Guvernul canadian a declarat vineri că este pregătit să primească 20.000 de refugiaţi afgani în cadrul unui nou program de imigrare, din cauza „crizei umanitare emergente în regiune”, relatează AFP.
„Situaţia din Afganistan este sfâşietoare şi Canada nu va sta cu braţele încrucişate'', a declarat ministrul Imigraţiei, Refugiaţilor şi Cetăţeniei, Marco Mendicino, la anunţarea programului, potrivit Agerpres.
Prin această decizie, Canada vizează „persoanele deosebit de vulnerabile”, în special femeile lideri, apărătorii drepturilor omului, minorităţile religioase persecutate, jurnaliştii şi membri ai comunităţii LGBTQI.
Un zbor al Forţelor armate canadiene a aterizat deja la Toronto vineri după-amiază cu „un grup de cetăţeni afgani” la bord care au ajutat ţara în trecut, a declarat Harjit Sajjan, ministrul Apărării naţionale.
Guvernul Trudeau a indicat că monitorizează „foarte atent” situaţia cetăţenilor săi din Afganistan, colaborând cu aliaţii săi, dar că nu a fost încă anunţată nicio decizie cu privire la o posibilă închidere a ambasadei canadiene.
Vineri, mai multe ţări precum Spania, Danemarca, Norvegia şi Olanda au anunţat retragerea personalului din ambasadele lor în Afganistan.
Citește și: ANALIZĂ. Cum au cucerit talibanii atât de repede mare parte din Afganistan. Dezorganizare, corupție și "soldați fantomă"
Este aşteptat asaltul împotriva capitalei Kabul
Situaţia de securitate din Afganistan s-a agravat în ultimele zile. Combatanţii talibani au ocupat 18 dintre cele 34 de capitale provinciale, inclusiv oraşele Kandahar şi Herat, al doilea, respectiv al treilea ca mărime din Afganistan. Talibanii au intensificat atacurile şi asupra capitalei ţării, Kabul.
Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a denunţat decizia Statelor Unite de a retrage „brusc” trupele din Afganistan, explicând că aceasta este principala cauză a deteriorării situaţiei în materie de securitate. „Situaţia actuală este cauzată de hotărârea luată în mod brusc” de Statele Unite privind retragerea trupelor din Afganistan, a afirmat preşedintele Ashraf Ghani. De altfel, Ashraf Ghani a acuzat Statele Unite că au impulsionat „distrugerea” Afganistanului prin „legitimarea” insurgenţilor talibani, cu care Washingtonul a negociat direct şi a semnat în 2020 un acord de pace.
Administraţia de la Kabul a propus, în cadrul negocierilor care se derulează în Qatar, împărţirea puterii cu Mişcarea talibanilor, în schimbul încetării confruntărilor militare în Afganistan, au declarat surse guvernamentale afgane.
Citește și: Criză umanitară gravă în Kabul. Afganii care fug de talibani, printre care și 72.000 de copii, dorm pe străzi. „De aici unde să fugim?”
Editor : I.C