluate de Reuters, administrația Biden ia în calcul să trimită în Ucraina un alt tip de sistem, High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), însă nu este clar la care dintre ele s-a referit Biden în răspunsul său.
Rusia taie gazul pentru Olanda pentru că a refuzat să plătească în ruble
ACTUALIZARE 18.35 Rusia va tăia gazul livrat în Olanda, începând de marți, după ce compania olandeză Gasterra a refuzat să plătească în ruble rușilor. Gazprom a anunțat, astfel, că sistează livrările începând din data de 31 mai 2022, scrie FD.nl.
Oprirea livrărilor Gazprom înseamnă că aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz contractat nu vor mai fi livrați, în condițiile în care contractul semnat cu rușii, care nu prevedea plata în ruble, se încheie în 1 octombrie 2022.
Compania olandeză a anticipat însă că rușii vor lua această decizie și a început să achiziționeze gaz din alte surse.
Ministerul Economiei și Climei de la Amsterdam și-a exprimat susținerea față de decizia Gasterra într-un mesaj pe Twitter. Conform autorităților olandeze, oprirea gazului rusesc nu va avea consecințe în ce privește rezervele fizice de gaz naturale livrate spre locuințele olandezilor și nu va afecta nici companiile din această țară.
Țările de Jos consumă aproximativ 40 miliarde de metri cubi de gaz natural, dintre care aproximativ 5 miliarde veneau din Rusia.
Președintele francez a reacționat după uciderea jurnalistului francez în Ucraina
ACTUALIZARE 18.00 Președintele francez a scris un mesaj pe twitter, după ce a apărut informația că un jurnalist francez a murit în Ucraina.
„Jurnalistul Frédéric Leclerc-Imhoff a fost în Ucraina pentru a arăta realitatea războiului. La bordul unui autobuz umanitar, alături de civili forțați să fugă pentru a scăpa de bombele rusești, a fost împușcat mortal”, a scris Emmanuel Macron.
Separatiștii din Donețk: Apărătorii ucrainei de la Azovstal se pot confrunta cu pedeapsa cu moartea
ACTUALIZARE 17.50 Soldații ucraineni care au rezistat aproape trei luni în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol și care s-au predat forțelor ruse ar putea fi supuși pedepsei cu moartea, a declarat luni un oficial separatist prorus.
„Pentru faptele comise de luptătorii din Azovstal este prevăzută pedeapsa cu moartea. Instanța va lua o decizie în privința lor”, a declarat Yuri Sirovatko, așa-numitul ministrul justiției al autoproclamatei Republici Populare Donețk, citat de agenția de presă RIA Novosti. Declarațiile au fost făcute la postul public de televiziune din Moscova: Russia 1.
În prezent sunt 2.300 de prizonieri ucraineni, potrivit oficialilor autoproclamatei Republici Populare Donețk.
Autoritățile administrative din Kiev vor aloca aproape 19 milioane de euro pentru reconstrucția orașului
ACTUALIZARE 17.15 Municipalitatea din Kiev va aloca aproape 19 milioane de euro pentru reconstrucția clădirilor rezidențiale și a instituțiilor publice afectate de bombardamentele rușilor, potrivit Ukrinform.
Primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, spune că și guvernul din Ucraina va da peste 6 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii. Vitali Klitschko susține că în urma bombardamentelor au fost afectate aproape 400 de clădiri din care mai mult de jumătate sunt rezidențiale.
Reuters: Liderii UE încă nu s-au decis în ceea ce privește impunerea unui embargo asupra petrolului rusesc
ACTUALIZARE 17.08 Liderii UE nu vor reuși să ajungă la un acord în ceea ce privește impunerea unui embargo asupra petrolului rusesc în Europa, informează Reuters, care citează mai mulți oficiali europeni.
Liderii europeni vor agrea, cel mai probabil, asupra ideii impunerii unui embargo, dar detaliile și deciziile „dure” vor fi adoptate mai târziu. „Încă nu am ajuns acolo”, a declarat Ursula von der Leyen.
„Este foarte important să ajungem la corectitudine pentru toți. Încă nu am găsit o soluție pentru asta. Aşteptările mele sunt scăzute că se va rezolva totul în următoarele 48 de ore. Dar sunt încrezătoare că după aceea va exista o posibilitate", a mai declarat șefa executivului comunitar, scrie BBC News.
Următorul summit al liderior UE este programat în perioada 23-24 iunie.
Numărul real al civililor morți în Mariupol depășește 22.000
ACTUALIZARE 16.50 Numărul real al civililor morți în orașul ocupat Mariupol poate depăși 22.000, cât estimaseră până acum autoritățile locale, a transmis, luni, Consiliul Local din orașul devastat aflat la Marea Azov, potrivit The Kyiv Independent.
Conform autorităților locale din Mariupol, rușii ar fi înhumat deja 16.000 de oameni în gropi comune, iar acestora li s-ar adăuga alți 5.000 de civili uciși și îngropați, de la jumătatea lunii martie, de către angajații din oraș.
Joe Biden spune că SUA nu vor trimite Ucrainei sisteme de armament care pot ajunge în Rusia
ACTUALIZARE 16.40 Președintele american Joe Biden a declarat luni că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot să ajungă în Rusia, relatează Reuters. Comentariile liderului de la Casa Albă au urmat rapoartelor conform cărora administrația Biden se pregătea să trimită Kievului sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a face față ofensivelor rusești pe linia de contact din Donbas.
Rusia și-a mărit „ușor” producția de petrol
ACTUALIZARE 16.30 Rusia şi-a majorat uşor producţia de petrol la 10,17 milioane de barili pe zi în perioada 1 - 29 mai, a anunţat luni agenţia rusă de presă TASS. Rusia încă se află cu aproape un milion de barili pe zi sub nivelul înregistrat înainte de impunerea sancţiunilor occidentale, informează Reuters.
Sancţiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina au izolat sectorul financiar rusesc de sistemul global şi au pus presiune asupra producţiei şi vânzărilor de petrol, deoarece cumpărătorii au refuzat ţiţeiul rusesc sau au căutat să obţină reduceri de preţ.
Rusia, al treilea mare producător global după Statele Unite şi Arabia Saudită, a fost nevoită să-şi reducă producţia cu aproximativ 10%, la 10,05 milioane barili pe zi în aprilie, comparativ cu februarie, în urma sancţiunilor.
Un jurnalist francez a murit în apropiere de Severodonetsk
ACTUALIZARE 16.20 Un jurnalist francez a fost ucis după ce o mașină de evacuare a fost atacată în apropiere de Severodonetsk, a declarat guvernatorul regional al orașului Lugansk, Sergehi Haidai, într-un comunicat de presă emis luni și citat de The Guardian.
„Mai devreme, am raportat despre doi civili morți și cinci civili răniți de bombardamente în timp ce trupele ruse au intrat la periferia orașului ucrainean Severodonetsk”, a transmis Haidai, adăugând că evacuarea civilă a încetat.
„Astăzi, vehiculul nostru blindat de evacuare urma să ridice 10 oameni din zonă, dar a intrat sub focul inamicului. Schijele au străpuns blindajul mașinii, iar un jurnalist francez acreditat care făcea materiale despre evacuare a suferit o rană mortală la gât. Un polițist de patrulă a fost salvat cu o cască”, a mai adăugat oficialul ucrainean.
Informația a fost confirmată și de Ministerul de Externe al Ucrainei. Responsabilul regional Haidai a postat pe reţelele de socializare o acreditare de presă în care apare o fotografie a reporterului identificat drept Frederic Leclerc Imhoff şi din care rezultă că acesta lucrează pentru postul de televiziune francez BFMTV, confom Agerpres.
Luni dimineață, Sergehi Haidai a declarat că au loc „bătălii grele” în timp ce trupele ruse au atacat orașul cu toate armele și sprijinul aerian, reușind să intre în zonele sale de sud-est și nord-est.
Draftul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei: Embargo asupra petrolului, cu excepția celui livrat prin conducte
ACTUALIZARE 15.48 Liderii Uniunii Europene urmează să decidă luni, în cadrul unui summit extraordinar, dacă noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va include și un embargo asupra importurilor de petrol rusesc, cu excepția livrărilor de țiței prin conducte, informează Reuters.
Liderii UE nu au reușit încă să ajungă la o decizie unanimă în privința detaliilor legate de ce anume trebuie să includă „embargo petrolier” în cazul Rusiei.
Întrebarea esențială este, după cum s-a exprimat un diplomat european: „Despre ce o să vorbim?”.
„Consiliul European este de acord ca al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei să acopere petrolul nerafinat (țiței) și produsele petroliere pe care Rusia le livrează Statelor Membre, cu o excepție temporară în cazul livrărilor de țiței prin conducte”, se arată în ultimul draft redactat de către liderii UE, consultat de Reuters.
Vicepreședinte Lukoil: Rusia ar trebui să reducă producția de petrol cu 20-30%, pentru a-l vinde mai scump
ACTUALIZARE 15.45 Producția de petrol a Rusiei ar trebui să fie redusă de la 10 milioane de barili până la 7-8 milioane de barili pe zi, adică cu 20-30%, scrie vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun, într-un articol apărut în publicația rusească RBC, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Fedun susține această măsură pentru ca Rusia să obţină un preţ mai bun şi să evite vânzarea cu discount.
Sancţiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina au izolat sectorul financiar rusesc de sistemul global şi au pus presiune asupra producţiei şi vânzărilor de petrol, deoarece cumpărătorii au refuzat ţiţeiul rusesc sau au căutat să obţină reduceri de preţ.
Liderii Uniunii Europene se întâlnesc luni pentru a discuta o propunere de interzicere a livrărilor de petrol rusesc pe mare spre ţările UE, începând cu ultima parte a acestui an, o excepţie fiind admisă pentru livrările de petrol prin conducta Drujba, care aprovizionează Ungaria, Slovacia şi Cehia cu ţiţei rusesc.
Două activistele de opoziție din Moscova au fost arestate
ACTUALIZARE 15.40 O rusoaică ce a protestat împotriva războiului în Ucraina a fost reținută luni la Moscova, potrivit unui grup de monitorizare a protestelor.
Activistele de opoziție Natalya Perova și Lyudmila Annenkova au îmbrăcat rochii albe „pătate de sânge" în cadrul protestului lor din fața clădirii Ministerului rus de Externe din centrul Moscovei, duminică, a spus grupul OVD-Info într-o postare pe Telegram. Perova a fost reținută luni, a adăugat OVD-Info.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Kadîrov a scos pușcăriași din închisori pentru a-i trimite să lupte în Ucraina (presa de opoziție din Rusia)
ACTUALIZARE 15.30 În războiul din Ucraina au fost trimiși soldați scoși direct din pușcăriile cecene. Aceștia s-au oferit „voluntar” și au fost scutiți de ispășirea termenului de detenție.
Jurnaliștii de la publicația de investigație Moskovskii Telegraf au analizat listele cu voluntarii trimiși de Kadîrov în Ucraina, făcute publice de către Serviciul Ucrainean de Informații și le-au comparat cu deciziile instanțelor de judecată din Federația Rusă. Aceștia au descoperit că peste 100 de „voluntari” ar fi trebuit să fie în închisorile din Rusia. Aceștia ar fi fost condamnați la închisoare pentru diverse infracțiuni, de la înșelăciune până la violență în formă deosebit de gravă și viol.
Din cei 953 de „voluntari” regăsiți pe listele publicate de SBU-ul ucrainean, nu mai puțin de 101 persoane au trecut sau prezent penal. De altfel, dictatorul de la Groznîi s-a lăudat că a trimis 1000 de soldați în Ucraina.
Rusia ar fi înființat „lagăre de filtrare” și pe teritoriul său, lângă granița cu Estonia
ACTUALIZARE 14.50 Rusia ar fi înființat „lagăre de filtrare” și pe teritoriul său, lângă granița cu Estonia, pentru a-i împiedica să fugă în Estonia pe ucrainenii care au fost forțați să treacă în Rusia, afirmă Petro Andriuschenko, un consilier al primarului Mariupol, citat de The Kyiv Independent.
Potrivit oficialului, locuitorii Mariupolului care se aflau într-o astfel de tabără au spus că acolo condițiile erau mult mai dure în comparație cu „lagărele de filtrare” din zonele ocupate de ruși din Ucraina.
General rus amenințat cu moartea de soldații săi. „Era să ne împuşcăm unii pe alţii”
ACTUALIZARE 14.10 Într-o zonă ocupată temporar de Rusia în regiunea Doneţk, mai mulți soldaţi angajaţi prin contract în armata rusă i-au ameninţat cu moartea pe generalul Valeri Solodciuk şi pe gărzile sale de corp, provenind din trupele speciale, după ce acesta a încercat să reia un atac împotriva ucrainenilor. Aceste detalii provin dintr-o interceptare a unei discuţii telefonice între un soldat rus şi soţia sa din Rusia, făcută publică luni de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), relatează publicaţia ucraineană Liga.net, citată de Agerpres.
Soldaţii au refuzat să se supună ordinului generalului, care a ţipat un timp la ei şi în cele din urmă a plecat din prima linie a frontului.
„Unitatea noastră nu s-a supus aproape în întregime. El a început să agite pistolul, să tragă în aer: 'Eu, ne zice, vă ucid pe toţi, dacă ... nu vă duceţi acolo!' (...) Un băietan i-a spus: 'Pleacă, cară-te!' Apoi a scos o grenadă, căreia i-a îndepărtat inelul de siguranţă şi i-a zis: 'Ei, bine, haide împuşcă-mă! Vom sări în aer împreună!'”, îi povesteşte soldatul soţiei sale.
Premierul spaniol: Sprijinul NATO pentru Ucraina este indestructibil
ACTUALIZARE 14.00 Sprijinul NATO pentru Ucraina este indestructibil şi preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi va atinge obiectivele în ţara pe care Rusia a invadat-o pe 24 februarie, a declarat luni premierul spaniol Pedro Sanchez, informează Reuters.
''Sprijinirea Ucrainei cu hotărâre este singura cale de a garanta că Europa şi lumea pe care am construit-o au un viitor sigur'', a spus Sanchez cu ocazia unui eveniment de marcare a 40 de ani de când Spania face parte din Alianţa Nord-Atlantică.
Rușii continuă să incendieze centrele militare de recrutare, după ce Putin a promulgat legea eliminării vârstei de înrolare
ACTUALIZARE 13.30 Un centru militar de recrutare din Crimeea a fost incendiat cu cocktailuri Molotov, chiar în ziua în care președintele Putin a promulgat legea prin care este eliminată limita superioară de vârstă pentru încorporare.
O persoană necunoscuă a sărit, în noaptea de 28 mai, gardul unității militare și a ajuns în fața comisariatului militar din Simferopol, capitala „Republicii Autonome Crimeea”, anexate de Federația Rusă încă din 2014. Bărbatul a aruncat mai multe sticle cu substanțe inflamabile care s-au spart în gratiile de la geamurile clădirii, transmite Ucraina 24.
De la declanșarea invaziei în Ucraina și răspândirea zvonurilor privind posibila mobilizare generală în Rusia, o serie de comisariate militare, din mai multe regiuni ale Federației Ruse, au fost incendiate.
Imagini cu unități militare atacate au fost publicate pe grupurile de Telegram chiar de către cei care își exprimau revolta împotriva unei posibile mobilizări generale.
Doar în luna mai au fost cel puțin patru astfel de incidente în Rusia. Cel mai cunoscut astfel de incident a avut loc într-un oraș din centrul Rusiei cu câteva zile înainte de Ziua Victoriei, când se aștepta ca Putin să declare mobilizare generală.
Explozie a unei mașini-capcană în centrul orașului ucrainean Melitopol, aflat sub ocupație militară rusă
ACTUALIZARE 12.55 Trei persoane au fost rănite luni după explozia unei mașini-capcană în Melitopol, oraș din Ucraina aflat sub ocupația armatei ruse, informează presa rusă, preluată de CNN.
Mașina fusese parcată în centrul orașului, în zona Casei de Cultură unde este instalată noua administrație rusă a orașului, conform televiziunii de stat a Moscovei, RT.
Explozia mașnii a spart ferestrele clădirilor învecinate.
Mişcările de partizani ucraineni încep să devină tot mai active în regiunile şi oraşele din Ucraina aflate în prezent sub ocupaţie militară rusă. Cele mai multe astfel de acţiuni de gherilă au fost semnalate în zona oraşului Melitopol, unde partizanii ucraineni au provocat deraierea unui tren blindat al armatei ruse, plin cu muniţii, după ce au amplasat explozibil pe şinele de cale ferată.
Cerealele din Herson sunt duse în Rusia: „Avem spațiu pentru depozitare”
ACTUALIZARE 12.00 Agenția de presă rusă TASS raportează că cerealele ucrainenilor sunt transportate din Herson, pe care rușii îl ocupă acum, în Rusia.
TASS îl citează pe Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militaro-civile impuse de ruși în Herson. „Avem spațiu pentru depozitare (n.red. pentru noua recoltă) deși avem multe cereale aici. Oamenii îl scot acum parțial, fiind de acord cu cei care îl cumpără din partea rusă”, a declarat Stremousov, potrivit The Guardian.
Acesta a spus că administrația lucra la aprovizionarea cu semințe de floarea-soarelui către fabricile de procesare locale și rusești.
Ucraina a acuzat anterior Rusia că i-a furat cerealele. Cu o zi în urmă, noi imagini din satelit arată că un vas rusesc încărcat cu cereale, despre care se crede că au fost furate de la ucraineni, a ajuns în portul sirian Latakia, în a doua sa călătorie din ultimele patru săptămâni.
Unitatea statelor UE „a început să se fărâme”, avertizează ministrul german al economiei
ACTUALIZARE 11.30 Ministrul german al economiei Robert Habeck și-a exprimat temerile duminică despre unitatea Uniunii Europene despre care a spus că „a început să se fărâme”, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European unde subiectul cel mai controversat este cel al impunerii unui embargo împotriva petrolului rusesc, scrie Reuters.
„După atacul Rusiei în Ucraina, am văzut ce se poate întâmpla când Europa rămâne unită. În vederea summitului [de azi], să sperăm că va continua în același fel”, a declarat Habeck în cadrul unei conferințe de presă, „dar a început deja să se fărâme și să se fărâme din nou”.
Podul de la Zatoca, vizat din nou de rachetele rusești
ACTUALIZARE 11.25 Armata rusă, care şi-a concentrat ofensiva în est şi sudul Ucrainei, efectuează atacuri sporadice cu rachete şi în sud-vestul ţării, în special asupra oraşului de coastă Odesa, unde a avariat din nou mai multe infrastructuri din estuarul râului Nistru, relatează EFE şi Ukrinform.
Forţele ruse au lansat două atacuri cu rachete şi au lovit podul rutier şi de cale ferată care trece peste estuarul Nistrului, în regiunea Zatoka. Acest pod fusese deja avariat în atacuri anterioare şi era nefuncţional, potrivit agenţiilor locale de presă.
"Continuând cu disperare să distrugă podul care nu funcţionează peste limanul Nistrului, ruşii au lovit podul afectat anterior", a indicat purtătorul de cuvânt al administraţiei militare Odesa, Serhii Bratciuk, pe contul său Telegram.
"Unda de şoc a afectat mai multe locuinţe particulare din apropiere. Nu au fost înregistrate victime în rândul populaţiei. O rachetă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană", a asigurat Bratciuk.
El a adăugat că "în dimineaţa zilei de 30 mai, o unitate de rachete antiaeriene a Comandamentului aerian Sud (ucrainean) a detectat şi distrus o rachetă de croaziera de tip X, lansată de un bombardier strategic rus din Marea Neagră în direcţia Odesei".
Oraşul istoric este singura ieşire a Ucrainei la Marea Neagră, pe care aceasta încă o mai menţine sub controlul său.
După atacuri înverșunate, forțele ruse au intrat în suburbiile orașului Severodoneţk din Lugansk
ACTUALIZARE 11.20 Armata rusă avansează spre centrul oraşului Severodoneţk, unul dintre principalele centre urbane din Lugansk, ceea ce îi apropie pe invadatori de preluarea controlului asupra întregii regiuni Lugansk, relatează EFE şi Ukrinform.
Şeful administraţiei militare regionale (ucrainene) Lugansk, Serhii Haidai, a confirmat pe contul său Telegram situaţia dificilă din acest oraş, unde "luptele continuă şi ruşii înaintează spre centru", după ce trupe ruseşti au intrat deja în suburbiile din nord-estul şi sud-estul oraşului. Confruntările se intensifică la Severodoneţk şi în oraşul vecin Lisichansk, a indicat el.
"Inamicul utilizează toate armele posibile, utilizează avioane. Cu toate acestea, forţele noastre armate se apără ferm pentru a preveni avansarea duşmanului", a adăugat Haidai în mesajul său din Telegram.
Şeful administraţiei militare regionale (ucrainene) Lugansk mai spune că serviciile de baza precum apa potabilă, electricitatea sau gazele nu ajung peste tot. În plus, trupele ruse transferă cantităţi mari de muniţie şi echipamente militare în acest oraş, a subliniat responsabilul ucrainean, citat de Agerpres.
În pofida luptelor înverşunate, armata ucraineană a respins în ultimele 24 de ore 14 atacuri inamice, distrugând două sisteme de artilerie ruse, 11 vehicule blindate de luptă şi 10 vehicule motorizate. Unităţile ucrainene de apărare antiaeriană au doborât şi două rachete de croazieră şi trei drone ruseşti.
Prețurile petrolului au atins cel mai mare nivel din ultimele două luni, în timp ce UE urmărește interzicerea petrolului rusesc
ACTUALIZARE 11.05 Prețurile petrolului au atins cel mai mare nivel din ultimele două luni, deoarece comercianții anticipează un acord cu întârziere pentru limitarea importurilor rusești de petrol către UE, alături de alți factori, cum ar fi o redresare a cererii în China, pe măsură ce restricțiile pandemice se uşurează, transmite The Guardian.
Cotația futures pentru țițeiul Brent au crescut la peste 120 de dolari pe baril în cursul dimineții de luni, pentru prima dată de la sfârșitul lunii martie.
Cotaţia futures la barilul de ţiţei WTI (West Texas Intermediate n.r.) a ajuns la 115 dolari luni dimineață.
Rusia își va plăti datoria externă folosind o schemă similară cu plata în ruble pentru gaze
ACTUALIZARE 10.50 Rusia intenţionează să îşi achite obligaţiile pe care le are faţă de deţinătorii de eurobonduri utilizând un mecanism similar cu schema care în prezent este utilizată pentru plata în ruble a gazelor naturale ruseşti, informează un articol publicat luni în cotidianul financiar rus Vedomosti în care este citat ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Pentru a fi plătiţi, deţinătorii de eurobonduri emise de Rusia vor trebui să deschidă un cont în valută şi unul în ruble la o bancă rusească, a declarat Anton Siluanov pentru Vedomosti.
Miercurea trecută, SUA au împins Rusia mai aproape de punctul de intrare în incapacitate de plată, prin decizia de a nu prelungi o excepţie care permitea plata în dolari a deţinătorilor americani de obligaţiuni ruseşti, pe măsură ce Washingtonul creşte presiunile asupra Moscovei din cauza intervenţiei militare în Ucraina.
Borrell, optimist asupra unui acord privind embargoul asupra petrolului rusesc, în ciuda opoziției puternice a Ungariei
ACTUALIZARE 10.36 Membrii Uniunii Europene ar trebui să poată ajunge la un acord privind un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv impunerea de restricții asupra importurilor de hidrocarburi rusești, afirmă șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat de The Guardian.
Potrivit Reuters, acesta a declarat pentru postul de televiziune France Info: „Trebuie să decidem în unanimitate. Au avut loc discuții dure ieri după-amiază, precum și în această dimineață. Cred că în această după-amiază vom putea oferi șefilor statelor membre un acord.”
Guvernele Uniunii Europene nu au reușit să ajungă duminică la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc, în timp ce încearcă să pregătească un draft pentru summitul UE programat luni după-amiază.
Întrebat dacă planurile de a include o interdicție de a importa petrol rusesc ar putea eșua din cauza rezistenței din partea Ungariei și a altor state est-europene, Borrell a spus: „Nu, nu cred … va exista un acord în cele din urmă”.
O propunere discutată duminică seară între țările UE ar interzice petrolul rusesc livrat în UE pe cale maritimă până la sfârșitul anului, dar nu ar viza petrolul livrat prin conducta rusă Drujba, care alimentează Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.
„Trebuie să ținem cont de circumstanțele individuale ale fiecărui” stat, a declarat Borrell, adăugând că o soluție la nivelul UE ar trebui să ofere celor trei țări care reprezintă între 7% și 8% din importurile de petrol rusesc „mai mult timp pentru a se adapta”.
Doi civili uciși în bombardamentele din Severodonețk
ACTUALIZARE 10.30 Doi civili au fost uciși și alți cinci au fost răniți în atacurile rusești din Severodonețk, a declarat guvernatorul regional din Lugansk, Serhii Haidai. Potrivit acestuia, armata lui Putin „înaintează spre centrul orașului”. Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite în atacurile de duminică, iar 50 de case au fost distruse, a spus Haidai.
„Obuzele rusești au ucis doi locuitori din Severodonețk și au rănit alți cinci. Cei mai mulți dintre ei sunt locuitori ai unui bloc din zona veche a orașului. Pregăteau mâncare în curte când a început brusc bombardarea. Doi locuitori din Sirotyn au fost grav răniți. Toți răniții au primit îngrijiri la domiciliu și sunt deja în spitale din regiunea Donețk”, a anunțat Haidai, luni dimineața.
În prezent, „luptele sunt foarte aprige”, a adăugat Haidai. „Situația este încă foarte grea”. Nu există conexiune la internet în oraș, în afară de accesul limitat la Starlink, a mai adăugat guvernatorul.
Cresc livrările de gaz rusesc către Europa
ACTUALIZARE 10.22 Gazprom a transmis luni că furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, s-a situat la 44,6 milioane de metri cubi (mcm), în creștere față de 44,1 mcm duminică.
O cerere de furnizare de gaze prin intermediul unui alt punct de intrare important, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina, a adăugat Gazprom, potrivit Reuters.
Polonia dorește să găzduiască viitorul birou al ONU pentru reconstrucția Ucrainei
ACTUALIZARE 10.20 Polonia doreşte să găzduiască sediul viitorului birou al Naţiunilor Unite pentru reconstrucţia post-conflict a Ucrainei, relatează luni site-ul de ştiri thenews.pl.
Anunţul a fost făcut duminică de către vicepremierul polonez Jacek Sasin, într-un interviu acordat postului public de radio polonez.
Aspecte privind reconstrucţia post-conflict a Ucrainei au fost dezbătute săptămâna trecută de către participanţii la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos. „Au existat discuţii cu oficiali din ONU, care înfiinţează un fond internaţional de sprijin pentru reconstrucţia Ucrainei” , a spus Sasin.
„Vom susţine ca biroul acestui fond să fie găzduit în Polonia, la Varşovia”, a adăugat oficialul.
În această privinţă, Sasin a precizat că obiectivul Poloniei ''nu este să fie doar hub logistic pentru marele efort de reconstrucţie'', ci de asemenea „centrul financiar” al acestei reconstrucţii, notează Agerpres.
Rușii au distrus aproape toate casele din Severodonețk
ACTUALIZARE 10.10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de distrugeri masive provocate la Severodoneţk, cel mai mare oraş din Donbas, unde bombardamentele ruse au distrus întreaga infrastructură critică.
„90% din case sunt avariate. Peste două treimi din spaţiul locativ este complet distrus”, a declarat Zelenski în mesajul său video cotidian, din noaptea de duminică spre luni, adresat ucrainenilor. Atacuri constante sunt lansate asupra oraşului, adaugă el, menţionând că armata rusă încearcă cu disperare să cucerească Severodoneţk. „Şi nu le pasă câte de multe vieţi vor trebui să plătească pentru această încercare”.
„Rusia s-a apropiat prea mult de el. Forţe prea mari au fost concentrate în Donbasul nostru. Ei s-au pregătit foarte mult pentru o ofensivă acolo. Consider simbolic faptul că armata rusă şi-a început tentativa de a cuceri Severodonţeţk intrând la început în hotelul 'Mir' ('Pacea'). Pacea este într-adevăr prima ţintă a Rusiei. După ce ne-au luat-o în 2014, ocupanţii vor să ne ia şi restul. De fapt, vor să ne ia totul şi să nu ne lase nimic: libertatea, casele, vieţile”, a afirmat Volodimir Zelenski în mesajul său, citat de agenţia de presă ucraineană Unian, potrivit Agerpres.
Agresorii voiau să-şi ridice drapelul pe clădirea administraţiei din Severodoneţk, care se află pe Bulevardul Prieteniei Naţiunilor, afirmă Zelenski, remarcând: "Cât de amar sună astăzi această denumire".
Ucraina face tot posibilul pentru a face faţă acestei ofensive, a subliniat în acelaşi timp preşedintele ucrainean. „Nu a fost zi în care să nu fi încercat să găsim mai multe arme, arme mai moderne pentru a ne apăra pământul, pentru a ne apăra poporul”, spune el.
Kalush Orchestra a vândut trofeul Eurovision. Cu suma obținută se vor cumpăra trei drone pentru Ucraina
ACTUALIZARE 9.46 Kalush Orchestra, trupa ucraineană care a câștigat concursul Eurovision din acest an, și-a vândut trofeul pentru 900.000 de dolari, în scopul de a strânge bani pentru ajutarea trupelor ucrainene, scrie BBC.
Trofeul a fost scos la licitație pe Facebook, pentru a se cumpăra drone pentru armata ucraineană.
Vânzarea a coincis cu apariția trupei la un concert caritabil la Poarta Brandenburg din Berlin care urmărea strângerea de fonduri pentru materiale medicale.
În discursul susținut în timpul concertului, Oleh Psiuk, membru al trupei, a făcut apel ca oamenii să fie atenți la ce se întâmplă în Ucraina și să nu se obișnuiască cu războiul care a dus la moartea a 4031 de civili și la rănirea a încă 4735, așa cum arată bilanțul ONU. Totodată, peste 14 milioane de oameni au fost obligați să-și părăsească locuințele de la începutul invaziei, iar orașele au fost transformate în grămezi de moloz. "Cred că informațiile despre război ar trebui să apară mereu pe primele pagini, până când va veni pacea", a spus Psiuk.
Ministerul britanic al Apărării: Armata rusă a suferit „pierderi devastatoare” în rândul ofițerilor
ACTUALIZARE 9.20 Ministerul britanic al Apărării a transmis în evaluarea de luni dimineață referitoare la războiul din Ucraina că armata rusă a suferit până în prezent „pierderi devastatoare” în rândul ofițerilor de rang mediu și inferior.
Comandanții de brigadă și batalion sunt cel mai probabil nevoiți să fie prezenți în prima linie și să se expună astfel riscurilor, deoarece sunt făcuți direct responsabili - într-o manieră extrem de dură - de performanța propriilor unități, se arată în raportul publicat de ministerul britanic al Apărării.
De asemenea, ofițerii tineri au ajuns să conducă și să gândească acțiunile până la cele mai mici nivele tactice posibile, deoarece armata rusă nu dispune de un corp de subofițeri bine instruiți și calificați care ar trebui să îndeplinească astfel de sarcini, așa cum se întâmplă în armatele occidentale.
„Pierderea unui număr mare de ofițeri tineri profesioniști nu va face decât să înrăutățească și mai mult problemele actuale ale armatei ruse, în încercarea să de a-și moderniza viziunea asupra sistemului de comandă și control”, conform analizei.
În plus, grupurile tactice la nivel de batalion ale armatei ruse din Ucraina, care sunt în prezent refăcute și recompletate cu supraviețuitori și militari proveniți din alte unități, vor fi probabil mai puțin eficiente pe câmpul de luptă, în lipsa unor lideri tineri.
În condițiile apariției mai multor rapoarte credibile despre răzvrătiri punctuale în cadrul forțelor ruse din Ucraina, lipsa comandanților de pluton sau companie, cu experiență și care să emane autoritate, va duce cel mai probabil la o scădere a moralului și a disciplinei în rândurile armatei ruse, se mai arată în analiza ministerului britanic al Apărării.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Institutul pentru Studiul Războiului: Contraatacul ucrainean reușit în Herson îi va obliga pe ruși să aducă întăriri
ACTUALIZARE 8.40 În analiza de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) transmite că forțele ucrainene au efectuat cu succes un contraatac limitat în apropierea graniței dintre Herson și regiunea Nikolaev în ultimele 24 de ore, forțându-i pe ruși să treacă în defensivă.
ISW precizează că acest contraatac ucrainean este probabil menit să perturbe eforturile Rusiei de a stabili poziții defensive puternice de-a lungul axei sudice.
Experții militari ai ISW subliniază în timp ce contraatacul ucrainean nu pare a avea șanse de a recuceri teritorii substanțiale pe termen scurt, acesta va perturba probabil operațiunile rusești și va forța probabil Rusia să desfășoare întăriri în regiunea Herson, care este ocupată predominant de unități ale sale.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
ISW mai spune că contraatacurile ucrainene ar putea, în plus, să încetinească eforturile Rusiei de a consolida controlul administrativ al sudului Ucrainei ocupate. Forțele rusești au continuat să atace Severodonețk duminică dar nu au făcut niciun avans confirmat, progresul rusesc în luptele urbane intense urmând a fi probabil lent.
ISW notează că actuala campanie rusă din estul Ucrainei, care anterior urmărea să captureze totalitatea regiunilor Lugansk și Donețk, se concentrează acum aproape în întregime pe Severodonețk.
Este puțin probabil ca trupele rusești să fie capabile să desfășoare mai multe operațiuni simultane și, probabil, în zilele următoare, vor deprioritiza și mai mult avansurile la sud-est de Izium și la vest de Lîman în favoarea concentrării forțelor disponibile asupra Severodonețk, se mai arată în evaluarea ISW.
ISW a mai sugerat că armata rusă a continuat operațiunile ofensive pentru a tăia liniile de comunicații terestre ucrainene la nord-est de Bakhmut și pare puțin probabil să încerce să atace direct orașul.
Sănătatea lui Putin, subiect tabu în Rusia. Singura precizare făcută de Serghei Lavrov
ACTUALIZARE 8.20 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a dezminţit că Vladimir Putin este bolnav şi a susţinut că acesta nu a prezentat niciun semn al vreunei afecțiuni.
Sănătatea preşedintelui Putin şi viaţa sa privată sunt subiecte tabu în Rusia, aproape niciodată discutate în public.
Dar, ca răspuns la o întrebare a postului de televiziune francez TF1, Serghei Lavrov a declarat într-un comunicat: "Nu cred că cineva întreg la cap poate vedea la această persoană (Putin) semne ale vreunei boli ori afecţiuni".
VIDEO EXCLUSIV Cine câştigă războiul din Ucraina și cum ar arăta o capitulare a rușilor
ACTUALIZARE 8.00 Generalul (r) Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, se așteaptă la o „contraofensivă semnificativă” a Ucrainei, la momentul potrivit. El crede că esențial ar fi ca marina rusă să poată fi scoasă din luptă, iar pentru asta ar fi de folos distrugerea instalațiilor de întreținere și alimentare de la Sevastopol.
„Sentimentul meu este că potențialul Ucrainei de a-i îndepărta cu adevărat pe ruși, până în septembrie, este foarte real, dar asta nu include și Crimeea, Crimeea este o poveste diferită”, spune generalul Ben Hodges într-un interviu pentru Digi24.
Pe de altă parte, dacă rușii ajung până la Odesa, Ucraina va fi izolată de Marea Neagră, ceea ce i-ar distruge total economia, iar în al doilea rând, acest lucru ar reprezenta o adevărată amenințare pentru restul regiunii Mării Negre - Moldova, România, Bulgaria, toată zona până la Dunăre ar fi afectată, a explicat generalul Ben Hodges.
El anticipează că în lunile următoare vor fi aduși în România și mai mulți soldați americani și din alte țări NATO. Generalul crede că este nevoie de baze permanente NATO pe flancul estic. Pentru Statele Unite, România este centrul de greutate pentru regiunea Mării Negre. Iar cum Marea Neagră a devenit punctul fierbinte în materie de securitate și ținând cont de neajunsurile României în materie de infrastructură de transport, Statul Major român trebuie să decidă dacă o apărare avansată nu cumva ar fi o soluție mai bună.
Citeşte continuarea AICI
Mircea Geoană: După invazia Ucrainei, NATO nu mai este legată de vechile sale angajamente față de Moscova
ACTUALIZARE 7.40 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune într-un interviu pentru AFP că în contextul invaziei ruse din Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică nu mai este legată de vechile sale angajamente faţă de Moscova de a nu desfăşura forţe în Europa de Est, relatează Agerpres.
„Actul fondator” referitor la relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând „prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale”, în special în Europa Centrală şi de Est. Dar atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia singură „a invalidat” conţinutul acestui Act fondator, a subliniat Mircea Geoană într-un interviu acordat AFP la Vilnius.
Ruşii „s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac”, a precizat Mircea Geoană.
Actul fondator „pur şi simplu nu funcţionează, din cauza Rusiei”, a spus el.
Citeşte continuarea AICI
ACTUALIZARE 7.30 Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Am vizitat Harkov. Atât orașul, când și pozițiile armatei noastre din regiune. Rusia a pierdut deja nu numai lupta pentru Harkov, nu numai lupta pentru Kiev și pentru nordul țării noastre. Și-a pierdut viitorul și orice legătură culturală cu lumea liberă. Toate au ars în flăcări".
E cea mai lungă deplasare pe care a făcut-o Zelenski de la începutul invaziei, și prima care l-a dus departe de capitală.
A mers la Harkov, împreună cu șeful lui de cabinet și alți oficiali. Au văzut clădirile distruse de bombardamente și s-au uitat la vehiculele rusești arse, lăsate pe marginea drumului. Președintele ucrainean a decorat mai mulți soldați, inclusiv femei. De asemenea, a vorbit cu unii dintre primarii din regiunea Harkov și i-a îndemnat să planifice reconstrucția.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Orașele trebuie să facă planuri bune și să găsească bani. În orașe, guvernatorii și primarii vor găsi mai repede programele europene pentru reconstrucția caselor".
La Harkov este mai liniște, dar pericolul nu a dispărut cu totul. Soldații sunt în tranșee și așteaptă. La sud, în Donbas, se dau adevăratele lupte. Punctul cel mai fierbinte de pe harta luptelor e orașul Bahmut. Pe aici trec liniile de aprovizionare pentru Severodonețk. De asemenea, în apropiere sunt Kramatorsk și Slaviansk, orașe strategice.
Ucrainenii au început să aducă întăriri la Bahmut. Rachete rusești au căzut peste un depozit din oraș, unde erau materiale de construcție. Iar când jurnaliștii unei televiziuni locale au venit în fața clădirii demolate, au fost atacați.
Cele mai recente informații legate de evenimentele din Ucraina:
- „Eliberarea” Donbasului ucrainean este o „prioritate necondiționată” pentru Moscova, în timp ce alte teritorii ucrainene ar trebui să își decidă singure viitorul, a declarat duminică ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
- Armata ucraineană a transmis, duminică seară, că rușii au reluat bombardamentele în regiunile nordice Sumî și Cernihiv.
- Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat, duminică seara, că l-a demis pe şeful serviciilor de securitate din Harkov pentru că „nu a lucrat la apărarea oraşului” de la începutul invaziei ruse.
- Cehia intenţionează să trimită în viitorul apropiat armament suplimentar Ucrainei, în valoare de 24-28 de milioane de euro, a declarat ministra cehă al Apărării, Jana Cernochová, la postul public de televiziune CT.
- Noi imagini din satelit arată că un vas rusesc încărcat cu cereale, despre care se crede că au fost furate de la ucraineni, a ajuns în portul sirian Latakia, în a doua sa călătorie din ultimele patru săptămâni.
- Armata ucraineană spune că a început o contra-ofensivă împotriva rușilor în sud și că a făcut un avans semnificativ în direcția Herson-ului ocupat.
- Volodimir Zelenski a vizitat linia frontului și pe soldații ucraineni din regiunea Harkov în prima vizită a președintelui ucrainean a unei zone din afara Kiev-ului, de când a început invazia rusească.
- Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că nicio declarație din partea vreunui oficial rus nu contează și că „toți acești oameni sunt niște nimeni” pentru că singurul care ia decizii este dictatorul rus, Vladimir Putin.
- Lituanienii au colectat peste 5 milioane de euro în cursul unei chete publice destinate cumpărării unei drone militare Bayraktar TB2 pentru Ucraina, în sprijinul acestei ţări care se apără împotriva invaziei ruse. Banii necesari achiziţionării dronei turceşti au fost strânşi în trei zile şi jumătate.
- Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket din Mariupol într-un fel de groapă de gunoi pentru cadavre, aici fiind aruncate trupurile care au fost scoase de ape din morminte când noile autorităţi proruse din Mariupol au încercat să restabilească alimentarea cu apă a oraşului, provocând inundaţii masive din cauza reţelei distruse de bombardamente, a declarat duminică Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, citat de agenţia de presă Unian.
- Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat duminică depăşirea „pragului” de 30.000 de militari ruşi ucişi, după 94 de zile de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
- Etichete:
- rusia
- ucraina
- razboi ucraina
- live text ucraina
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News