Crește indignarea internațională după ce Netanyahu a descris atacul mortal asupra Rafah o "greșeală tragică". Reuniune de urgență a ONU

Data actualizării: Data publicării:
tabara din rafah bombardata
45 de morți după ce israelienii au lovit o tabără din Rafah unde se adăposteau palestinieni. FOTO Profimedia Images

Indignarea la nivel global crește în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit despre atacurile mortale asupra unei tabere din Rafah unde se adăposteau palestinieni ca fiind o "greșeală tragică". Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgență după acest atac, scrie CNN.  

Criticile internaționale se înmulțesc după atacul aerian al Israelului asupra unei tabere pentru palestinienii strămutați din Rafah, soldat cu cel puțin 45 de morți și 200 de răniți, mare parte fiind copii și femei.

Premierul Benjamin Netanyahu a numit atacul o "greșeală tragică" și a spus că Israelul investighează incidentul.

Imaginile obținute de CNN au arătat tabăra în flăcări, cu zeci de bărbați, femei și copii încercând disperați să găsească adăpost de atacul nocturn. Salvatorii încercau să scoată cadavrele arse, inclusiv cele ale copiilor, de sub dărmâturi.

Consiliul de Securitate al ONU va organiza duminică o reuniune de urgență pentru a discuta despre acest atac, întâlnirea fiind cerută de Algeria, a declarat un diplomat ONU. Consiliul de Securitate va avea discuții în privat marți după-amiază, la ora 15.30, a spus diplomatul.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza. "Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci de civili nevinovaţi ce căutau doar adăpost în acest conflict mortal", a scris Guterres luni pe platforma de socializare X. "Nu există niciun loc sigur în Gaza. Această oroare trebuie să înceteze", a adăugat el.

La rândul său, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, şi-a exprimat oroarea faţă de moartea civililor din Gaza, în urma atacurilor aeriene israeliene de lângă Rafah. "Imaginile din tabără sunt îngrozitoare şi nu indică nicio schimbare aparentă în metodele şi mijloacele de război folosite de Israel, care au dus deja la atât de multe decese printre civili", a declarat Turk, citat luni într-un comunicat.

"Atacul de duminică evidenţiază încă o dată că nu există practic niciun loc sigur în Gaza", a spus el. "Fac apel la Israel să înceteze ofensiva militară în guvernoratul Rafah, aşa cum a ordonat Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ)", a adăugat Turk. El a cerut din nou tuturor părţilor implicate în conflict să pună în aplicare o încetare a focului.

Martin Griffiths, oficial ONU, a criticat răspunsul lui Netanyahu la atac. "Fie că atacul a fost o crimă de război sau o „greșeală tragică” pentru oamenii din Gaza, nu există nicio dezbatere. Ceea ce s-a întâmplat aseară a fost cea mai recentă – și poate cea mai crudă oroare", a spus Griffiths.

Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat "indignat" de atacuri și a cerut o încetare a focului.

Germania a descris "imaginile cu cadavre carbonizate, inclusiv cu copii" ca fiind "inimaginabile".

Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că Israelul trebuie să pună în aplicare  hotărârea CIJ.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a numit atacul un "masacru" și a spus că țara sa "va face tot ce îi stă în putere" pentru a-i trage la răspundere pe oficialii israelieni.

Autoritatea sanitară condusă de Hamas în Gaza a transmis că 45 de persoane au fost ucise şi zeci rănite în atacul aerian care a lovit corturile ce adăposteau persoane strămutate. Majoritatea victimelor atacului aerian au fost femei şi copii, a precizat autoritatea sanitară, descriind incidentul drept un "masacru".

Biden cere Israelului să protejeze civilii, după atacul de la Rafah

Administraţia Biden a cerut Israelului să ia toate măsurile de precauţie pentru a proteja civilii după ce un atac militar la Rafah a ucis zeci de palestinieni, în timp ce se confruntă cu apeluri din partea unor colegi democraţi de a opri livrările militare către Israel, relatează Reuters.

"Israelul are dreptul să atace Hamas şi înţelegem că acest atac a ucis doi terorişti Hamas de rang înalt care sunt responsabili pentru atacurile împotriva civililor israelieni", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC). "Dar, aşa cum am spus clar, Israelul trebuie să ia toate măsurile de precauţie posibile pentru a proteja civilii", a adăugat el.

Biden s-a confruntat cu presiuni tot mai mari din interiorul propriului partid pentru a reduce sprijinul pentru Israel, chiar înainte de atacul aerian de duminică seara, care a incendiat corturi şi adăposturi metalice şubrede într-o tabără din Rafah, omorând 45 de persoane.

Alexandria Ocasio-Cortez, o importantă figură din tabăra democrată din Camera Reprezentanţilor, a numit luni greva "o atrocitate de neapărat", adăugând într-o postare pe reţelele sociale că "a trecut de mult timpul ca preşedintele să se ţină de cuvânt şi să suspende ajutorul militar".

"Imagini oribile şi sfâşietoare au venit de la Rafah noaptea trecută", a declarat Ayanna Pressley, membră a Camerei Reprezentanţilor, într-o postare pe reţelele de socializare. "Cât timp vor mai sta SUA deoparte în timp ce armata israeliană măcelăreşte şi mutilează copiii palestinieni?", a adăugat ea.

Rashida Tlaib, de asemenea membră a Camerei Reprezentanţilor şi singura palestiniano-americană care face parte din Congres, l-a numit pe premierul israelian Benjamin Netanyahu un "maniac al genocidului".

Netanyahu a declarat luni că atacul nu a avut ca scop să provoace victime civile, ci a mers "tragic de prost". Purtătorul de cuvânt al NSC a declarat că administraţia americană "se angajează activ" cu armata israeliană şi cu alţii de pe teren pentru a evalua ce s-a întâmplat.

Aproape jumătate dintre alegătorii democraţi dezaprobă modul în care Biden a gestionat războiul dintre Israel şi Hamas, conform unui sondaj recent realizat de Reuters/Ipsos.

Săptămânile de proteste din campusuri cu privire la război au sporit presiunea, iar cererile mai largi pentru o încetare permanentă a focului au pus în defensivă campania lui Biden pentru un nou mandat.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ANAF pune tunurile pe românii care scot bani de la bancomat, când vorbim de sume mari. Ce urmărește...
Digi FM
Dan Negru ironizează „Ordonanța trenuleț”: „Îi dau fiicei mele 100 de lei, îi iau 70% și...
Pro FM
Val de critici după ce Mira s-a afișat în costum de baie, cu abdomenul la vedere: „Mai pune câteva kilograme...
Film Now
Două filme noi au debutat în forţă la box office-ul nord american în perioada sărbătorilor de iarnă
Adevarul
Comuniștii au dat liber la Revelioane în România. Cum a apărut acest obicei și când se sărbătorea, de fapt...
Newsweek
Care pensionari iau 175 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie? Cum au scăpat de Ordonanța Trenuleț?
Digi FM
România, cap de listă într-un clasament al Vogue privind cele mai bune locuri de vizitat din lume în 2025: „O...
Digi World
Cum să îmbunătățești securitatea cibernetică a dispozitivelor tale. Sfaturi simple și ușor de pus în aplicare
Digi Animal World
O femeie din Texas a fost mușcată de un șarpe când folosea toaleta. Incidentul nu a împiedicat-o, însă, să...
Film Now
Soția lui Bruce Willis, mesaj emoționant la aniversarea celor 17 ani de căsnicie: „Simt o greutate pe inimă...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025