Familiilor celor 70 de copii din Gambia care au murit după ce ar fi consumat sirop de tuse importat din India au primit o compensație totală de 20.000 de dolari, potrivit BBC. Asta înseamnă că s-au oferit compensații de 285 de dolari per victimă.
Ebrima Sanyang, reprezentantul familiilor îndoliate, a declarat pentru BBC că banii sunt „o insultă la adresa victimelor”, iar familiile au respins oferta. A lua banii ar însemna că nu luptă pentru dreptate, a spus el.
Statul vest-african analizează o serie de decese în rândul copiilor care au avut loc în ultimele luni, a declarat Adama Barrow, președintele Gambiei, la începutul lunii octombrie.
Începând din iulie, Ministerul Sănătății din Gambia „a constatat o creștere neobișnuită a numărului de cazuri de diaree și vărsături în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani”, a spus Barrow. Mulți dintre acești copii aveau să dezvolte afecțiuni renale acute, care au dus la moartea lor.
Investigațiile preliminare indică faptul că decesele sunt legate de consumul a patru siropuri de tuse care au fost produse în India, a declarat poliția din Gambia la jumătatea lunii octombrie, potrivit Reuters.
Organizația Mondială a Sănătății colaborează cu guvernul gambian în investigație. Organizația a emis o alertă de sănătate după ce a constatat că cele patru produse pentru tuse conțin „cantități inacceptabile de dietilen glicol și etilen glicol”.
Potrivit declarației OMS, consumul de dietilen glicol și etilen glicol se poate dovedi fatal. Efectele includ dureri abdominale, vărsături, diaree și „leziune renală acută care poate duce la moarte”.
OMS a nominalizat compania Maiden Pharmaceuticals Limited din India ca producător.
Ministerul Sănătății și Bunăstării Familiei din India a publicat o declarație în care spune că, deși cele patru medicamente produse de Maiden Pharmaceuticals „nu sunt aprobate pentru producția și vânzarea în India”, compania are permisiunea de a le produce „doar pentru export”.
Din octombrie, 41.500 din 50.000 de sticle de sirop de tuse contaminat au fost retrase de pe piață, dar restul încă nu au fost identificate, a declarat poliția din Gambia pentru The New York Times, la începutul lunii noiembrie.
Agenția de control al medicamentelor din țară nu a reușit să ajungă la o concluzie definitivă că acele siropuri sunt de vină pentru decesele copiilor, ancheta fiind încă în curs.
Editor : D.C.