Președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat, vineri, cu mai mulți lideri de țări din Sudul Global, în principal țări care sunt afectate din punct de vedere economic și alimentar de războiul lui Putin în Ucraina. Președintele francez a discutat cu acești lideri la Forumul pentru Pace de la Paris și a făcut din nou apel la negocieri pentru a pune capăt războiului.
„Acest război declanşează foametea în emisfera sudică şi, prin urmare, nu este doar un război al ţărilor din nord, este de asemenea, un război al ţărilor din sud”, a afirmat preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, în timpul unei dezbateri cu Macron.
El a cerut începerea unei „negocieri pentru atingerea păcii”, asigurând că şi America Latină „se va aşeza în jurul mesei”. „Etica ne impune să cerem pacea. Este important să preţuim din nou cuvântul pace chiar şi atunci când cineva poate crede că este o naivitate să ceri pacea pentru că nu există nimic mai revoluţionar decât să ceri pacea”, a mai spus el
Președintele din Guineea Bissau, Umaro Sissoco Embalo, care prezidează, în prezent, Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (ECOWAS), a deplâns faptul că pentru comunitatea internaţională singurul lucru pe ordinea de zi este conflictul dintre Ucraina şi Rusia, în timp în Africa sunt multe războaie.
„Am impresia că dacă ar exista un dialog serios, războiul s-ar putea termina foarte repede”, a adăugat el, povestind apoi despre întâlnirea avută la Moscova cu dictatorul Vladimir Putin la sfârşitul lunii octombrie.
Potrivit acestuia, dictatorul rus i-a spus să-i dea „o îmbrăţişare mare fratelui său Macron” şi s-a arătat gata de dialog. La Kiev, liderul ECOWAS s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
„I-am spus lui Zelenski «trebuie să vorbeşti cu Putin, am impresia că Putin vorbea serios»”, a explicat Umaro Sissoco Embalo. El a dat asigurări că dictatorul rus i-a mai spus că „Macron este important pentru a pune capăt războiului”.
Liderii invitaţi de preşedintele francez la forum îi cântă în strună acestuia, comentează AFP, citat de Agerpres, care remarcă, de asemenea, că Emmanuel Macron face o notă uşor discordantă în tabăra occidentală de luni de zile prin evidenţierea necesităţii de a se ajunge în cele din urmă la o pace negociată între ucraineni şi ruşi, atunci „când poporul ucrainean şi liderii săi vor decide acest lucru, în condiţiile pe care ei le vor hotărî”.
Aceste apeluri la negociere au agasat foarte mult Ucraina.
Recent, şeful Statului Major al Statelor Unite, generalul Mark Milley, a declarat, la rândul său, că speră la discuţii care să pună capăt conflictului, o victorie militară fiind, potrivit acestuia, imposibilă atât pentru Moscova, cât şi pentru Kiev.
Editor : Adrian Dumitru