Fostul șef FTX, acuzat de "una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA". Judecătorii au refuzat eliberarea pe cauțiune

Data actualizării: Data publicării:
Sam Bankman-Fried arestat
Fostul șef FTX, acuzat de "una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA". Judecătorii au refuzat eliberarea pe cauțiune. FOTO: Profimedia Images

Sam Bankman-Fried, fondatorul şi fostul director general al platformei de tranzacţionare FTX, al cărei faliment a zguduit piaţa crypto, rămâne în arest după ce un judecător din Bahamas a refuzat eliberarea lui pe cauțiune, scrie BBC. Autoritățile americane l-au acuzat pe Bankman-Fried de „una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA”.

Judecătorul care a respins eliberarea pe cauțiune și-a motivat decizia prin faptul că există un risc mare ca Bankman-Fried să fugă. Așa că a decis ca el să fie ținut în arest până în 8 februarie.

Sam Bankman-Fried a fost arestat luni, în Bahamas.

Potrivit anchetatorilor, FTX le datora celor mai mari 50 de creditori ai săi aproape 3,1 miliarde de dolari (2,5 miliarde de lire sterline). Bankman-Fried este acuzat că a folosit miliarde de dolari din fondurile clienților pentru a-și susține compania de tranzacționare de investiții, Alameda. Nu se știe încă numărul persoanelor care și-ar putea primi banii înapoi la sfârșitul procedurii de faliment, mulți experți au avertizat că ar fi vorba doar de o mică parte a celor păgubiți.

Bankman-Fried se confruntă cu opt acuzații penale în SUA, inclusiv fraudă electronică, spălare de bani și conspirație pentru fraudă. Totodată, el este acuzat că a înșelat investitorii care au investit mai mult de 1 miliard de dolari în companie. Oficialii l-au acuzat și că a încălcat legile privind finanțarea campaniei.

La o conferință de presă de marți, Damian Williams, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York, a descris frauda de care este acuzat Bankman-Fried ca fiind printre cele mai mari din istoria SUA.

Pe lângă faptul că l-a acuzat pe Bankman-Fried că a fraudat creditori, investitori și clienți, Damian Williams a susținut că fostul șef FTX a folosit „zeci de milioane” din câștiguri necuvenite pentru contribuții ilegale la campaniile atât pentru democrați, cât și pentru republicani. „Toți acești bani murdari au fost folosiți de Bankman-Fried pentru a cumpăra influență și pentru a influența direcția politicii publice la Washington”, a spus procurorul.

În interviurile anterioare din media, magnatul cripto a recunoscut că a greșit, dar a negat că a vrut să-și înșele clienții.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...