Foreign Policy: NATO nu este pregătită pentru amenințările Rusiei în zona arctică. Care este punctul slab al alianței în nord
Data actualizării: Data publicării:
Chiar și în timp ce statele membre iau parte la Steadfast Defender 2024, cel mai mare exercițiu militar NATO de la Războiul Rece si până în prezent, este clar că alianța nu este pregătită pentru capacitățile militare ale Rusiei în regiunea arctică, potrivit Foreign Policy.
Exercițiul se desfășoară în perioada ianuarie-mai și include 90.000 de trupe în zona Oceanului Atlantic și până în Arctica. Cu toate acestea, o privire mai atentă asupra statelor din regiune, care sunt toate membre NATO, în afară de Rusia, arată că situația nu este prea îmbucurătoare.
Aderarea Finlandei și Suediei la NATO a fost prezentată ca un punct de cotitură în încercarea de descurajare a Rusiei în nord. Totuși, faptul că aceste țări sunt atât de aproape de Rusia face ca obiectivul lor strategic să fie concentrat pe regiunea Mării Baltice, acolo unde Rusia și-a adunat forțele și amenință tot mai mult flancul estic al NATO.
Niciun membru NATO nu are nave pregătite să navigheze apele înghețate din mările polare care să fie dotate atât cu capacități antiaeriene, cât și antisubmarine.
SUA, Canada, Danemarca, Finlanda și Suedia și-au dezvoltat capacitățile militare menite pentru alte teatre de operațiuni, precum cele din regiunea Indo-Pacifică și din Marea Baltică.
Islanda, care nu are o armată permanentă, operează doar vase pentru paza de coastă. Norvegia are nave care își pot croii drum prin gheața marină, dar nu sunt proiectate pentru operațiuni militare.
Submarinele nucleare ale Rusiei, care sunt capabile să lanseze atacuri asupra Americii de Nord, pot traversa Marea Barents trecând printre coasta de nord a Peninsulei Scandinave și Arhipelagul Svalbard și pe sub gheața formată de-a lungul coastei de est a Groenlandei fără a putea fi detectate.
Postura defensivă a NATO este vulnerabilă, iar războiul din Ucraina este o motivație în plus pentru Rusia să colaboreze cu China în Arctica.
Între 2014, când a invadat Crimeea, și 2019, Rusia a construit peste 475 de baze militare în regiunea arctică, iar, începând de anul trecut, lucrări de construcții intense au fost observate pe un poligon utilizat pentru teste nucleare în nordul țării, ceea ce crește probabilitatea ca Moscova să se pregătească pentru un nou test nuclear.
Mai mult, Flota militară de nord a Rusiei reprezintă în jur de două treimi din capacitatea nucleară a Marinei ruse.
Pe măsură ce ghețarii se topesc, tot mai multe țări devin interesate de regiunea arctică, ceea ce riscă să aglomereze Ruta Mării Nordului și să provoace un răspuns agresiv din partea Rusiei.
Cu toate că aderarea Finlandei și Suediei a întărit aparent postura NATO din Arctica, alianța mai are mult de lucru în regiune și nu ar trebui să ignore amenințarea Moscovei.
NATO trebuie să își mărească prezența în zona arctică pentru a descuraja cu adevărat postura forțelor militare ale Rusiei.