Beijingul a îndemnat marţi Washingtonul să împiedice tranzitul prin Statele Unite a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen (foto), care urmează să facă escală luna viitoare în drum spre America Latină, o perspectivă care-i înfurie pe chinezi, relatează News.ro, care citează AFP.
Tsai urmează să tranziteze prin Los Angeles şi Houston în turneul său în Paraguay şi Belize, prevăzut în perioada 12-20 august, a anunţat luni Guvernul său.
„Îndemnăm Statele Unite să respecte principiul «o singură Chină» (...), să nu autorizeze aşa-zisul tranzit al conducătoarei taiwaneze şi să înceteze să trimită semnale proaste forţelor separatiste din Taiwan”, a reacţionat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze într-o conferinţă de presă.
China comunistă consideră că Taiwanul face parte integrantă din teritoriul său, în pofida faptului că insula este condusă în mod independent de către un regim rival din 1949. Însă Beijingul refuză să-i recunoască suveranitatea şi le interzice partenerilor săi - în numele „principiului Chinei unice” - să întreţină relaţii diplomatice cu Taipeiul.
„Noi ne opunem în continuare oricărui «tranzit» de acest fel prin Statele Unite sau prin orice altă ţară care întreţine relaţii cu China”, a subliniat Geng marţi, dând asigurări că Beijingul a transmis „un protest solemn” Washingtonului pe acest subiect.
Statele Unite întreţin relaţii ambigue cu Taiwanul: ele recunosc China populară din 1979, însă păstrează cu insula relaţii comerciale şi rămân aliatul ei hotărât, vânzându-i armament - o apropiere care irită autorităţile comuniste.
Preşedintele american Donald Trump, care a provicat furia Beijingului după alegerea sa în 2016, acceptând un apel telefonic de la Tsai Ing-wen, a aprobat anul acesta un „Taiwan Travel Act" care-i încurajează pe oficiali americani de rang înalt să se ducă în Taiwan pentru a se întâlni acolo cu omologii lor.
De când se află la putere, în 2016, Tsai Ing-wen, care refuză să recunoască „principiul Chinei unice”, Beijingul şi-a accentuat presiunile economice, militare şi diplomatice asupra insulei.
Doar 18 ţări întreţin relaţii diplomatice mai degrabă cu Taipeiul decât cu Beijingul, între care Paraguay şi Belize, pe care Tsai le vizitează în august, sau Vaticanul.
Burkina Faso şi Republica Dominicană şi-au întrerupt recent relaţiile diplomatice cu Taiwanul, pentru a relua relaţii cu Beijingul - rezultatul în opinia Taipeiului unei „diplomaţii a dolarului” orchestrată de China.
Armata chineză efectuează frecvent exerciţii în apropierea Taiwanului. Iar Beijingul a obţinut ca mari întreprinderi străine, mai ales companii aeriene, să prezinte pe site-urile lor insula ca făcând parte din teritoriul chinez.