Factorii care determină dacă într-o regiune se nasc mai multe fete sau mai mulți băieți. Concluziile surprinzătoare ale unui studiu

Data publicării:
Bebeluș la maternitate.
. Foto: Getty Images

Un nou studiu arată că mai mulți factori au legătură cu schimbările raportului dintre băieții și fetele care se nasc într-o regiune. O serie de poluanți și indicatori de sărăcie sunt printre aceștia, relatează The Guardian.

Un studiu realizat pe jumătate din populația SUA și întreaga populație a Suediei a examinat peste 100 de factori posibili și a constatat, de exemplu, că poluarea cu mercur, crom și aluminiu se corelează cu nașterea mai multor băieți, în timp ce poluarea cu plumb a crescut proporția fetelor născute într-o anumită regiune. Apropierea de zonele agricole a afectat, de asemenea, raportul dintre sexe, posibil din cauza expunerii mai mari la substanțele chimice din îngrășăminte.

Indicatori de sărăcie, precum un număr mare de restaurante fast-food sau de clădiri nelocuite într-o regiune, au fost, de asemenea, legați de schimbări semnificative din punct de vedere statistic, la fel ca indicatorii de stres, inclusiv decesele provocate de accidente rutiere.

Pe de altă parte, factori ca anotimpul nașterii, temperatura, rata criminalității și șomajul nu au prezentat corelații semnificative cu raportul fete-băieți.
Studiul arată doar corelații între diferiții factori și procentajul de băieți și fete care se nasc într-o regiune, nu vorbesc despre cauză și efect. E nevoie de mai multe cercetări pentru a examina efectele substanțelor chimice asupra celulelor umane pentru a arăta legături cauzale, au spus cercetătorii.

„Aceasta este o listă de „suspecți” care trebuie investigați și toți suspecții vin cu niște dovezi credibile, dar suntem foarte departe de o „condamnare””, a spus Andrey Rzhetsky de la Universitatea din Chicago, care a condus cercetarea, făcând comparație între acest studiu și o anchetă criminalistică.

„Întrebarea este de ce se întâmplă acest lucru și există mulți posibili factori, cum ar fi stresul sau ceva din mediul înconjurător. E logic că proporția poate varia, deoarece fiziologia embrionilor de sex masculin nu este identică cu cea a embrionilor de sex feminin. Au componente hormonale diferite”, a spus cercetătorul.

„Există o mulțime de mituri despre raportul dintre sexe și naștere, dar când te uiți la cercetările făcute până acum, vezi că tot ceea ce a fost testat pe date reale a fost făcut pe eșantioane relativ mici, riscând corelații false, iar unele afirmații nu sunt întemeiate”, a spus el.

Noul studiu, publicat în revista Plos Computational Biology, este prima investigație pe acest subiect care ia în considerare numeroși poluanți chimici și a alți factori de mediu folosind seturi mari de date de pe două continente. Cercetarea a folosit date despre 150 de milioane de oameni din SUA de-a lungul a opt ani și date despre 9 milioane de suedezi în decurs de 30 de ani.

Factorii care par să fi provocat schimbări semnificative, cum ar fi poluarea cu mercur și apropierea de fabrici, au înregistrat o schimbare a proporției fetelor și băieților cu până la 3%. La o populație de 1 milion de oameni, asta ar însemna cu 60.000 de fete mai multe decât băieți, sau invers. Cercetările anterioare privind impactul poluanților toxici numiți PCB au fost neconcludente, dar noua analiză a constatat că a crescut semnificativ numărul de băieți.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, două evenimente extrem de stresante din SUA: uraganul Katrina din 2005 și atacul armat de la universitatea Virginia Tech din 2007, soldat cu 33 de morți. Ei au descoperit o schimbare semnificativă a raportului dintre sexe la 34 de săptămâni după atacul de la Virginia Tech, când s-au născut mai multe fete. Dar pentru a merge în continuare pe această pistă, studiile ar trebui să se concentreze mai degrabă pe cei mai afectați de evenimente și nu pe populații întregi, a spus cercetătorul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Doi vloggeri britanici au rămas uimiți după ce au vizitat Bucureștiul. Cel mai mult le-a placut...
Digi FM
Un american și-a dus soția la un magazin din Brașov, iar imaginile sunt virale. Reacția acestuia când vede...
Pro FM
Închisoarea l-a schimbat complet pe Sean „Diddy” Combs. Rapperul „a slăbit” și „a albit” în cele trei luni de...
Film Now
Tom Hanks insistă că „e într-o formă bună”, în ciuda apariției care i-a îngrijorat pe fani. S-a zvonit că...
Adevarul
Orașul în care nu ai voie să mori. E interzis prin lege
Newsweek
Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Digi FM
Fiica lui Mircea Diaconu rupe tăcerea după moartea actorului: „Nu a murit de cancer de colon”
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Jennifer Lopez, fotografiată la cumpărături cu Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum doi ani
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...