Elon Musk oferă milioane de dolari unor alegători din SUA. Ce trebuie să facă americanii și cât de legal este

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0924130984
Penslylvania, Elon Musk, one million dollars

Întrebări au fost ridicate cu privire la legalitatea stimulentelor financiare oferite de miliardarul din domeniul tehnologiei, Elon Musk, alegătorilor din statele indecise care semnează petiția sa înainte de alegerile din SUA de pe 5 noiembrie, scrie BBC.

Petiția a fost creată de grupul de campanie al lui Musk, America PAC, înființat pentru a-l sprijini pe Donald Trump în competiția prezidențială.

Alegătorilor din Pennsylvania le sunt oferite sume de bani pentru simpla semnare a petiției. Iar un semnatar aleatoriu dintr-un stat indecis primește în fiecare zi un premiu de un milion de dolari.

Totuși, experții au sugerat că ar putea încălca legea americană să oferi bani pentru un act care necesită ca cineva să fie înregistrat ca alegător. BBC News a contactat echipa lui Musk și America PAC pentru comentarii.

Ce oferă Musk?

Petiția creată de America PAC încurajează alegătorii din șase state indecise - Georgia, Nevada, Arizona, Michigan, Wisconsin și Carolina de Nord - să semneze o „petiție în favoarea libertății de exprimare și a dreptului de a purta arme”.

Celor care recomandă un alt alegător care se înregistrează le este promisă o sumă de 47 de dolari fiecare.

Sume mai mari de 100 de dolari pentru semnare sau recomandare sunt oferite în Pennsylvania, statul de bătălie pe care atât campaniile lui Trump, cât și cele ale lui Harris cred că ar putea decide în final învingătorul cursei.

America PAC spune că cei care semnează petiția își exprimă sprijinul pentru Amendamentele Întâi și Doi ale Constituției SUA.

În fiecare zi până în ziua votului, pe 5 noiembrie, un premiu de 1 milion de dolari va fi acordat aleatoriu oricărui semnatar din unul dintre cele șapte state indecise.

Primul cec în stil loterie a fost acordat unui participant surprins la un eveniment din Pennsylvania pe 19 octombrie.

Este legal?

„Cred că oferta lui Elon Musk este probabil ilegală”, a spus Paul Schiff Berman, profesor de drept la Universitatea George Washington.

El a indicat Codul de lege electorală al SUA, care afirmă că oricine „plătește sau oferă să plătească sau acceptă plata fie pentru înregistrarea la vot, fie pentru vot” se confruntă cu o amendă de 10.000 de dolari sau o pedeapsă cu închisoarea de cinci ani.

„Oferta lui este deschisă doar alegătorilor înregistrați, așa că cred că oferta sa contravine acestei prevederi”, a declarat domnul Berman pentru BBC.

Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze. Comisia Electorală Federală (FEC) a fost contactată pentru comentarii.

Strategia ar putea fi acoperită de o lacună, deoarece nimeni nu este plătit direct pentru a se înregistra sau pentru a vota, a sugerat un fost președinte al FEC.

Brad Smith a declarat pentru New York Times că oferta este „ceva dintr-o zonă gri”, dar „nu chiar atât de aproape de linie”.

„Nu îi plătește să se înregistreze pentru a vota. Îi plătește să semneze o petiție - și vrea doar ca persoanele care sunt înregistrate să voteze să semneze petiția. Așa că cred că este în regulă”, a spus el.

Dar un profesor de drept electoral de la Universitatea Northwestern a spus pentru Associated Press că contextul este important.

„Nu este chiar același lucru cu a plăti pe cineva să voteze, dar te apropii suficient de ziua votului încât să ne îngrijorăm de legalitatea sa”, a spus Michael Kang.

Adav Noti de la Centrul Legal pentru Campanii, non-partizan, a declarat că schema lui Musk „încalcă legea federală și este supusă aplicării civile sau penale de către Departamentul de Justiție”.

„Este ilegal să dai bani cu condiția ca destinatarii să se înregistreze ca alegători”, a spus domnul Noti pentru BBC.

Ce au spus democrații?

Guvernatorul din Pennsylvania, Josh Shapiro, un democrat, a descris mișcarea ca „profund îngrijorătoare” și a cerut agențiilor de aplicare a legii să investigheze.

În răspuns, Musk a spus că este „îngrijorător că el ar spune un astfel de lucru”.

Miliardarul investitor Mark Cuban, care a făcut campanie în ultimele săptămâni pentru Kamala Harris, a spus că oferta este atât „inovatoare, cât și disperată”.

„Faci asta doar pentru că crezi că trebuie, dar folosirea unei tombole nu este o idee rea. Dacă va funcționa sau nu, este o altă poveste. La fel de bine ar putea să se întoarcă împotriva ta”, a declarat el pentru CNBC.

Ce altceva a mai făcut Musk?

Cel mai bogat om din lume a avut o relație neregulată cu Trump când acesta era președinte, dar Musk și-a exprimat din ce în ce mai mult nemulțumirea față de democrați în ultimii ani.

Înainte de alegerile din 2022, el a anunțat că a părăsit partidul și și-a încurajat adepții să voteze republican.

Anul acesta, s-a implicat în politica americană mai mult ca niciodată, făcând donații și postări pe rețelele sociale în sprijinul mai multor republicani.

În comentarii de săptămâna trecută, el a descris o mare parte din granița SUA-Mexic ca fiind echivalentă cu filmul „World War Z”.

Musk a lansat America PAC în iulie cu scopul de a sprijini campania lui Trump pentru președinția din 2024. Până acum a donat cel puțin 75 de milioane de dolari grupului.

Site-ul web al America PAC spune că își dorește „granițe sigure”, „orașe sigure”, „libertatea de exprimare”, „cheltuieli raționale”, „un sistem de justiție echitabil” și „autoapărare”.

Trump a spus duminică că nu a urmărit oferta lui Musk, dar l-a descris ca fiind un prieten.

În ultimele săptămâni, Musk a apărut pentru prima dată pe traseul de campanie, mai întâi alături de Trump și, mai recent, în apariții singur la întâlniri publice.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
vladimir putin
Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...