Canada se pregătește pentru un val de migranți către granița sa cu SUA după ce Donald Trump și-a reluat angajamentul de a face cea mai mare deportare în masă din istoria Statelor Unite ale Americii, potrivit The Guardian.
Donald Trump a declarat la NBC News că „nu mai are de ales” și va începe procedurile privind deportările celor care nu au documente legale. Sunt estimări care ridică acest număr la 11 milioane de persoane.
În acest context, poliția din Canada susține că există planuri pentru a face față creșterii numărului de persoane care vor vrea să intre în țară.
Potrivit The Guardian, un purtător de cuvânt al poliției federale canadiene a declarat că ofițerii au „instrumentele și perspicacitatea” pentru a face față unei creștere, inclusiv în scenariul în care sute de oameni vor trece prin graniță pe zi.
În situația în care cei care trec granița vor cere azil, atunci poliția canadiană nu îi poate trimite înapoi în SUA. În schimb, cererile acestora vor fi introduse într-un sistem cu o capacitate de 250.000 de cazuri. Timpul mediu de procesare al unui caz este de 44 de luni.
Sursa citată arată că experții se tem acum că, odată cu închiderea punctelor de trecere oficiale ale migranților, familiile disperate vor încerca rute din ce în ce mai periculoase. În multe dintre aceste locații vremea și terenul pot fi mortale.
În ianuarie 2022, o familie de patru persoane – inclusiv un copil – a murit după ce a încercat să treacă din Canada în Statele Unite. Poliția a spus că grupul a murit din cauza frigului intens și a vântului pedepsitor, unde temperaturile au scăzut la -35C.
De asemenea, anul trecut, cadavrele a opt persoane, inclusiv doi copii mici și părinții lor, au fost descoperite pe malul râului St Lawrence, lângă comunitatea mohawk din Akwesasne, care se întinde în Quebec, Ontario și statul New York.
Cum a fost în timpul primului mandat al lui Donald Trump
În timpul primului mandat al lui Donald Trump zeci de mii de persoane din Haiti au fugit în Canada după ce acesta a încetat statutul de protejat temporar, care a fost reluat ulterior.
Mulți dintre aceștia au ales atunci să treacă vama prin trecerea Roxham Road, un drum rural care a fost folosit de refugiații care încercau să traverseze în siguranță cea mai lungă graniță terestră din lume.
Trecerea a fost închisă în anul 2023, când Canada și SUA au modificat acordul privind țările terțe sigure, extinzându-l pentru a acoperi întreaga graniță terestră, în loc de doar treceri oficiale.
Editor : Andreea Rubica