De ce îmbolnăvirea lui Joe Biden vine în cel mai prost moment posibil (POLITICO)

Data actualizării: Data publicării:
Președintele american, democratul Joe Biden. Foto: Shutterstcok
Președintele american, Joe Biden. Foto: Shutterstcok

Președintele american Joe Biden are Covid, iar diagnosticul nu ar fi putut veni într-un moment mai prost. Nu doar că a întrerupt o campanie de două zile în Nevada, dar amenință să adâncească neliniștile democraților cu privire la șansele sale de a fi reales, scrie POLITICO

Vestea va adânci îngrijorările cu privire la vârsta, sănătatea și rezistența lui Biden, care au determinat mulți democrați să îi ceară să se retragă din funcția de candidat prezidențial al partidului. Poate chiar mai important, acest lucru dă oportunitatea democraților sceptici de șansele lui Biden de a fi reales să facă presiuni mai mari în acest sens.

„Sincronizarea nu ar putea fi mai proastă”, a declarat un democrat informat cu privire la discuțiile interne de la Casa Albă. „Le reamintește tuturor cât de bătrân este Joe Biden”.

Biden pune pe pauză campania sa pentru a se recupera. Întrebarea cea mai importantă pentru Washington și pentru țară este „Pentru cât timp?”, scrie sursa citată.

Avantaj pentru Trump

În fața criticilor continue din partea unor legiuitori și donatori și în timp ce partidul lucrează în culise pentru a-l scoate din cursă pe președintele în vârstă de 81 de ani, Biden a fost ferm convins că rămâne pe loc, deși le-a spus în privat aliaților că s-ar răzgândi dacă sondajele ar arăta o scădere majoră a sprijinului său.

După ce săptămâna trecută a declarat într-un interviu că doar „Domnul Atotputernic” l-ar putea face să se răzgândească, Biden i-a spus marți lui Ed Gordon, de la BET News, că s-ar putea gândi de două ori înainte de a candida pentru încă patru ani „dacă ar apărea vreo problemă medicală”.

Citește și: Joe Biden a vorbit despre care ar fi condițiile în care ar renunța la cursa pentru Casa Albă

După anunțul că are Covid, Biden a declarat că se simte „bine” și a scris într-un mesaj pe X „că va continua să muncească pentru poporul american”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În declarația oficială a medicului său, Dr. Kevin O'Connor, a descris simptomele sale, care au apărut pentru prima dată miercuri dimineață, ca fiind ușoare. Apropiații lui Biden spun că acesta se va afla în convalescență la domiciliul său din Rehoboth Beach, Delaware.

Pe lângă faptul că a cedat scena în întregime lui Trump și candidatului său la vicepreședinție, senatorul de Ohio J.D. Vance, îmbolnăvirea președintelui pentru a doua oară în trei săptămâni accentuează și mai mult contrastul pe care se concentrează campania lui Trump:  candidatul republican care a supraviețuit unei tentative de asasinat și și-a adunat susținătorii cu scandări de genul „Luptă! Luptă! Luptă” ca o imagine a forței fizice, spre deosebire de un Biden îmbătrânit, înțepenit și vorbaret, a cărui fragilitate a fost subiectul principal timp de trei săptămâni după dezbatere.

Cel mai prost moment

„(Biden) A făcut campanie în mod eficient în Nevada, Michigan și Pennsylvania, Carolina de Nord și nu ne putem permite să pierdem încă o săptămână, și este păcat”, a declarat senatorul Chris Coons (D-Del.), copreședinte național al campaniei de realegere a lui Biden și unul dintre puținii membri ai grupului senatorial democrat care crede că Biden rămâne cel mai puternic candidat al partidului. „Dar el respectă protocoalele de sănătate publică”.

Biden a fost însoțit în campania electorală din această săptămână de aproximativ 12 parlamentari care l-au susținut, majoritatea dintre ei fiind membri ai Congresului Black Caucus. Dar și mai mulți democrați din Congres au cerut deja public ca Biden să iasă din cursă, iar mulți alții și-au exprimat rezervele cu privire la capacitatea sa de a-l învinge pe Trump în cadrul unor întâlniri private.

Unii din această tabără au reușit miercuri să convingă Comitetul Național Democrat să amâne o întâlnire pentru a stabili o dată și o oră pentru un vot prin apel nominal care l-ar face oficial pe Biden candidatul partidului înainte de convocarea DNC în aproximativ o lună. Aproape simultan, reprezentantul Adam Schiff, candidatul democrat pentru Senat în California și un aliat apropiat al fostei președinte Nancy Pelosi, i-a cerut lui Biden să se retragă, afirmând într-o declarație că nu mai crede că președintele poate câștiga alegerile.

Toate declarațiile publice ale campaniei lui Biden și ale principalilor consilieri sugerează că acesta se va întoarce în campanie și la Casa Albă de îndată ce medicii săi vor da undă verde. Dar, în mod întâmplător, are acum câteva zile la dispoziție pentru a fi singur doar cu cei mai apropiați și, poate, pentru a se gândi mai mult la sondaje, la rezistența profundă a partidului său la nominalizarea sa și dacă, după toate acestea, s-a săturat, scrie POLITICO.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri