Cum ar putea transforma Ucraina avioanele sovietice MiG-21 din România sau Croația în aparate telecomandate mortale
Data publicării:
Există o modalitate deja dezvoltată de a utiliza vechile avioane sovietice MiG-21 ca arme utile cu rază lungă de acțiune, însă toate avantajele și dezavantajele ar trebui cântărite mai întâi, scrie Defense Express, care amintește de un experiment sovietic de acum mulți ani. De unde ar putea lua Ucraina MiG-21? Din România sau Croația.
Croația își scoate din uz avioanele de luptă MiG-21 în favoarea avionului francez Rafale, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru ca avioanele scoase din uz să fie reutilizate într-un mod util, mai degrabă decât casate.
În contextul războiului dintre Ucraina și Rusia, o posibilă aplicație este transformarea acestor MiG-21 în drone controlate de la distanță sau chiar într-o formă de rachete de croazieră. Cu toate acestea, o astfel de întreprindere implică mai multe considerente care trebuie evaluate cu atenție.
Acest proiect s-ar putea baza pe un experiment sovietic de acum foarte mult timp, când URSS a dezvoltat un proces de transformare a MiG-21 în ținte controlate de la distanță. Proiectul a purtat denumirea de M21m.
Pentru această transformare, toate echipamentele de bord valoroase au fost îndepărtate - aproximativ o tonă, inclusiv radarul și antenele - și înlocuite cu sisteme de control de la distanță. Ca urmare, MiG-21 putea decola, manevra autonom, deși doar pentru un ultim zbor...
Odată cu eliminarea echipamentelor inutile, greutatea aeronavei este redusă considerabil, transformând-o într-un UAV de atac de mare viteză și cu rază lungă de acțiune. Acest lucru este similar cu conversia de către Ucraina a dronelor de recunoaștere Tu-141 Strizh pentru lovituri cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor rusești.
Impactul psihologic al utilizării MiG-21 reconvertite ca drone kamikaze împotriva bazelor militare rusești ar putea fi semnificativ. Cu toate acestea, aici încep toate dezavantajele.
În primul rând, Ucraina ar trebui să negocieze cu Croația - sau chiar cu România, care și-a scos din uz flota de MiG-21 în mai 2023 - pentru a avea acces la aceste aeronave. Chiar dacă ar fi obținute, resursele necesare pentru a le transforma în UAV-uri de atac ar putea fi considerabile, depășind potențial beneficiile în comparație cu producerea unor drone mai convenționale.
O altă preocupare este precizia. Transformarea unui avion de vânătoare într-o rachetă de croazieră ar putea duce la o precizie limitată, reducându-i eficiența în luptă. Astfel, deși ideea reconversiei MiG-21 este interesantă și potențial valoroasă, provocările practice - logistice, financiare și tehnice - necesită o evaluare aprofundată a argumentelor pro și contra înainte de a se angaja într-un astfel de proiect.