Donald Trump apelează la conspirații și o acuză pe Kamala Harris că falsifică pozele de la mitingurile electorale

Data actualizării: Data publicării:
Kamala Harris miting Detroit
Foto: Profimedia Images

Donald Trump a dezinformat și a acuzat că mulțimea care s-a adunat să o vadă pe vicepreședinta SUA Kamala Harris sosind la un aeroport din Michigan, pentru un miting de campanie a fost „falsă”, scrie Forbes. Fostul președinte a insistat că echipa ei de campanie a folosit inteligența artificială pentru a masca faptul că „nu era nimeni acolo”, o afirmație contrazisă de imagini, videoclipuri și relatări de la eveniment.

Într-o postare de duminică pe Truth Social, Trump a spus că „nu era nimeni acolo” când Harris a sosit, săptămâna trecută, la Aeroportul Metropolitan Wayne County din Detroit, și că ea „A TRIȘAT la aeroport,” distribuind o imagine cu susținători care se strânseseră să întâmpine avionul cu care a sosit. Trump a acuzat că a fost generată de AI, repetând o afirmație care a circulat pe rețelele sociale în ultimele zile.

Nu există dovezi că imaginea distribuită de Trump a fost manipulată. Echipa de campanie a Kamalei Harris a declarat, pentru Forbes, că fotografia a fost făcută de un membru al echipei de campanie la miting și nu a fost modificată folosind inteligența artificială. Echipa de campanie a spus, de asemenea, într-un tweet, că este o „fotografie reală”.

Afirmația mai amplă a lui Trump că „nu era nimeni” la evenimentul lui Harris este, de asemenea, contrazisă de fotografii, videoclipuri și rapoarte ale unor publicații de știri independente. Cel puțin o publicație media locală și Associated Press au estimat că la mitingul, care a fost organizat într-un hangar de aeroport, au participat aproximativ 15.000 de persoane.

Mai multe instituții media—inclusiv Detroit Free Press, MLive, Detroit News, AP și Getty Images—au distribuit fotografii sau galerii de la mitingul de miercuri, care arată o mulțime mare venită să o susțină pe Harris și pe partenerul ei de campanie, guvernatorul Minnesotei Tim Walz.

Există și înregistrări video din mai multe unghiuri cu Harris și Walz sosind la miting și coborând din avion în fața unei mulțimi entuziasmate făcute de NBC News și transmise în direct de PBS și C-SPAN.

Forbes a încercat să contacteze echipa de campanie a lui Trump și Autoritatea Aeroportului Wayne County pentru comentarii.

Trump și obsesia mulțimilor 

Trump a insinuat, fără dovezi, că Harris a falsificat și alte mulțimi la mitingurile sale—și a acuzat-o, fără temei, de interferență electorală. „Același lucru se întâmplă cu mulțimile ei «false» de la discursurile sale,” a spus Trump în postarea de pe Truth Social. „Ea ar trebui descalificată deoarece crearea unei imagini false este interferență electorală. Oricine face asta va trișa în orice!”, a completat el.

De ani de zile, Trump și echipa sa s-au lăudat cu dimensiunea mitingurilor și evenimentelor sale. În 2017, purtătorul de cuvânt de atunci al lui Trump, Sean Spicer, a declarat că a avut „cea mai mare audiență care a asistat la o inaugurare,” ceea ce PolitiFact a determinat a fi „total fals”. Recent, Trump a susținut că mulțimea la care a vorbit lângă Casa Albă pe 6 ianuarie 2021 a rivalizat cu mulțimea la care reverendul Dr. Martin Luther King Jr. a vorbit în discursul „I Have a Dream” din 1963. The New York Times a verificat afirmația lui Trump și a constatat că este neadevărată. Au scris că discursul lui King a adunat aproximativ 250.000 de persoane, în timp ce discursul lui Trump de pe 6 ianuarie a atras aproximativ 53.000 de persoane.

Democrații au ridicat problema obsesiei lui Trump privind dimensiunea mulțimilor, mai ales pentru că se spune că Harris a atras mulțimi mai mari decât președintele Joe Biden în timpul campaniei sale. Vineri, în Arizona, Walz a lăudat dimensiunea mulțimii de la începutul săptămânii în Michigan înainte de a zâmbi și a spune: „nu e ca și cum ar conta dimensiunea mulțimii sau ceva de genul acesta”, a relatat The Washington Post.

Harris stă bine în sondaje

Kamala Harris îl conducea pe Donald Trump, fostul președinte republican, cu patru puncte procentuale în sondajele separate efectuate în Wisconsin, Michigan și Pennsylvania, un alt stat swing, de New York Times și Siena College, o diferență semnificativă față de sondajele efectuate înainte ca Biden să renunțe.
Campania Trump respinge rezultatele sondajului. „Încă o dată, vedem o serie de sondaje publice lansate cu intenția și scopul clar de a reduce sprijinul pentru președintele Trump”.

La nivel național, Harris l-a devansat pe Trump cu cinci puncte procentuale, de la 42% la 37%, într-un sondaj Ipsos publicat joi, avans mai mare față de un sondaj Reuters/Ipsos din 22-23 iulie, care a constatat că a crescut cu 37% la 34%.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu