Cine sunt miliardarii care au pompat milioane de dolari în cursa pentru Casa Albă. Cei mai mulți îl preferă pe Donald Trump

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump și Elon Musk
Elon Musk a început să îl susțină pe Donald Trump pentru Casa Albă după prima tentativă de asasinare împotriva fostului președinte american. Foto: Profimedia Images

Un grup de mega-donatori foarte puternici a jucat un rol crucial în transformarea cursei prezidențiale din SUA, prin sumele uriașe de bani pe care aceștia le-au donat candidaților lor preferați, scrie Axios. Cu toate că cei mai mulți miliardari îl susțin pe Donald Trump, Kamala Harris a atras mai multe donații și a stabilit un nou record.

Fondurile injectate în cursa pentru Casa Albă din 2024 ar urma să transforme acest ciclu electoral în cele mai scumpe alegeri federale din istoria Statelor Unite, potrivit unei noi analize efectuate de grupul de cercetare OpenSecrets.

Vicepreședinta Kamala Harris, care i-a luat locul președintelui Biden în calitate de candidat al Partidului Democrat, a declanșat o explozie a numărului de donații. Campania lui Harris a ajuns rapid să depășească ritmul în care tabăra lui Donald Trump, contracandidatul din partea Partidului Republican, a strâns fonduri în ultimele luni.

Harris a strâns peste 1 miliard de dolari de când și-a lansat campania electorală - un record remarcabil. Totuși, mulți dintre primii 50 de mega-donatori tind să fie republicani, potrivit Washington Post.

Elon Musk

Directorul general al Tesla și SpaceX este unul dintre cei mai noi mega-donatori republicani. El a donat aproape 75 de milioane de dolari în doar trei luni de zile pentru susținerea lui Trump.

Musk a devenit o figură tot mai influentă în politicile republicane, folosind de multe ori rețeaua sa socială X ca să își exprime părerile controversate legate de imigranți și comunitatea transgen.

Musk a spus că îl susține pe Trump în cursa pentru Casa Albă după prima încercare de asasinare împotriva fostului președinte, în iulie, și a apărut alături de Trump la un miting organizat luna aceasta.

Donald-trump-elon-musk-3
Elon Musk a donat 75 de milioane de dolari pentru Trump în doar trei luni de zile. Foto: Profimedia Images

Timothy Mellon

Afaceristul miliardar este unul dintre cei mai mari susținători ai lui Trump și a donat 125 de milioane de dolari în acest ciclu electoral.

Mellon a donat 25 de milioane de dolari pentru candidatul independent Robert F. Kennedy Jr. și alte 10 milioane pentru Congressional Leadership Fund, care sprijină candidații din partea Partidului Republican.

Miriam Adelson

Văduva magnatului cazinourilor, Sheldon Adelson, este o mare susținătoare a Israelului și a donat 95 de milioane de dolari pentru Trump.

Adelson l-a criticat pe Trump vara aceasta, dar cei doi s-au împăcat până la urmă și au apărut împreună la un miting pentru combaterea antisemitismului.

Adelson și soțul ei au fost cei mai mari donatori ai lui Trump în 2020.

miriam-adelson-donald-trump
Miriam Adelson și soțul ei, Sheldon, un magnat al cazinourilor, au fost cei mai mari donatori ai lui Trump în 2020. Foto: Profimedia Images

Dick și Liz Uihlein

Fondatorii companiei de transport ULine au pompat aproape 49 de milioane de dolari pentru susținerea politicilor conservatoare. Aproape 20 de milioane de dolari au fost donați unor grupuri conservatoare, inclusiv Mame pentru libertate, care își propune să reducă discuțiile legate de rasă, gen și sexualitate în sălile de clasă și din programa școlară, și Femeile vorbesc deschis, un grup anti-avort.

Cuplul a donat 10 milioane de dolari pentru comitetul de acțiune politică (PAC) Make America Great Again.

Mike Bloomberg

Miliardarul Mike Bloomberg a donat 19 milioane de dolari unui comitet politic care l-a susținut pe Biden și, acum, sprijină campania lui Harris, potrivit Politico.

Bloomberg a mai donat 17 milioane altor comitete politice mai mici. Unul dintre acestea susține restricționarea accesului la arme, celălalt îi sprijină pe candidații democrați în alegerile pentru Camera Reprezentanților.

Washington, United States Of America. 03rd May, 2024. Washington, United States of America. 03 May, 2024. U.S President Joe Biden, presents the Presidential Medal of Freedom to billionaire and former New York City Michael Bloomberg, left, during the award
Mike Bloomberg l-a susținut pe Joe Biden și, acum, pe Kamala Harris în cursa pentru Casa Albă din 2024. Foto: Profimedia Images

Reid Hoffman și Michelle Yee

Cofondatorul LinkedIn și soția lui sunt donatori majori în tabăra democraților. Ei au donat 10 milioane de dolari în acest ciclu electoral ca să o susțină pe Harris.

Ei au mai donat 6 milioane de dolari pentru un comitet politic anti-Trump și peste 2 milioane de dolari pentru un super-PAC care își propune să convingă „femeile moderate” să îi sprijine pe democrați.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„L-am băgat și pe Gică Popescu în pușcărie, și cu ce ne-am ales?”. Revolta după scandalul sutelor de mii de...
Digi FM
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea: „Încercăm să vindecăm haosul cu haos!” Imaginea în care apare cu...
Pro FM
Imaginile durerii. Tatăl lui Liam Payne, la "altarul" creat de fani în memoria fiului său, la hotelul unde...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
„Explodează mămăliga ungurească”. Pentru că au picat Bac-ul la Română, mai mulți elevi maghiari dau...
Newsweek
Cine primește 55.000 lei în plus la pensie pentru care nu a muncit? Câți pensionari iau acest bonus?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Ce a făcut un câine după ce a scăpat din lesa unei femei. Patrupedul s-a bucurat de o plimbare gratuită cu...
Film Now
Își țin relația secretă, dar sunt tot timpul împreună. Angelina Jolie și Akala, surprinși la premiera...
A Russian military drone flying over a peaceful field, evening lighting.
Cum va funcționa noua armă a Kievului numită „Sting”, capabilă să doboare dronele iraniene Shahed lansate de...