Vikingii au dispărut brusc din Groenlanda la mijlocul secolului al XV-lea, la aproximativ 400 de ani după sosirea lor acolo. De ce au abandonat acest loc este un mister pe care istoricii nu l-au putut explica niciodată pe deplin, relatează CNN.
Teoriile cercetătorilor includ ca motive seceta, schimbările de temperatură, tulburările sociale și vânătoarea excesivă a colților de morsă, un bun de lux prețuit în Europa medievală, condiții în care coloniile nordice din Groenlanda nu ar mai fi fost viabile din punct de vedere economic.
Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard și Universitatea de Stat din Pennsylvania spune că a descoperit un alt factor cheie care ar putea explica de ce au fugit vikingii: o creștere a nivelului mării.
Folosind un model computerizat bazat pe înregistrări geologice și climatice, echipa a descoperit că nivelul mării ar fi crescut cu până la 3 metri în timpul celor patru secole de ocupare a Groenlandei de către vikingi.
Cercetătorii au calculat că 204 de kilometri pătrați de teren ar fi fost inundați în perioada în care așezarea a fost ocupată, făcând comunitățile nordice mai vulnerabile la furtuni și eroziunea de coastă.
Pierderea terenurilor locuibile ar fi fost agravată de o scădere a temperaturilor în Europa, care a dus în cele din urmă la ceea ce este cunoscut sub numele de Mica Epocă de Gheață, care a început în jurul anului 1250 d.Hr, arată un studiu publicat luni în revista științifică PNAS.
„Schimbarea nivelului mării este un element integral, care lipsește din povestea vikingilor”, a spus Richard Alley, profesor de geoștiințe la Universitatea din Pennsylvania.
Analizele rămășițelor umane din curțile bisericilor și ale animalelor din grămezile de gunoi au arătat, de asemenea, că, de-a lungul acestei perioade de timp, dieta coloniștilor vikingi a trecut de la alimente de pe uscat, cum ar fi animalele, la resurse marine, cum ar fi peștii și focile, au observat cercetătorii. Această schimbare s-ar fi putut datora pierderii terenurilor care erau potrivite pentru cultivarea culturilor.
Editor : M.B.