Prețurile petrolului au atins cel mai mare nivel din ultimele două luni, deoarece comercianții anticipează un acord cu întârziere pentru limitarea importurilor rusești de petrol către UE, alături de alți factori, cum ar fi o redresare a cererii în China, pe măsură ce restricțiile pandemice se uşurează, transmite The Guardian.
Cotația futures pentru țițeiul Brent au crescut la peste 120 de dolari pe baril în cursul dimineții de luni, pentru prima dată de la sfârșitul lunii martie.
Cotaţia futures la barilul de ţiţei WTI (West Texas Intermediate n.r.) a ajuns la 115 dolari luni dimineață.
„Trebuie să decidem în unanimitate. Au avut loc discuții dure ieri după-amiază, precum și în această dimineață. Cred că în această după-amiază vom putea oferi șefilor statelor membre un acord”, a transmis Borrell reporterilor luni dimineață.
Guvernele Uniunii Europene nu au reușit să ajungă duminică la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc, în timp ce încearcă să pregătească un draft pentru summitul UE programat luni după-amiază.
Întrebat dacă planurile de a include o interdicție de a importa petrol rusesc ar putea eșua din cauza rezistenței din partea Ungariei și a altor state est-europene, Borrell a spus: „Nu, nu cred … va exista un acord în cele din urmă”.
Consiliul European extraordinar: Embargoul petrolului rusesc, subiectul tabu
Liderii UE se întâlnesc luni la un summit extraordinar, dar întrebarea esențială este, după cum a spus și un diplomat european: „Despre ce o să vorbim?” Există probleme foarte serioase pe agendă, cele mai multe legate de războiul din Ucraina, scrie BBC, dar cu toate acestea problema cea mai importantă, încă nerezolvată, a embargoului UE împotriva petrolului rusesc, este puțin probabil să fie pusă în discuție.
A trecut aproape o lună de zile de când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a anunțat propunerile. „Va fi o interdicție totală a importurilor de petrol rusesc, pe calea apei și prin conducte, brut și rafinat”, a spus oficialul UE în Parlamentul European.
Planul era ca Europa să treacă printr-o tranziție „organizată” prin care să renunțe la țițeiul rusesc în termen de șase luni și a produselor rafinate până la finalul anului 2022. Totuși, opoziția făcută, în special de Ungaria, a ținut pe loc cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE.