Franța nu exclude implicarea străină în actul de sabotaj care a perturbat rețeaua de trenuri înainte de JO Paris 2024

Data actualizării: Data publicării:
sabotaj Franta trenuri
Nu a existat nicio revendicare imediată pentru aceste acte de sabotaj. Sursa foto: Profimedia Images

Ministrul de Interne al Franței a declarat sâmbătă că nu exclude implicarea străină în actul de sabotaj care a perturbat rețeaua de trenuri de mare viteză în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice.

Atacurile de vineri au deteriorat infrastructura de-a lungul liniilor care leagă Parisul cu orașe precum Lille în nord, Bordeaux în vest și Strasbourg în est. Un alt atac asupra liniei Paris-Marsilia a fost dejucat, a transmis operatorul feroviar SNCF, potrivit Reuters.

Nu a existat nicio revendicare imediată pentru aceste acte de sabotaj.

"Cine este responsabil? Fie că este din interior, fie s-a comandat din străinătate, este prea devreme să spun", a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin pentru televiziunea France 2.

Am descoperit un anumit număr de elemente care ne fac să credem că vom ști destul de repede cine este responsabil”, a mai adăugat acesta.

Două surse de securitate au declarat vineri că suspiciunile inițiale au căzut asupra militanților de stânga sau a activiștilor de mediu, dar că nu există încă nicio dovadă.

Traficul pe rețeaua feroviară de mare viteză a Franței ar trebui să revină luni la normal, au declarat reporterilor sâmbătă ministrul Transporturilor, Patrice Vergriete, și șeful operatorului feroviar SNCF, Jean-Pierre Farandou.

SNCF a reiterat că garantează că planurile de transport pentru echipele care concurează la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 sunt în siguranță.

Vineri, 100.000 de oameni nu au putut lua trenurile, iar alți 150.000 s-au confruntat cu întârzieri, dar în cele din urmă au ajuns la destinație, a spus Vergriete.

Vor mai fi întreruperi mâine”, a spus Vergriete. „De luni, nu trebuie să vă faceți griji”.

Ce tronsoane mai sunt afectate în urma atacului de vineri

Tronsonul Est, care acoperă liniile de la Paris în direcţiile Luxemburg şi Strasbourg, funcţionează normal începând cu ora locală 6:30 (4:30 GMT), potrivit Agerpres.

Nu acelaşi lucru se întâmplă cu alte două tronsoane, al Atlanticului şi de Nord, care, de asemenea, au fost afectate de atacuri ce au constat în incendierea echipamentelor de semnalizare a liniilor TGV în trei puncte strategice. În Nord, tronson ce acoperă liniile de la Paris spre Lille, Londra, Bruxelles, Ţările de Jos şi nordul Germaniei, circulă circa 70% din trenurile aflate în grafic, dar cu întârzieri între una şi două ore, deoarece trebuie deviate de pe linia convenţională. Sâmbătă circulau pe aici doar o treime din trenurile programate.

De asemenea, sunt în circulaţie 70% din TGV-urile de pe linia Atlanticului, cele care merg de la Paris în Bretania şi alte destinaţii din sud-vestul Franţei, precum Burdeos, Toulouse sau frontiera spaniolă a Ţării Bascilor. Această linie a fost cea mai afectată vineri şi nu a putut fi repusă în funcţiune până după-amiaza şi doar în foarte mică măsură.

Al patrulea mare coridor al TGV francez, cel din sud-est, care merge de la Paris spre Lyon, Marsilia sau Barcelona, nu a fost perturbat de sabotaje, deşi a fost descoperită şi acolo o tentativă. Angajaţi de la SNCF au surprins un grup de indivizi, care au fugit cu o camionetă, care încercau să incendieze o altă infrastructură de semnalizare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
Cine era domnitorul care siluia boieroaicele sub ochii soților? A fost fiul lui Vlad Țepeș
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale