Explozie la Natanz, unde se află o uzină nucleară. Iranul susține că a fost vorba despre un exercițiu de apărare antiaeriană

Data actualizării: Data publicării:
uzina nucleara de la natanz
Uzina nucleară de la Natanz, din centrul Iranului Foto: Profimedia Images

Agenţiile iraniene de ştiri au anunțat sâmbătă că locuitorii din Natanz, oraș din centrul Iranului unde se află o uzină cu instalații nucleare, au auzit o explozie puternică, urmată de o lumină intensă pe cer. Știrea inițială a agențiilor iraniene nu era însoțită de explicaţii oficiale asupra celor întâmplate, dar ulterior, televiziunea de stat de la Teheran a transmis că a fost vorba despre un exercițiu de apărare antiaeriană pentru a testa „forţa de reacţie rapidă” de la Natanz.

„Astfel de exerciții se desfășoară într-un mediu absolut sigur (...) și nu există niciun motiv de îngrijorare”, a declarat la televiziune purtătorul de cuvânt al armatei, Shahin Taqikhani, relatează Reuters.

Presa israeliană scrie însă că au apărut informații potrivit cărora ar fi fost doborâtă o dronă.

Tensiuni cu Israelul

În aprilie, Iranul acuzase Israelul, principalul său inamic, de sabotarea uzinei nuclare de la Natanz și promitea răzbunare. Presa israeliană cita atunci sub acoperirea anonimatului surse care declarau că Mossad, serviciul de spionaj al țării, a efectuat cu succes o operațiune de sabotaj la complexul subteran Natanz, ceea ce ar putea întârzia cu câteva luni lucrările de îmbogățire a uraniului. Israelul nu a comentat însă la nivel oficial incidentul.

Liderii israelieni amenință de mult timp cu acțiuni militare împotriva Iranului, dacă vor considera că diplomația nu dă roade, pentru a împiedica republica islamică să se înzestreze cu arma nucleară.

Israelul s-a opus acordului, pe care îl considera prea slab, pe care puterile mondiale l-au încheiat în 2015 cu Iranul și care urmărea să limiteze programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancțiunilor împotriva Teheranului. SUA s-au retras în timpul administrației Trump din acest acord și Washingtonul a reimpus sancțiuni Teheranului. 

Negocieri împotmolite cu SUA

Odată cu noua administrație a lui Joe Biden au fost reinițiate negocieri cu Iranul, dar discuțiile se derulează destul de greu, cu atât mai mult cu cât în Iran au avut loc alegeri prezidențiale în luna iunie în urma cărora a fost ales ultraconservatorul Ebrahim Raisi, un lider extrem de critic la adresa Occidentului. Raisi l-a înlocuit pe Hassan Rouhani, considerat un lider moderat, care a negociat acordul nuclear inițial cu administrația președintelui american Barack Obama. 

De altfel, chiar sâmbătă Statele Unite au acuzat Iranul că blochează negocierile menite să salveze acordul nuclear şi că îşi continuă dezvoltarea programului nuclear, avertizând că nu va accepta o asemenea atitudine, relatează Agerpres. Acuzațiile au venit după ce o nouă rundă de negocieri s-a împotmolit, vineri, la Viena, iar țările occidentale au spus că Iranul a venit la discuții cu propuneri nerealiste.

După ce fostul președinte american Donald Trump a decis, în 2018, retragerea SUA din acord și impunerea de sancțiuni Iranului, guvernul de la Teheran a încălcat o parte din prevederile vechiului tratat și a reluat procedurile de îmbogățire a uraniului, ceea ce ar permite iranienilor să obțină arma atomică.

Cât de aproape e Iranul de bomba nucleară?

Suspendate din luna iunie, negocierile asupra programului nuclear iranian fuseseră reluate luni între Teheran şi ţările care încă sunt parte a acordului încheiat în 2015 (Germania, China, Franţa, Regatul Unit, Rusia). SUA, care au părăsit acordul în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, participă în mod indirect la discuţii.

Conform unui raport din noiembrie al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Iranul îmbogăţeşte tot mai mult uraniu până la niveluri apropiate de necesarul fabricării unei arme atomice şi, în plus, blochează inspecţiile internaţionale.

Potrivit AIEA, Iranul şi-a sporit stocul de uraniu îmbogăţit la 60% la 17,7 kg, faţă de 10 kg la sfârşitul lunii august, iar cel al uraniului îmbogăţit la 20% a crescut în aceeaşi perioadă de la 84,3 kg la 113,8 kg.

Pentru a produce o bombă nucleară, uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, ceea ce Iranul nu a făcut deocamdată, dar ţările occidentale sunt îngrijorate de progresul rapid al Teheranului în domeniu. Iranul insistă că programul său nuclear este paşnic şi că nu urmăreşte să se doteze cu arma nucleară.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Casa unei românce din Anglia, desemnată una dintre locuințele cel mai frumos decorate din Marea Britanie. Cei...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Reacția elegantă a portarului Florin Niță, după ce a fost făcut nesimțit de un fost mare fotbalist
Newsweek
Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...