Deveniţi indispensabili pentru armata rusă în Ucraina, mercenarii Wagner arată tocmai slăbiciunea trupelor lui Putin (analiză)

Data publicării:
mercenari wagner in ucraina
Criminalii care au luptat alături de Prigojin sunt liberi și s-au întors acasă. Foto: Profimedia Images

Luată prin surprindere și destabilizată de forța și rapiditatea contraofensivei ucraineane, Rusia a înregistrat regrese în Ucraina şi a pierdut sectoare-cheie pe front, cu excepţia notabilă a Bahmut, unde ea avansează datorită mercenarilor grupului paramilitar Wagner, trupe auxiliare considerate acum indispensabile, relatează miercuri AFP într-o amplă analiză, preluată de Agerpres. Însă tocmai importanța pe care a căpătat-o acest grup paramilitar scoate în evidență problemele armatei ruse, arată experții consultați.

Wagner „este pe cale să demonstreze că este forţa de infanterie cea mai capabilă de care dispune în prezent armata rusă. Totuşi, ştacheta nu este foarte ridicată, ţinând cont de performanţele foarte modeste” ale trupelor regulate, consideră Philip Wasielewski, cercetător în cadrul institutului american Foreign Policy.

În contextul în care armata rusă cedează teren aproape peste tot, în special în sud, în apropiere de Herson, şi în nord-est, în apropiere de Harkov, Bahmut (est) reprezintă un punct dificil pentru forţele ucrainene.

Şi lupta, potrivit combatanţilor ucraineni cu care France Presse a discutat la faţa locului, s-a transformat în confruntări cu mercenarii de la Wagner.

Moscova a dezminţit mereu legăturile cu grupurile paramilitare şi Wagner nu are o existenţă legală în Rusia, unde societăţile militare private sunt interzise de lege.

Masca a căzut totuşi pe jumătate, după ce Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat de Kremlin, a recunoscut la sfârşitul lui septembrie că a fondat Wagner în 2014, calificând organizaţia drept un „pilon” al apărării intereselor ruseşti.

Mercenarii săi, a căror prezenţă a fost documentată de opt ani în Siria de partea regimului lui Bashar al-Assad, sau în Libia, se află acum în Republica Centrafricană sau în Mali, unde sunt acuzaţi cu regularitate de comiterea de abuzuri împotriva populaţiilor civile.

Importanța Wagner „reflectă degradarea generalizată a armatei ruse”

Deloc sau puţin prezenţi în Ucraina la începutul invaziei ruseşti, „ei au devenit din ce mai vizibili şi din ce în ce mai afiliaţi statului rus. Dar nu fac parte oficial din armata rusă şi în asta constă utilitatea lor”, subliniază Tracey German, profesoară de apărare şi securitate la King's College London.

„Ei acţionează ca un multiplicator de forţă pentru Rusia”. Pe de altă parte, „armata rusă a suferit pierderi foarte semnificative, dar în cazul Wagner statul rus nu a furnizat cifre privind pierderile”, afirmă Tracey German.

Pe reţelele sociale, conturile afiliate Wagner reiau în mare parte retorica Kremlinului, afirmând că luptă în Ucraina pentru „a elibera Donbasul” şi a-i alunga pe „ucronazişti”. Însă grupul, al cărui stindard este un cap de mort în centrul unui vizor roşu pe fond negru, îşi cultivă şi unicitatea, membrii săi supranumindu-se „muzicieni” şi vorbind despre „orchestră” pentru a-şi desemna organizaţia.

În special Wagner nu ezită să-şi pună în prim-plan rolul în lupte. Implicarea crescândă a mercenarilor „reflectă degradarea generalizată a armatei şi a comandamentului ruseşti”, subliniază Karolina Hird, din cadrul centrului de cercetare american Institute for the Study of War.

„Am văzut o nouă retorică, generată de avansurile Wagner, care prezintă acum grupul ca prima forţă de lovire a Kremlinului” în această regiune, subliniază cercetătoarea, semn al unei posibile lupte pentru influenţă în cadrul puterii ruse.

„Nu sunt suficient de numeroşi”

„Pare că Prigojin încearcă să-şi atragă favorurile Kremlinului scoţând în evidenţă propria sa influenţă şi câştigurile teritoriale realizate de trupele sale”, atrage atenţia Karolina Hird.

Miercuri, şeful Wagner a anunţat că grupul său a început construcţia unei linii fortificate de apărare în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, anexată de Moscova în septembrie. El a subliniat totuşi că această linie de apărare nu ar trebui să fie „necesară” în confruntarea cu armata ucraineană, „simpla prezenţă a unităţilor Wagner pe linia frontului fiind deja un zid de netrecut”, potrivit lui.

Printre atuurile grupului, Philip Wasielewski indică „un comandament puţin mai bun”, efective adesea recrutate în trecut din rândul forţelor speciale ruse, o coeziune şi un moral mai bune datorită în special salariilor primite.

„Întrebarea este cât timp acest nivel poate fi menţinut”, în contextul în care luptele continuă şi pierderile cresc, se întreabă acest expert.

La mijlocul lui septembrie - după toate probabilităţile - Evgheni Prigojin a apărut într-un videoclip în care le vorbeşte cu insolenţă deţinuţilor dintr-un penitenciar rusesc, cerându-le să se angajeze la grupul Wagner şi să plece să lupte în Ucraina, în schimbul unei amnistii.

Dar „dacă din ce în ce mai mult cei care au o experienţă militară profesionistă părăsesc câmpul de luptă - morţi sau grav răniţi - pierzi puţin câte puţin această experienţă, această instruire, acest lanţ de comandă”, a atras atenţia Wasielewski.

„Mi se pare complex să afirmi că Wagner ar fi capabil de unul singur să facă ceea ce comunicarea sa lasă să se înţeleagă. Probabil este un mod de a răspunde propriilor sale probleme de recrutare. În orice caz, Wagner nu va avansa fără restul armatei: nu sunt suficient de numeroşi pentru a putea, de unii singuri, să reuşească o ofensivă de amploare”, afirmă Yohann Michel, cercetător în cadrul International Institute for Strategic Studies.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...