Edilul din Paris a provocat dezbateri aprinse în Franța după ce a spus că vrea să păstreze inelele olimpice pe Turnul Eiffel

Data publicării:
Paris, France. 13 August 2024. The Eiffel Tower, featuring large suspended Olympic Rings, prepares for the Paralympic Games. The Olympic Games closed on 11 August and the Paralympic Games begin on 28 August. Credit: Benjamin Wareing/Alamy Live News
Foto: Profimedia Images

Primarul Parisului Anne Hidalgo a declanșat o dezbatere aprinsă după ce a spus că vrea să păstreze inelele olimpice de pe Turnul Eiffel după terminarea Jocurilor Olimpice de vară, relatează BBC.

„Decizia depinde de mine și am acordul CIO [Comitetul Olimpic Internațional]”, a declarat ea pentru ziarul Ouest-France în weekend.

„Deci da, inelele vor rămâne pe Turnul Eiffel”, a adăugat Hidalgo.

„E o idee proastă”, spun unii parizieni

Unii parizieni au susținut această decizie, dar alții – inclusiv militanții pentru patrimoniu – au spus că este o idee proastă și că ar „pângări” monumentul emblematic al capitalei franceze.

Cele cinci inele – 29 de metri lățime, 15 metri înălțime și 30 de tone – au fost instalate pe Turnul Eiffel înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, pe 26 iulie, și era de așteptat să fie coborâte după ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice, pe 8 septembrie.

Dar Hidalgo a spus că vrea să păstreze inelele în culorile albastru, galben, negru, verde și roșu, simbolizând cele cinci continente.

Ea a adăugat că inelele actuale – fiecare măsurând 9 m în diametru – sunt prea grele și vor fi înlocuite cu o versiune mai ușoară la un moment dat.

Primărița Hidalgo a mai susținut că „francezii s-au îndrăgostit din nou de Paris” în timpul Jocurilor și dorește „să păstreze acest spirit de sărbătoare”.

„Inelele adaugă culoare”

„Turnul Eiffel este foarte frumos, inelele adaugă culoare. E foarte plăcut să-l vezi așa”, a declarat pentru site-ul France Bleu o tânără, care s-a identificat drept Solène.

Dar Manon, un rezident local, a spus că aceasta este „o idee foarte proastă”.
„Este un monument istoric, de ce să-l pângărească cu inele? A fost frumos pe perioada olimpiadelor, dar acum s-a terminat, putem să mergem mai departe, poate ar trebui să le scoatem iar Turnul Eiffel să fie cum era înainte”, a spus el pentru France Bleu.

Turnul Eiffel este simbolul Parisului

Turnul Eiffel a fost construit în 1889 pentru Târgul Mondial. Turnul cu zăbrele din fier forjat a fost inițial puternic criticat de artiștii și intelectualii parizieni – dar acum este văzut de mulți drept simbol al „Orașului Luminii”.

Hidalgo, care conduce Parisul din 2014, este cunoscută pentru reformele sale îndrăznețe – și uneori controversate. Sub mandatul ei, multe străzi ale orașului, inclusiv malurile râului Sena, au devenit pietonale.

Anul trecut, ea a câștigat în mod convingător un referendum în oraș pentru a interzice închirierea scuterelor electrice. Cu toate acestea, mai puțin de 8% dintre cei eligibili s-au prezentat la vot.

În februarie, Hidalgo a fost din nou victorioasă după ce parizienii au aprobat o creștere abruptă a tarifelor de parcare pentru vehiculele utilitare sport (SUV).

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri