Galerie Foto În timp ce semăna iarbă în curte, un bărbat a găsit „un gunoi” ruginit care s-a dovedit a fi o comoară: Suntem extaziați

Data actualizării: Data publicării:
sabie
Un fermier norvegian a găsit o sabie vikingă veche de 1.000 de ani, în timp ce-și curăța un teren FOTO: Consiliul Local din Rogaland

În timp ce-și curăța terenul, un fermier norvegian a găsit o sabie vikingă veche de 1.000 de ani, extrem de rară, cu inscripții care ar putea aduce date noi și prețioase despre cultura nordică.

„Urma să semănăm iarbă pe un teren care nu a fost arat de mulți ani. Împreună cu fiul meu, aram câmpul și culegeam pietrele”, povestește Øyvind Tveitane Lovra cum a găsit artefactul, potrivit presei norvegiene, citată de The Independent.

„Am zărit un obiect din fier pe care eram pe punctul să-l arunc, dar exact atunci am descoperit că era, de fapt, o sabie”, a mai spus bărbatul.

A analizat-o cu atenție și și-a dat seama că era vorba de un obiect foarte vechi și a contactat autoritățile locale.

„Mi-am dat seama repede că nu era ceva obișnuit. Este vorba despre istoria noastră și este plăcut să știm ce a mai fost pe aici aici”, a spus Lovra.

Un fermier norvegian a găsit o sabie vikingă veche de 1.000 de ani, în timp ce-și curăța un teren FOTO: Consiliul Local din Rogaland
Un fermier norvegian a găsit o sabie vikingă veche de 1.000 de ani, în timp ce-și curăța un teren FOTO: Consiliul Local din Rogaland

Arheologii au confirmat că sabia din fier, care măsoară aproximativ 37 cm lungime, lipsindu-i jumătate din lungime, este din epoca vikingilor.

Pentru că a fost acoperită cu lut dens, cercetătorii au spus că sabia s-a menținut într-o stare relativ bună, nefiind afectată foarte mult de rugină.

Scanările cu raze X au dezvăluit contururile unor inscripții rare, cu un model în cruce și prezența unor litere pe lamă.

Pe baza a ceea ce s-a aflat până acum, oamenii de știință spun că ar putea fi o așa-numită sabie Vlfberht, realizată în vremea vikingilor sau în Evul Mediu timpuriu, între anii 900 și 1050 d.Hr.

„Sunt săbii de bună calitate produse în Imperiul Franc, care sunt marcate cu numele producătorului de arme”, a spus Sigmund Oehrl, profesor de arheologie la Universitatea din Stavanger.

„Când am văzut prima dată sabia, am fost încântați, pentru că nu se întâmplă foarte des să primim săbii din epoca vikingilor. Când am văzut scanările am fost extaziați”, a mai spus dr. Oehrl.

Până acum au fost descoperite între 3.000 și 4.000 de săbii vikinge în toată Europa, 45 dintre acestea în Norvegia. Însă aceasta este prima sabie găsită în Rogaland, au spus arheologii.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale