Cristian Tudor Popescu spune că marea problemă pe care o are lumea, în acest moment, nu e doar cu Putin, ci și cu poporul rus, care-l susține în acțiunile pe care le întreprinde în Ucraina. Gazetarul citează un sondaj făcut public de un institut independent din Rusia, care arată că 83% dintre ruși sunt de acord cu acțiunile dictatorului rus - „această problemă nu se rezolvă chiar dacă ar dispărea Putin mâine”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.
Cristian Tudor Popescu: Nu se retrag trupele ruse din Ucraina, pentru că n-are cu ce să se ducă acasă Putin. Are nevoie de ceva care să treacă drept victorie, să poată să zică ceva de 9 mai... E o altă cifră care e de discutat – 83% din poporul rus e de acord cu acțiunile pe care le întreprinde Putin în clipa de față, nu e vorba de o încredere generală în Putin. Acest sondaj este făcut de un institut independent, Levada, deci nu e al lui Putin. Sunt șanse mari așa să fie, cum spune acest institut.
Nu mi se poate spune acum că nu știe poporul rus ce e în Ucraina. Mai e vreun rus la care să nu fi ajuns, într-un fel sau altul, ce se întâmplă acolo – imaginile cu blocurile de locuințe distruse, cu Mariupol distrus, ras la fir de iarbă. Cu refugiații, cu morții, ș.a.m.d. Inclusiv cu morții ruși, care sunt cu miile. Cum să mi se spună că poporul rus nu știe? Nu! Poporul rus îl susține pe Putin.
Problema lumii, în acest moment, nu este numai Vladimir Putin. Problema este și poporul rus. Aici o să-mi permit să citez:
„Dacă aș adormi, trezindu-mă după 100 de ani, și m-ar întreba cineva «Ce se întâmplă în Rusia?», aș răspunde fără să clipesc: «Beție și jaf.»”.
Autorul acestor rânduri nu este nici din NATO, nici american, nici ucrainean, mai mult sau mai puțin nazist. Nu! Este marele clasic rus Mihail Saltîkov-Șcedrin.
Mihail Bulgakov, „Maestrul și Margareta”.
„Nu suntem un popor, ci o hoardă sălbatică de ticăloși și ucigași”.
Maxim Gorki:
„Cel mai important semn de izbândă al poporului rus este cruzimea sa plină de sadism”.
Ivan Turghenev:
„Rusul este cel mai mare și mai obraznic mincinos din întreaga lume”.
Ăștia sunt ruși. Asta arată fractura înspăimântătoare și specifică poporului rus dintre elite și masă. Elitele rusești sunt extraordinare, cultura rusă, literatura rusă... Au fost atâtea momente în istoria culturală a lumii când Rusia s-a aflat în vârf. A fost reperul lumii culturale.
Claudiu Pîndaru: Sunt absolut sigur că e greu să poți înghesui un întreg popor într-un citat sau în mai multe.
Cristian Tudor Popescu: Sau nu e greu când ești un mare scriitor. E de presupus că oamenii ăștia au o capacitate de a simți. „Sunt suflet în sufletul neamului meu. Și-i cânt bucuria și amarul”, nu? Scriitorii mari așa sunt! Știu! Simt! Și marea problemă este asta. Secolul XIX înseamnă Dostoievski, înseamnă Pușkin, înseamnă Tolstoi, înseamnă, v-am spus, reperul literaturii mondiale. Anii ’20 – marii regizori, cinematografia mondială a anilor ’20 este dominată de cinematografia sovietică. Ce au făcut atunci sovieticii s-a repercutat pe decenii – Eisenstein, Pudovkin, Dovzhenko, Dziga Vertov ș.a.m.d.
Această problemă pe care o are Occidentul nu doar cu Putin, ci și cu poporul rus, această problemă nu se rezolvă chiar dacă ar dispărea Putin mâine.
(...)
Va rezista Uniunea Europeană la presiunea condițiilor create de sancțiuni, adică prețurile care cresc, și în Germania și în România. Va rezista la toate astea? Buzunarul și burta o să conteze mai mult decât valorile europene – libertatea, democrația? Robert Habeck, ministrul economiei din Germania spune: „Vom fi mai săraci, acesta e un război economic și plătim un preț mare, dar un preț care nu este comparabil cu cel plătit de ucraineni. Ei mor, sunt strămutați, sunt bombardați, în vreme ce noi avem o inflație mare”.
Vreau și eu să văd dacă suntem capabili noi, europenii și noi românii, să nu punem buzunarul și burta în fața valorilor pe care pretindem că le apărăm în fața agresiunii Rusiei. Este un examen. O radiografie.
Editor : Adrian Dumitru