Avioane ale regimului sirian au lansat miercuri - a patra zi consecutiv - bombe şi butoaie cu explozivi asupra fiefului rebel Ghouta de Est, în apropiere de Damasc, în pofida protestelor internaţionale vizând oprirea băii de sânge, relatează AFP, citată de News.ro.
De la începutul - duminică - al unei noi campanii aeriene contra acestei enclave în care sunt asediate aproximativ 400.000 de persoane, peste 270 de civili - inclusiv 67 de copii - au fost ucişi, iar alte sute răniţi, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).
Mai multe spitale au fost scoase din serviciu, iar distrugerile sunt enorme în această regiune, asfixiată din 2013 de un asediu al regimului lui Bashar al-Assad şi pradă a unei crize umanitare acute, cu cazuri de malnutriţie şi foamete.
După o noapte în care aproximativ 100 de obuze au fost trase asupra regiunii, noi atacuri au omorât, miercuri, zece civili - între care trei copii - şi au rănit alte 200 de oameni, a precizat SOHR, care se sprijină pe o vastă reţea de surse în această ţară devastată de război.
Raiduri au ţintit mai multe localităţi. În afară de bombe, avioane au lansat butoaie cu explozivi asupra localităţilor Arbin şi Ain Turma - o armă care omoară orbeşte şi a cărei utilizare este denunţată de ONU şi ONG-uri internaţionale, precizează Observatorul.
În spitale neatinse de atacuri, paturile nu ajung, iar răniţi sunt îngrijiţi pe jos, în timp ce sălile de operaţii lucrează la capacitate maximă.
ASALT TERESTRU
Într-un spital din oraşul Duma, o infirmieră povesteşte despre primirea, marţi, a unei femei însărcinate în şase luni, scoasă dintre dărâmături. „A fost rănită grav. Am trecut la o naştere prin cezariană, dar nici copilul şi nici mama nu au putut să fie salvaţi”, a declarat Maram pentru AFP.
La câţiva kilometri, Mohammed, în vârstă de 35 de ani, o ţinea în braţe pe fiica vecinilor, moartă în ruinele unui imobil surpat la Duma. „Ce crimă a comis această fetiţă?”, repeta el, fără să ştie nimic despre soarta familiei sale.
Aviaţia Rusiei, aliata regimului lui al-Assad, a bombardat marţi Ghouta de Est pentru prima oară în ultimele trei luni.
SOHR nu a precizat dacă aceasta a efectuat raiduri miercuri.
Noua campanie aerienă a început în ziua în care regimul şi-a consolidat poziţiile în jurul acestei regiuni, în vederea unui asalt terestru, care nu a fost lansat, încă.
CITIȚI ȘI: Masacrul balcanic din Srebrenița se repetă în Siria. Medic: „Cel mai crunt atac din istoria siriană”
Puterea preşedintelui Bashar al-Assad caută să recucerească această enclavă, de unde rebeli trag obuze, uneori soldate cu morţi, asupra capitalei. Ghouta de Est este ultimul bastion aflat sub controlul rebelilor în apropiere de Damasc.
Potrivit cotidianului Al-Watan, apropiat regimului sirian, atacurile „sunt un preludiu al unei operaţiuni (terestre) de anvergură, care poate începe în orice moment”.
Regimul a reuşit să recucerească mai multe localităţi rebele în împrejurimile Damascului, în virtutea unor aşa-zise acorduri ”de reconciliere”, care se traduc în evacuarea combatanţilor, în schimbul încetării bombardamentelor şi asediilor.
Înainte de Ghouta de Est, mai multe zone rebele - precum oraşul Homs, în 2012, sau Alep, în 2016 - au fost zdrobite în bombardamente şi asedii asfixiante impuse de regim cu scopul de a-i obliga pe insurgenţi să depună armele, iar pe civili să fugă.
NEPUTINŢĂ
Războiul din Siria, declanşat pe 15 martie 2011, s-a soldat cu peste 340.000 de morţi. După ce s-au înfruntat, mai întâi, rebeli şi regimul, conflictul a devenit tot mai complex, odată cu implicarea unor grupări jihadiste şi puteri străine.
Din cauza intervenţiei militare a Rusiei, regimul al-Assad, care se afla într-o poziţie proastă, a reuşit să recapete controlul asupra a mai bine de jumătate din ţară, multiplicându-şi vctoriile împotriva rebelilor şi jihadiştilor.
Atacurile regimului au fost reluate în pofida protestelor comunităţii internaţionale, care şi-a dovedit din nou neputinţa în Războiul din Siria.
Bombardarea civililor „trebuie să înceteze imediat”, a îndemnat marţi, coordonatorul ONU al ajutoarelor umanitare în Siria Panos Moumtzis.
Statele Unite au denunţat ”tacticile” regimului constând în „asediere şi înfometare”, iar şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves le Drian a anunţat vizite la Moscova şi Teheran, principalii doi susţinători ai lui al-Assad.
Însă Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) consideră că „niciun cuvânt nu va face dreptate copiilor ucişi, mamelor lor, taţilor lor şi celor care le sunt dragi”.